Θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι εφόσον η προβλεπόμενη από το Μνημόνιο πώληση του 17% της ΔΕΗ δεν θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση έχει πιθανότητες να γλιτώσει το πικρό ποτήρι.

Ακριβώς αυτό θα φροντίσουν οι δανειστές στο πλαίσιο δεσμεύσεων της επόμενης ημέρας. Καμία από τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου δεν πρόκειται να «ξεφτίσει», συντάξεις και αφορολόγητο θα κοπούν όπως έχει συμφωνηθεί, ενώ από τις 26 Φεβρουαρίου, όταν φτάνει εσπευσμένα στην Αθήνα το κουαρτέτο για την τέταρτη αξιολόγηση, θα αρχίσει να διαμορφώνεται το πλαίσιο των πρόσθετων υποχρεώσεων της επόμενης ημέρας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα ότι ναι μεν η Κομισιόν δεν θα επιθυμούσε πρόσθετες δεσμεύσεις για το χρέος, αλλά…

Αρμόδιες πηγές εντός και εκτός Ελλάδας εκτιμούν ότι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς όρους και προϋποθέσεις –αυτό που οι δανειστές αποκαλούν conditionality –δεν μπορεί να περάσει από τον σκληρό πυρήνα του Eurogroup. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το πλαίσιο των δεσμεύσεων θα καλύπτει ακόμα και μια πλήρη θητεία της επόμενης κυβέρνησης.

Το αρχικό μίνιμουμ της διετίας ώστε να καλύπτονται εθνικές εκλογές (στο σενάριο του 2019) και εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020 έχουν δώσει τη θέση τους σε σενάρια ενισχυμένης εποπτείας και δεσμεύσεων με διάρκεια τεσσάρων – πέντε ετών σε πρώτη φάση.

Το νέο πλαίσιο δεσμεύσεων δεν θα ονομάζεται Μνημόνιο. Θα υπάρχει όμως ένα κείμενο από την πλευρά των δανειστών, στο οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της δεσμεύοντας και την επόμενη –σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών –κυβέρνηση.

Βάση αυτού του πλαισίου θα είναι οι εκκρεμείς δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου. Ενα παράδειγμα αποτελεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ. Ο κατάλογος συμπληρώνεται με την επένδυση στο Ελληνικό μαζί με το νέο καζίνο, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.700 ευρώ, την περικοπή των συντάξεων κατά 18%, όλες τις αποκρατικοποιήσεις, την τοποθέτηση γενικών γραμματέων πενταετούς θητείας στα υπουργεία. Η τελευταία διαδικασία θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα έχει τελειώσει στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, δεδομένου ότι απαιτείται εκτός των άλλων να γίνουν και 1.000 συνεντεύξεις επιλογής των κατάλληλων –χωρίς κομματικά κριτήρια –προσώπων.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων αναμένεται να προστεθούν και νέες δεσμεύσεις. Αριθμητικά προσδιορίζονται σε έξι – επτά μεγάλες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών η λειτουργία του Δημοσίου.

Το μπρα ντε φερ σε πρώτο επίπεδο θα παιχτεί ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Το Ταμείο δεν θέλει conditionality συνδεδεμένη με το χρέος. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να βάλει σφραγίδα βιωσιμότητας χρέους. Μια εναλλακτική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεσμεύσεις να εξαρτηθούν από τη σταδιακή αποδέσμευση των κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν εθνικές τράπεζες και ΕΚΤ, τα λεγόμενα SMPs και ANFAs, τα οποία εκτιμάται πως υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ. Ο μήνας του μέλιτος με τους δανειστές έχει αυξημένες πιθανότητες να φτάνει στο τέλος του.