Μετά τη Δικαιοσύνη έφτασε η ώρα της Βουλής για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία. Η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην οποία είχε ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης με εντολή μάλιστα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, «σκόνταψε» σε όνομα υπουργού και ως εκ τούτου αποφάσισε να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, τα μέλη της οποίας έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός εξέτασε έναν μάρτυρα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ είχε καλέσει για εξέταση και τον φερόμενο ως μεσάζοντα στην αγοραπωλησία επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως ουδέποτε εμφανίστηκε ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για να εισφέρει στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Με αυτά τα δεδομένα η εισαγγελέας, με διαβιβαστικό έγγραφο στο οποίο δεν εμπεριέχεται καμία απολύτως αξιολογική κρίση, παρά μόνο η αναφορά του ερευνώμενου αδικήματος, αυτού της απιστίας, έστειλε αμελλητί, όπως έχει υποχρέωση εκ του Συντάγματος, τον φάκελο στη Βουλή για τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται μετά την παρέμβαση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, με αφορμή την αναφορά του ταξιάρχου Μισαήλ Παπαδάκη, ο οποίος στοχοποιήθηκε από τον Παπαδόπουλο και κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από τον υπουργό σε σύσκεψη στο «Πεντάγωνο», καθώς και σειράς δημοσιευμάτων που έδωσαν ουσιαστικά το έναυσμα για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες στήθηκε η επίμαχη επιχείρηση πώλησης του στρατιωτικού υλικού. Η κυβέρνηση, μέσω της Βουλής, έχει επιχειρήσει πλέον να ακυρώσει τις αποφάσεις για την επίμαχη επιχείρηση, ενώ έχει υψώσει ασπίδα προστασίας στον Πάνο Καμμένο, μπλοκάροντας τον έλεγχο της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης ήταν να διαπιστωθεί η βασιμότητα όλων όσα έχουν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας για την επίμαχη πώληση 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από απόφαση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, καθώς και αν υπήρχαν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Για τον λόγο αυτό στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας τέθηκε και ο ρόλος που φέρεται να έχει διαδραματίσει στην ερευνώμενη υπόθεση ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος.

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ. Στον φάκελο που παρέλαβε η Ελένη Τουλουπάκη και αποτέλεσε τη βάση για να σχηματιστεί η δικογραφία που καταλήγει στη Βουλή περιλαμβάνεται και σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων των «ΝΕΩΝ». Ολα τα δημοσιεύματά που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο συνοδεύονται από σειρά ντοκουμέντων και διοικητικών εγγράφων που εστιάζουν στον ρόλο του λεγόμενου μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, καθώς και στη σύναψη της συμφωνίας –με οικονομικό αντικείμενο 66 εκατομμύρια ευρώ –από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρακάμπτοντας την επιθυμία των Αράβων για συνομιλίες αποκλειστικά μέσω κυβερνητικών εκπροσώπων (government to government).

Επισημαίνεται ότι εκτός από το τηλεγράφημα και τις προειδοποιήσεις του έλληνα προξένου στο Ριάντ Ηλία Κλουβάτου, που αρκούσαν τον Ιούνιο του 2016 να σφραγίσουν τις πύλες του «Πενταγώνου» για τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο, η επιθυμία της σαουδαραβικής πλευράς για government to government συζητήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την αγορά του πολεμικού υλικού, είχε μεταφερθεί στην Αθήνα και κατά την επίσκεψη στρατιωτικού κλιμακίου από τη Σαουδική Αραβία, τον Αύγουστο του 2016. Το ΥΠΕΘΑ ωστόσο είχε ήδη σπεύσει να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με τον Παπαδόπουλο, το οποίο προβλήθηκε ως διακρατική συμφωνία και ενημέρωνε πλέον την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ότι η συμφωνία υπεγράφη και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί περαιτέρω με την υπόθεση. Παρά τις αποκαλύψεις, ο υπουργός Αμυνας επιμένει μέχρι σήμερα ότι ο Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.