Κατάλογο με τα είδη των αναρτήσεων που επιτρέπει έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Facebook –είναι η πρώτη φορά που παρέχονται τόσες πληροφορίες σχετικά με το τι επιτρέπεται σε μια σειρά θεμάτων: από τη χρήση ναρκωτικών και την εργασία στη βιομηχανία του σεξ έως το bullying, τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας.

Επί χρόνια το Facebook αναφερόταν σε γενικές προϋποθέσεις για τα όσα μπορεί να ποστάρει κάποιος, όμως διαθέσιμη ήταν μόνο μια γενικόλογη περιγραφή, παρότι υπήρχε ένα πολύ πιο λεπτομερές εσωτερικό έγγραφο που καθόριζε πότε θα πρέπει να αφαιρούνται αναρτήσεις και πότε να κλείνουν λογαριασμοί χρηστών.

Τώρα, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί τον τελευταίο καιρό για την εκμετάλλευση προσωπικών λεπτομερειών από εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών, αλλά και επειδή αποδείχθηκε ότι το Facebook χρησιμοποιείται για επηρεασμό ψηφοφόρων, για διασπορά ρητορικής μίσους ή θρησκευτικής βίας, η εταιρεία αποφάσισε να δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της ένα εκτενές έγγραφο προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία του Facebook, όπως δήλωσε η Μόνικα Μπίκερτ, στέλεχος της εταιρείας. «Οταν ο χρήστης μπαίνει στο Facebook θα πρέπει να κατανοεί πού βρίσκονται τα όρια, τι επιτρέπεται και τι όχι» είπε η Μπίκερτ στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωσή τους στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις αλλά και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από διάφορες χώρες που έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Facebook επειδή δεν έχει κατορθώσει να περιορίσει ακραίες αναρτήσεις που υποθάλπουν ρητορική μίσους και θρησκευτική βία, αναρτήσεις που προωθούν την τρομοκρατία ή ενέργειες όπως ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες. Μάλιστα χθες, σε μια επίδειξη άμεσης αντίδρασης στην κριτική, το Facebook κατήργησε λογαριασμούς και σελίδες που διαφήμιζαν αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων. «Δεν επιτρέπουμε να διακινούνται τέτοιες πληροφορίες και κατεβάζουμε τις σελίδες αμέσως μόλις ενημερωνόμαστε για την ύπαρξή τους» είπε εκπρόσωπος της εταιρείας. Για πρώτη φορά οι χρήστες θα μπορούν να προσφεύγουν εναντίον μιας απόφασης για το σβήσιμο αναρτήσεων.

Μέχρι σήμερα αυτό ήταν δυνατόν μόνο για κλείσιμο λογαριασμών, ομάδων και σελίδων. Αυτό σημαίνει ότι το Facebook θα ειδοποιεί τους χρήστες όταν αφαιρεί περιεχόμενο που περιέχει γυμνό ή σεξουαλική δραστηριότητα, ρητορική μίσους ή βία και θα τους δίνει τη δυνατότητα να αντιδρούν στην κατάργηση με το κουμπί «Request Review» –ούτως ώστε το προσωπικό του Facebook να επανεξετάσει το συμβάν μιας αφαίρεσης. Οι ενστάσεις θα ελέγχονται άμεσα από αρμόδιους υπαλλήλους του Facebook και μέσα σε 24 ώρες, αν διαπιστωθεί κάποιο λάθος, το περιεχόμενο θα αποκαθίσταται, ενώ εκείνος που ζήτησε την αναθεώρησή του θα ειδοποιείται.

Επίσης, το FB θα πρέπει πλέον να γνωστοποιεί τον συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο αφαιρείται περιεχόμενο σε ένα ευρύ φάσμα περιστατικών. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένο λογισμικό καθώς και 7.500 moderators (επόπτες) για να απομακρύνουν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που παραβιάζουν τους κανονισμούς. Υπό την έντονη πίεση αρκετών κυβερνήσεων, ο αριθμός των εποπτών έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται αλλάζουν διαρκώς και μέσω της συνεργασίας με 100 οργανισμούς και ειδικούς σε τομείς όπως η αντιτρομοκρατία και η εκμετάλλευση ανηλίκων.

