Το καυτό πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ξεπεράσει τα 940 δισ. ευρώ καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, πολλές από τις οποίες έχουν αρχίσει ήδη να πωλούν πολλά κόκκινα δάνεια.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ σε καλύτερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Πορτογαλία. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τράπεζες της Ελλάδας έχουν τα περισσότερα κόκκινα δάνεια ως ποσοστό επί του συνολικού δανεισμού αφού φτάνουν ακόμη και το 50%. Παρόμοιο είναι μάλιστα και το ποσοστό στην Κύπρο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονται σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στα 112 δισ. ευρώ και στην Κύπρο αγγίζουν τα 20 δισ. Η Ιταλία είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια όσον αφορά το απόλυτο ποσό των κόκκινων δανείων. Εκεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 25% του συνόλου των χορηγηθέντων. Επειδή όπως ο αριθμός των δανείων είναι πολύ μεγαλύτερος, η συνολική αξία των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση εκτιμάται ότι πλέον ξεπερνά τα 220 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση σε απόλυτους αριθμούς βρίσκεται η Γαλλία όπου η αξία των κόκκινων δανείων υπολογίζεται στα 140 δισ. ευρώ. Εκεί όμως δεν εξυπηρετείται περίπου το 5% των δανείων. Πρόκειται για ίδιο ποσοστό με αυτό της Γερμανίας όπου η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων φτάνει τα 58 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ίδιων των εμπορικών τραπεζών. Στην Πορτογαλία δεν εξυπηρετείται το 25% των δανείων με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 34 δισ. ευρώ. Το 25% φτάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ιρλανδία όπου το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφεται μέχρι στιγμής στην Ιταλία. Οι τράπεζές της ξεκίνησαν τις πωλήσεις κόκκινων δανείων πριν από δύο περίπου χρόνια, πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στις προσπάθειες που κάνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα περιλαμβάνεται και η αλλαγή του σχετικού νόμου περί χρεοκοπιών ώστε να μπορούν να γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

Συνολικά όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρείται ότι από τα τέλη του 2014 μέχρι σήμερα έχουν μειώσει την αξία των κόκκινων δανείων τους κατά 280 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Το πρόβλημα όμως εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο και ανησυχεί μεταξύ άλλων την ΕΚΤ η οποία ζητά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να λάβουν νέα μέτρα για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.