«Προβοκάτσια των Βρετανών»: αυτή είναι ξεκάθαρα πλέον η υπερασπιστική γραμμή της Μόσχας όσον αφορά τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Υπόνοιες προς αυτή την κατεύθυνση άφηνε η Ρωσία από την πρώτη στιγμή. Ηδη από τις 15 Μαρτίου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε κατηγορήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη δηλητηρίαση ως αντιπερισπασμό από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το Brexit. Δύο ημέρες αργότερα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσίζοφ, είχε επισημάνει πως η πηγή του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να είναι ένα βρετανικό ερευνητικό εργαστήριο που βρίσκεται στο Πόρτον Ντάουν, μόλις 12 χιλιόμετρα από το Σόλσμπερι. Οι υπαινιγμοί έχουν μετατραπεί όμως σε ανοικτές κατηγορίες.

«Δεν μας έχουν παρουσιάσει στοιχεία, αρνούνται να συνεργαστούν μαζί μας. Αυτή η κατάσταση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι μια προβοκάτσια των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών» δήλωσε προχθές ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία, Αλεξάντερ Γιακοβένκο. Η δηλητηρίαση του Σκριπάλ «μπορεί να συμφέρει τη βρετανική κυβέρνηση, που βρέθηκε σε μια άβολη κατάσταση λόγω της αδυναμίας της να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους για τις συνθήκες του Brexit» δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Μπορεί επίσης να συμφέρει τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, που είναι γνωστές για τη δυνατότητά τους να δρουν με άδεια να σκοτώνουν» πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνοντας την επίσημη ρωσική γραμμή, ο Λαβρόφ επεσήμανε πως η Μόσχα δεν είχε κανέναν λόγο να δηλητηριάσει τον πρώην διπλό κατάσκοπο παραμονές των ρωσικών προεδρικών εκλογών και λίγους μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ρωσίας. Το κατά πόσο θα κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση δεν εξαρτάται από τη Ρωσία, επεσήμανε:

«Επί Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν κάποιοι κανόνες, αλλά τώρα Βρετανία και ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει κάθε κανόνα καλής συμπεριφοράς και παίζουν παιδικά παιχνίδια».

Η απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ, η πρώτη χρήση νευροτοξικού παράγοντα σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει πυροδοτήσει ένα ιστορικό κύμα διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών –περίπου 300 συνολικά –ανάμεσα στη Ρωσία και σε δυτικά κράτη. Η Μόσχα θα απελάσει προσεχώς έναν διπλωμάτη από το Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην απέλαση ενός ρώσου διπλωμάτη από τη χώρα.