Τώρα, η εταιρεία εξετάζει την υιοθέτηση αλλαγών στην πολιτική περιεχομένου της κάθε δύο εβδομάδες. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε μια συνάντηση με τίτλο «Φόρουμ για τα Κριτήρια Περιεχομένου», με επικεφαλής την Μπίκερτ. Την περασμένη εβδομάδα παρέστησαν στη συνάντηση δημοσιογράφοι υπό τον όρο ότι θα περιγράψουν τη διαδικασία αλλά όχι την ουσία της συζήτησης.

Οπως περιέγραψε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters στη συνάντηση της 27ης Απριλίου, περίπου 25 υπάλληλοι πήραν μέρος στη σύσκεψη ενώ άλλοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης από Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Μέξικο Σίτι, Ουάσιγκτον και αλλού. Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν ειδικοί στην δημόσια τάξη, στα νομικά, στην ανάπτυξη προϊόντων, στις επικοινωνίες και σε άλλα θέματα. Ακουσαν τις αναφορές από μικρές ομάδες εργασίας, μετέφεραν τα όσα τους είπαν εκπρόσωποι από ομάδες προστασίας δικαιωμάτων και φαντάστηκαν με ποιους τρόπους μια πολιτική ή ένα προϊόν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Η Μπίκερτ, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας στις ΗΠΑ, έθεσε ερωτήματα, παρείχε ενημέρωση και συντόνισε τη συζήτηση η οποία κράτησε μια ώρα. Τον Μάιο και τον Ιούνιο το Facebook σχεδιάζει μια σειρά από δημόσιες συζητήσεις σε διαφορετικές χώρες, προκειμένου να δει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τους κανονισμούς της, διευκρίνισε η Μέρι ΝτεΜπρι, επικεφαλής πολιτικής περιεχομένου της εταιρείας.

Οι λέξεις που λογοκρίνονται, τα φάρμακα και τα όπλα

Το μεγαλύτερο μέρος της άγνωστης, μέχρι τώρα, λίστας με τους κανονισμούς του Facebook αφορά ένα ευρύ φάσμα από λέξεις και εικόνες που κάποιες φορές λογοκρίνει το FB, με λεπτομέρειες για την κάθε κατηγορία. Για παράδειγμα, βίντεο ατόμων τραυματισμένων από κανιβαλιστικές πρακτικές δεν επιτρέπονται, εκτός και εάν συνοδεύονται από προειδοποιητική ένδειξη ότι είναι σε «ιατρικό περιβάλλον».

Το Facebook έχει διευκρινίσει πως δεν επιτρέπει στους χρήστες την αγορά και την πώληση φαρμάκων που απαιτούν συνταγογράφηση, μαριχουάνας ή όπλων μέσω του δικτύου της, όμως τώρα γνωρίζουμε και ποιες συνομιλίες με τέτοιο αντικείμενο επιτρέπονται. Περιεχόμενο στο οποίο κάποιος «παραδέχεται την προσωπική χρήση μη-ιατρικών σκευασμάτων» δεν πρέπει να αναρτάται, αναφέρεται στους κανόνες. Οσον αφορά τον εκφοβισμό και την παρενόχληση, υπάρχουν πολλές αναφορές, όπως π.χ. ότι απαγορεύεται η «εξύβριση ανηλίκου». Επίσης απαγορεύεται περιεχόμενο που προέρχεται από χακάρισμα κάποιας πηγής «εκτός των λίγων περιπτώσεων που έχουν δημοσιογραφική αξία». Στους νέους κανονισμούς δεν περιλαμβάνονται διαδικασίες κυβερνήσεων που μπορούν να απαιτήσουν την αφαίρεση περιεχομένου που παραβιάζει τοπικό νόμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται επίσημα γραπτά αιτήματα τα οποία εξετάζονται από το νομικό τμήμα του Facebook.