Την περασμένη εβδομάδα ο Εμανουέλ Μακρόν έλυσε τους λογαριασμούς του με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα ο γάλλος πρόεδρος ταξιδεύει στην Κίνα, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, και σε λίγες ημέρες στη Βρετανία για να συναντηθεί με την Τερίζα Μέι.

Την Παρασκευή ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Παρίσι πρώτη φορά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2017. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Μακρόν έκλεισε την πόρτα της ΕΕ στην Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι οι επιλογές της Τουρκίας δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία. Τόνισε ότι οι δημοκρατίες πρέπει να ανθίστανται στην τρομοκρατία, αλλά και να προστατεύουν τους κανόνες δικαίου, ενώ άσκησε κριτική και στα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι είναι εφικτό το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Αντ’ αυτού, πρότεινε η σχέση ΕΕ – Τουρκίας να μην επανεξεταστεί στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης, αλλά μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης.

Ο Ερντογάν δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, απαντώντας ότι η Τουρκία έχει εξουθενωθεί από την αναμονή για την ένταξή της στην ΕΕ. «Ισως αναγκαστούμε να λάβουμε μια απόφαση» επισήμανε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Ο Μακρόν, απαντώντας στην κριτική της Αριστεράς για την πρόσκλησή του στον Ερντογάν, τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με έναν βασικό εταίρο στη διαχείριση κρίσεων, όπως αυτή στη Συρία, χωρίς εντούτοις να παραβλέπονται οι διαφωνίες των δύο πλευρών. Παρ’ όλα αυτά, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Le Point» τον Αύγουστο είχε επισημάνει τις δυσκολίες που υπάρχουν στις επαφές με την Τουρκία, λέγοντας ότι ένα από τα μειονεκτήματα του να είναι κανείς πρόεδρος της Γαλλίας είναι ότι πρέπει να μιλά κάθε δέκα μέρες με τον Ερντογάν.

Ενταση επικράτησε όταν ένας γάλλος δημοσιογράφος, σε ερώτηση προς τον τούρκο πρόεδρο, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της «Cumhuriyet» το 2015, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προμηθεύει με όπλα ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. Ο Ερντογάν είχε αποδώσει την ευθύνη για το σκάνδαλο που ξέσπασε στον συνήθη ύποπτο, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε λόγια άλλων όταν κάνετε ερωτήσεις. Εχετε μπροστά σας κάποιον που δεν τα ανέχεται αυτά. Κάποιοι δημοσιογράφοι θρέφουν τους τρομοκράτες με αυτά που γράφουν» απάντησε.

Οπως επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η «Monde», ο πρόεδρος Μακρόν ακολούθησε με τον Ερντογάν την ίδια μέθοδο που είχε ακολουθήσει τον προηγούμενο Μάιο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν δήλωσε μπροστά του ότι τα ρωσικά ΜΜΕ δεν είναι παρά όργανα επιρροής και προπαγάνδας.

Το ερώτημα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, είναι κατά πόσο αυτή η τακτική θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εάν η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Πούτιν και τον Ερντογάν θα επιτρέψει πρόοδο στην υπόθεση της Συρίας.

Την ίδια μέθοδο αναμένεται να ακολουθήσει ο γάλλος πρόεδρος σήμερα στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε επισημάνει τη σημασία μιας ισχυρής Ευρώπης, προκειμένου να «αντιμετωπίσει την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο θα πραγματοποιήσει ο Μακρόν εντός του μηνός, στο πλαίσιο της 35ης Συνόδου Κορυφής Βρετανίας – Γαλλίας. Φέτος στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το Brexit.