ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η εμμονή με τα χρήματα

Η 86χρονη μητέρα μου είναι καλά στη σωματική υγεία της αλλά έχει προβλήματα μνήμης και μια μεγάλη εμμονή με τα χρήματα (μιλά συνεχώς γι’ αυτά, τα κρύβει κ.λπ.), χωρίς να έχει οικονομικό πρόβλημα. Αυτό οφείλεται σε άνοια; Μπορώ να τη βοηθήσω με κάποιο φάρμακο;

(Γ.Χ., Πειραιάς)
Η καθηγήτρια Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μάγδα Τσολάκη απαντά ότι πρόκειται για ένα από τα συμπτώματα της άνοιας. Οι ασθενείς αυτοί αισθάνονται ανασφάλεια και ψάχνουν να βρουν τρόπους ώστε να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Μπορείτε να δοκιμάσετε να της δώσετε λίγη υδροχλωρική υδροξυζίνη των 25 mg.

ΔΕΡΜΑ

Το έκζεμα

Είμαι 20 ετών και έχω ένα έκζεμα στο γόνατο που επιμένει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αλλεργία; Mπορεί να μην είναι έκζεμα αλλά κάτι άλλο;

(Α.Κ., Δάφνη)

Ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Ρηγόπουλος απαντά ότι λείπει η πραγματική διάγνωση καθώς το έκζεμα δεν μπορεί να εντοπίζεται μόνο σε ένα γόνατο. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ψωρίαση. Πρέπει να επισκεφθείτε δερματολόγο σε νοσοκομείο για να τεθεί η σωστή διάγνωση και να γίνει η ανάλογη αντιμετώπιση. Το έκζεμα είναι ένας γενικός όρος ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με τοπική αλλεργική ή τοξική αντίδραση του δέρματος. Πάντως, ένα απλό, εντοπισμένο έκζεμα δεν υποδηλώνει συστηματικές αλλεργίες.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η μειωμένη ερωτική επιθυμία

Η σύζυγός μου, 54 ετών, έκανε πέρυσι αφαίρεση ωοθηκών λόγω κύστεων. Τον τελευταίο καιρό δεν έχει διάθεση για ερωτικές επαφές και αναρωτιέμαι αν αυτό έχει σχέση με την επέμβαση και αν μπορώ να κάνω κάτι.

(Σ.Π., Αθήνα)

Η ψυχολόγος υγείας – σεξολόγος δρ Εύη Κυράνα απαντά ότι η μειωμένη επιθυμία μπορεί να έχει σχέση όχι μόνο με βιολογικούς παράγοντες, αλλά και με ψυχολογικούς. Η γενική ψυχική διάθεση της γυναίκας, το πώς νιώθει με το σώμα της, η κούραση, η επίδραση της επέμβασης στην ψυχική κατάστασή της και η συζυγική σχέση της είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επιδρούν. Είναι σημαντικό να νιώθει ελευθερία και ασφάλεια ώστε να μην κάνει σεξ εφόσον δεν το επιθυμεί. Αν η ίδια αναγνωρίζει τη μειωμένη επιθυμία ως πρόβλημα, θα μπορούσε να απευθυνθεί σε γυναικολόγο γιατρό και σε σεξολόγο (ψυχίατρο ή ψυχολόγο ειδικευμένο στη σεξολογία).