Στους αγώνες τρεξίματος οι αντίπαλοι δρομείς τρέχουν συνήθως ο ένας δίπλα στον άλλον, έχοντας την ευκαιρία να κοντραριστούν υπολογίζοντας την κίνησή τους βήμα βήμα ανάλογα με την απόσταση που τους χωρίζει. Στο Wings For Life World Run, ωστόσο, η παρουσία των προπορευόμενων δρομέων δεν είναι φυσική αλλά… ηλεκτρονική!

Το Wings For Life World Run είναι ένας αγώνας που διεξάγεται από το 2014 με ταυτόχρονη έναρξη σε περισσότερες από 35 χώρες και εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες να τρέχουν την ίδια στιγμή. Με σύνθημα «Τρέξε για αυτούς που δεν μπορούν», διοργανώνεται από το Ιδρυμα Wings for Life, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Αυστρία που χρηματοδοτεί χιλιάδες ερευνητικά έργα και κλινικές δοκιμές παγκοσμίως, με μοναδική αποστολή την ανεύρεση θεραπείας για τους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης. Το σύνολο του ποσού των εγγραφών που συγκεντρώνεται διατίθεται 100% στους συγκεκριμένους σκοπούς. Η φετινή διοργάνωση είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαΐου με ώρα έναρξης 14.00 (ώρα Ελλάδας). Προκειμένου κάποιος να συμμετάσχει, πρέπει να κατεβάσει την ομώνυμη εφαρμογή και να εγγραφεί ηλεκτρονικά. Επιλέγοντας την πόλη της προτίμησής του (στην περίπτωσή μας την Αθήνα) ενημερώνεται για τα σημεία συγκέντρωσης των δρομέων, που στη χώρα μας έχει οριστεί η είσοδος του Ζαππείου. Αν ωστόσο, δεν τα καταφέρει να φτάσει μέχρις εκεί μπορεί να συμμετάσχει στον παγκόσμιο αγώνα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται. Οι δρομείς για να βγουν νικητές πρέπει εκτός από αντοχή και ταχύτητα να έχουν ανά χείρας και το κινητό τους τηλέφωνο. Στην εφαρμογή, μετά την εκκίνηση ενεργοποιείται μια ειδική γραμμή τερματισμού, το εικονικό catcher car όπως ονομάζεται, η οποία τρέχει παράλληλα με τους δρομείς με αρχική ταχύτητα 15 χιλιόμετρα την ώρα. Στην πορεία της διαδρομής ο ρυθμός αυτός αυξάνεται. Σκοπός κάθε φορά είναι να τρέχουν όλοι πιο γρήγορα απ’ αυτή τη γραμμή ώστε να ξεφεύγουν. Οσους προλαβαίνει βρίσκονται αυτομάτως εκτός διεκδίκησης της πρωτιάς με ειδική ένδειξη που εμφανίζεται στην οθόνη τους. Ο άνδρας και η γυναίκα που θα προσπεράσει τελευταίους το catcher car είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Αντίστοιχο φιλανθρωπικό προσανατολισμό έχει και το No Finish Line, ο αγώνας που ολοκληρώνεται αύριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται ουσιαστικά για φιλανθρωπικό αγώνα 90 συνεχόμενων ωρών, όπου οι συμμετέχοντες τρέχουν και περπατάνε για καλό σκοπό στο Κέντρο Πολιτισμού. Η διοργάνωση δεν έχει χρονικό και χιλιομετρικό περιορισμό. Ολοι μπορούν να περπατήσουν ή να τρέξουν ό,τι ώρα θέλουν, όποια στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, για όσες φορές επιθυμούν, με όποιον τρόπο και ρυθμό και για όση διάρκεια θέλουν. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να κινούνται μέσα στην κυκλική διαδρομή 1.000 μέτρων γύρω από το Κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού και να προσφέρουν χρήματα καταγράφοντας χιλιόμετρα. Ολα τα χιλιόμετρα μετατρέπονται σε χρήματα (μισό ευρώ το χιλιόμετρο) για να στηριχθεί το έργο της ένωσης παιδικών ιδρυμάτων Μαζί Για το Παιδί. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης από μικρούς 1 έτους έως μεγάλους 101 ετών! Παράλληλα με τον φιλανθρωπικό αγώνα των 90 ωρών πραγματοποιείται και η διεξαγωγή του επίσημου διεθνούς υπερμαραθώνιου αγώνα 24 ωρών. Μπορείτε να δώσετε το «παρών» τρέχοντας ή απλώς για να χειροκροτήσετε τους συμμετέχοντες!