Η έκκληση σε άμεσο διάλογο με τη Νότια Κορέα που απηύθυνε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ύστερα από έναν χρόνο εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, εμπρηστικών δηλώσεων και κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμβλυνση των πολύμηνων εντάσεων και χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας τον Φεβρουάριο, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό η χώρα του να συμμετάσχει.

Την ίδια ώρα που έτεινε κλάδο ελαίας στη Σεούλ πάντως, εξαπέλυε απειλή εναντίον των ΗΠΑ τονίζοντας ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να αρχίσουν πόλεμο εναντίον της χώρας του τώρα που απέκτησε τη δυνατότητα να πλήξει όλη την αμερικανική επικράτεια με τα πυρηνικά όπλα της. «Το κουμπί για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων είναι πάντα πάνω στο γραφείο μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ. Πίσω από αυτή τη μεταστροφή του βορειοκορεάτη ηγέτη κρύβεται, σύμφωνα με αναλυτές, η απόπειρά του να πλήξει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την επιβολή των κυρώσεων και να προβάλει μία διάσταση απόψεων ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Εάν τα καταφέρει, θα μπορούσε να δημιουργήσει ρήγμα στη μακρόχρονη συμμαχία Σεούλ – Ουάσιγκτον και να υπονομεύσει τη σκληρή στάση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

«Η επίδειξη ισχύος του Κιμ μέσω του πυρηνικού του οπλοστασίου θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, προκειμένου να χαλαρώσουν οι διεθνείς κυρώσεις και να ενισχυθεί η οικονομία της Βόρειας Κορέας» τόνισε ο Τζον Νίλσον-Ράιτ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Αναλυτές βλέπουν μείωση των πυρηνικών δοκιμών και έναρξη σκληρών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ και τη συνθηκολόγησή της με την Ουάσιγκτον.

Στον δρόμο γι’ αυτή τη συνθηκολόγηση, σταθμό αποτελεί η Σεούλ, καθώς η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να ανοίξει διάλογο με τη Νότια Κορέα σε πρώτη φάση και στη συνέχεια θα αξιοποιήσει αυτή τη δίοδο για συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέσο αποδυνάμωσης των κυρώσεων. Προσπαθεί να προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα στη Σεούλ και την Ουάσιγκτον, αλλά και ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας του.

Οι πιο σκληροπυρηνικοί σε Σεούλ και Ουάσιγκτον φοβούνται ότι εάν η έναρξη διαλόγου οδηγήσει σε άμβλυνση της έντασης, θα ακολουθήσει χαλάρωση των κυρώσεων. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας δηλώνουν ενήμεροι για τη στρατηγική της Πιονγκγιάνγκ και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον, επισημαίνει ο Τσόε Σανγκ Χουν, ανταποκριτής των «New York Times» στην Κορεατική Χερσόνησο. O νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε Ιν, θέλοντας να αποτρέψει πιθανή ένοπλη σύρραξη, θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μια παύση στο πυρηνικό πρόβλημα και θα αδράξει το momentum για να αρχίσουν οι συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα, προσβλέποντας σε μετέπειτα διεύρυνσή τους.

Στο πλαίσιο αυτής της διεύρυνσης, όπως τονίζει ο Τσόε Σανγκ Χουν, οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλα εμπλεκόμενα κράτη θα μπορούσαν να προσφέρουν οικονομικά και διπλωματικά κίνητρα στην Πιονγκγιάνγκ, με αντάλλαγμα το πάγωμα του πυρηνικού προγράμματός της και, σε βάθος χρόνου, τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό της. Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της θα απαιτήσει σημαντικές παραχωρήσεις, όπως η χαλάρωση των κυρώσεων και η μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κορεατική Χερσόνησο.