Σε κρεσέντο παροχολογίας επιδίδεται η κυβέρνηση στρώνοντας τον δρόμο προς τις κάλπες. Μετά τα μερίσματα που μοίρασε τον περασμένο Δεκέμβριο σε νοικοκυριά, ανέργους, νησιώτες, κατοίκους ορεινών περιοχών, αρχίζει τώρα να ανοίγει νέα βεντάλια παροχών και υποσχέσεων αποκαλύπτοντας τους ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς της. Μόνο τα τελευταία 24ωρο ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μελλοντική μείωση φόρων, το υπουργείο Οικονομικών επανέφερε στο προσκήνιο το σχέδιο εξαγοράς καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων ενώ με τροπολογία στη Βουλή η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων.

Στο γαϊτανάκι των παροχών του τελευταίου διαστήματος περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι: ένστολοι, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Με τον χρόνο των εκλογών να παραμένει ανοιχτός, η κυβέρνηση υπόσχεται από τώρα:

Νομιμοποίηση καταπατημένων:

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας που θα προσδιορίσει «τους όρους και τις προϋποθέσεις της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου». Σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι δημόσιες εκτάσεις παραπέμπουν σε απόλυτο χάος, το Δημόσιο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια από τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του είναι καταπατημένα. Είναι ενδεικτικό ότι το περίπου το 80% των δημόσιων ακινήτων στην Αττική είναι καταπατημένο ενώ στη Θεσσαλία φθάνει το 70%.

Με το πωλητήριο που θέλει να βάλει η κυβέρνηση στα καταπατημένα δημόσια ακίνητα θα δώσει την ευκαιρία σε όσους τα κατέχουν αυθαίρετα να τα εξαγοράσουν και να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.Προσλήψεις συμβασιούχων: Τον δρόμο για χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων ανοίγει η κυβέρνηση με μια τροπολογία που ήδη η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει προεκλογική. Η τροπολογία έρχεται να καταργήσει τους δύο περιορισμούς στις ανανεώσεις των συμβάσεων που είχε βάλει το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου και επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου φέροντας πιο κοντά τους διορισμούς. Καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι με την τροπολογία μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι του υπουργείου Υγείας που είχαν προσληφθεί το 2016 αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για χιλιάδες άλλους στο Δημόσιο.

Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις:

Τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σε 26% θυμήθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ. Το μέτρο περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο και θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 εάν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και 2019.

Ο Πρωθυπουργός δηλαδή εξήγγειλε ένα ψηφισμένο μέτρο, το οποίο όμως στην παρούσα φάση δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύσει από το επόμενο έτος. Ο ίδιος πάντως ομολόγησε ότι η φορολογία στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή σπεύδοντας να υποσχεθεί ότι «δεν μπορεί παρά να είναι στόχος και δέσμευση να προχωρήσουμε στη μείωσή της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο, ώστε να είναι και εφικτός και αποτελεσματικός».

Αύξηση κατώτατου μισθού: Ελπίδες για αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το τέλος της επιτροπείας καλλιεργεί η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα η πορτογαλική εμπειρία για τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μια από τις ισχυρότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχε έγινε σημαία στις εκλογές του 2015. Τρία χρόνια μετά, ο κατώτατος μισθός όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά περάσαμε από τη γενιά των 700 ευρώ στη γενιά των 500 και των 360.

Δώρα στους αγρότες:

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου έχει υποσχεθεί στους αγρότες την καθιέρωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού ύψους 15.000 ευρώ τον χρόνο, επιτάχυνση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της Κάρτας Αγρότη που διευρύνει τη ρευστότητά τους και την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες.Ο ίδιος τάζει ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΕΝΦΙΑ ούτε κάποιος συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια, δεν θα περικοπεί καμία αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα ενώ έχει προαναγγείλει πολλές φορές την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί που έχει μείνει στα χαρτιά.

Δώρα στους ενστόλους:

Χείμαρρο υποσχέσεων έχει δώσει στους ενστόλους ο Πάνος Καμμένος. Συγκεκριμένα έχει τάξει :n Την αγορά με ευνοϊκούς όρους του συνόλου των δανείων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού από τις τράπεζες στο ποσοστό που θα πωλούσαν τα δάνεια αυτά σε εισπρακτικές εταιρείες από τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών αλλά και των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

n Την εξέταση δυνατότητας χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε περισσότερα στελέχη από τον Οικοδομικό Οργανισμό.

Ευκολότερες μεταγραφές φοιτητών:

Διευκολύνονται οι μετακινήσεις μέσω ΑΕΙ φοιτητών οι οποίοι έχουν αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη και των οποίων η οικογένεια αδυνατεί οικονομικά να συντηρήσει δύο ή και περισσότερες φοιτητικές κατοικίες πέραν της μόνιμης. Δεν προβλέπεται το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο για τις οικογένειες που δικαιούνται μετεγγραφή που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας αλλά τίθεται ατομικό εισοδηματικό όριο έως 12.500 ευρώ για τα μέλη της οικογένειας.

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών:

Μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα ξεκινήσουν οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ.

Μονάδες Υγείας: Αρχισαν τα εγκαίνια των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προαναγγέλλει ότι θα λειτουργήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, περισσότερες ΤΟΜΥ στην Αττική, με προτεραιότητα περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και υπήρξε μεγαλύτερη ανισότητα στη φροντίδα υγείας.

Συμβάσεις γιατρών:

Σε μία επιχείρηση αναθέρμανσης σχέσεων επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ειδικότερα, στις αρχές του μήνα ο Ανδρέας Ξανθός αποφάσισε να ξεπαγώσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη νέας κλαδικής συμφωνίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πολιτείας, αιφνιδιάζοντας τον κλάδο. Η έναρξη σχετικών συζητήσεων αποτελεί πάγιο αίτημα των λειτουργών του Ιπποκράτη από τον Σεπτέμβριο του 2016, εντούτοις δεν είχε υπάρξει ανταπόκριση. Για εξελίξεις με προεκλογικό άρωμα κάνουν λόγο οι γιατροί.