Την ετυμηγορία του τούρκου δικαστή, ενώπιον του οποίου θα παρουσιαστούν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Εβρο, αναμένουν άπαντες στην Αθήνα και ελπίζουν ότι στο τέλος της σημερινής ημέρας το θρίλερ των Δύο θα έχει αίσιο τέλος. Στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το τελευταίο 48ωρο ήταν απανωτές οι συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του και επιτελικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας, διπλωματικοί και στρατιωτικοί, όλο το Σαββατοκύριακο, είχαν πάρει φωτιά.

Πρόσωπα που εκ της θέσεώς τους έχουν γνώση των όσων συζητούνται τις τελευταίες ώρες στις επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, εμφανίζονται συγκρατημένα και επιφυλακτικά στις εκτιμήσεις τους για τη σημερινή εξέλιξη. Εξηγούν σε συνομιλητές τους ότι έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η τουρκική πλευρά θέλει να το τραβήξει στα άκρα. Αυτό όμως προκύπτει ως αίσθηση, από την απουσία έως τώρα επίσημων και σε υψηλούς τόνους δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και από το κατηγορητήριο με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί. Ωστόσο, αν και έως χθες το βράδυ απουσίαζε η βαριά κατηγορία για κατασκοπεία, το ενδεχόμενο να «προκύψουν» νέα δεδομένα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση δεν μπορεί να αποκλειστεί, κι αυτό φαίνεται να εισέπραξαν ελληνικές πηγές στις επικοινωνίες τους με την τουρκική πλευρά. Η εξίσωση που έχει εμπρός του ο έλληνας Πρωθυπουργός θα δυσκολέψει, αν με «εμφάνιση» επιπλέον στοιχείων το κατηγορητήριο διευρυνθεί και οι δύο έλληνες αναγκαστούν να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στην Τουρκία. Ενώ ακόμα πιο περίπλοκη θα γίνει η κατάσταση αν οι Τούρκοι συνδέσουν ευθέως την υπόθεση με την απαίτησή τους για έκδοση των Οκτώ, που διακαώς και επανειλημμένα έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε περίπτωση περιπλοκής, πάντως, δεν απομένουν και πολλά χαρτιά. Αναμένεται να αναζητηθεί η ενεργοποίηση του συμμαχικού παράγοντα, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει αυτόματα και το άνοιγμα ενός ψυχροπολεμικού κύκλου στις δύο πλευρές έπειτα από πολύ καιρό. Η απευθείας επικοινωνία των δύο αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Αποστολάκη – Ακάρ προτάθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου για την έγκαιρη αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, όπως αυτές που περιέγραψε και φοβάται ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τα τελευταία 24ωρα. Μέχρι σήμερα το βάρος έχει πέσει σε προξενείο και πρεσβεία για την καλύτερη δυνατή νομική στήριξη των δύο στρατιωτικών.

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την έκβαση της υπόθεσης, παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την Πιερία κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει την καλή γειτονία και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά αυτά εξαρτώνται, όπως είπε, «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών δημόσιες τοποθετήσεις (μάλιστα δύο σε τρεις ημέρες) έκανε μόνον ο αναπληρωτής υπουργός στο «Πεντάγωνο» Φώτης Κουβέλης, ενώ ο Πάνος Καμμένος –που αποτελεί κόκκινο πανί για την Αγκυρα –βρίσκεται σε μια ιδιότυπη αφωνία. Με πολύ προσεκτική διατύπωση και στις δύο παρεμβάσεις του, ο Κουβέλης εκτίμησε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα συνδέσει το ζήτημα των Δύο με την υπόθεση των Οκτώ. «Πιστεύω και ελπίζω ότι οι τουρκικές δικαστικές Αρχές, οι οποίες έχουν επιληφθεί, θα δουν το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, συμπληρώνοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθεί, και στη βάση των προσπαθειών και των ενεργειών που γίνονται από τη δική μας πλευρά, ο οποιοσδήποτε άλλος συμψηφισμός… Είναι προφανές ότι έχουμε τις σκέψεις μας, τους σχεδιασμούς μας, αλλά πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό. Για αυτό δουλεύουμε, για να μην υπάρξει δεύτερη εκδοχή, δεύτερο σενάριο». Ο Κουβέλης, ωστόσο, δεν έστειλε μόνο στην Αγκυρα μήνυμα για ψυχραιμία, αλλά (απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν επειδή δέχτηκε συγκατοίκηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ) και στον Πάνο Καμμένο. «Δεν έχω εκχωρήσει, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε εγώ, την πολιτική μας και ιδεολογική μας ταυτότητα στη συνεργασία με τον κ. Καμμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.