Χειρουργικά ψαλίδια, λαβίδες και άγκιστρα εκτυπωμένα, τρισδιάστατα και καλυμμένα όλα με έναν πρωτοποριακό μανδύα προστασίας κατά των μικροβίων (άρα αχρείαστη η αποστείρωση!) θα πιάσουν στα χέρια τους για πρώτη φορά οι φοιτητές Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε χειρουργικές τεχνικές στο πλαίσιο τριήμερου σεμιναρίου στη Θεσσαλονίκη. Τα αντιβακτηριακά 3D νυστέρια δεν προέρχονται από κάποιο υπερσύγχρονο εργοστάσιο του εξωτερικού, αλλά από τον εκτυπωτή του 36χρονου ειδικευόμενου χειρουργού Πέτρου Μπαγγέα: «Είναι εργαλεία κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του γιατρού και με παγκόσμια πρωτοτυπία: σε αντίθεση με τα κλασικά ατσάλινα, τα συγκεκριμένα έχουν μια στρώση νανοσωματιδίων αργύρου, που αποδεδειγμένα εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων».

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο εδεσσαίος απόφοιτος των Τμημάτων Ιατρικής του ΑΠΘ και Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης επισημαίνει για την τεχνολογία του (αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του) ότι «προκύπτει και οικονομικό όφελος, καθώς η εκτύπωση του χειρουργικού εργαλείου προσδιορίζεται στο 1/14 της τιμής εκείνου που διατίθεται στο εμπόριο. Ηδη πάντως τρισδιάστατα εκτυπωμένα εργαλεία, αλλά όχι αντιμικροβιακά, έχουν χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο στο Αφγανιστάν». Οσον αφορά το κόστος των 3D εκτυπωτών, ο ίδιος αναφέρει: «Ο δικός μου κοστίζει σήμερα 800 ευρώ, αν και προ ετών τον προμηθεύτηκα αντί 3.000 ευρώ. Νομίζω ότι πρόκειται για μια βιομηχανία που μπήκε στο παιχνίδι μετά το 2013 αλλά πλέον οι τιμές πέφτουν σημαντικά. Σήμερα κυκλοφορούν εκτυπωτές των 200 ευρώ αλλά και των 600.000!».

Τα πειράματα του 36χρονου υποστηρίζονται ακαδημαϊκά και οικονομικά από το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βέρνης Inselspital στην Ελβετία, με επικεφαλής τον καθηγητή Αριστομένη Εξαδάκτυλο, ενώ για τον ειδικευόμενο γενικό χειρουργό το πρότζεκτ ουσιαστικά ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του στο αντικείμενο της Νανοτεχνολογίας: «Τώρα είναι σε εξέλιξη το διδακτορικό μου, που αφορά γενικά τις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη χειρουργική. Η συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βέρνης προέκυψε τυχαία όταν παρακολούθησα ένα σεμινάριο σχετικό με την ασφάλεια των ασθενών με διοργανωτή τον δρα Εξαδάκτυλο, ο οποίος με προσέγγισε». Η διδακτορική διατριβή του Πέτρου Μπαγγέα εκπονείται στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αντώνιου Μιχαλόπουλου και στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου υπό τον καθηγητή Βασίλειο Παπαδόπουλο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. «Τα εκτυπωμένα τρισδιάστατα εργαλεία με τη νανοτεχνολογία θα τα χρησιμοποιήσουν για την εκπαίδευσή τους στη συρραφή τραύματος φοιτητές Ιατρικής, που θα συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δράση στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει. Ειδικότερα, το σεμινάριο («ABCS3 –Applied Basic Clinical Seminar with Scenarios for Students») διοργανώνει για τέταρτη χρονιά η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Από αύριο έως και την Κυριακή 22 Απριλίου, στις δράσεις στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Παπαγεωργίου, αναμένεται να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 300 φοιτητές-εκπαιδευόμενοι από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, φέτος οι φοιτητές της ΕΕΦΙΕ «σκηνοθέτησαν» κλινικά σενάρια και σενάρια προ-νοσοκομειακής ιατρικής φροντίδας, όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο απεγκλωβισμός τραυματία από αυτοκίνητο και ο έλεγχος εξωτερικής αιμορραγίας με στόχο να εισαγάγουν την τεχνική της προσομοίωσης στα ελληνικά δεδομένα.