Δημόσιο χαρακτήρα προσλαμβάνει πλέον η μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικών λειτουργών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την επιθετική και απολύτως επικριτική για αποφάσεις των δικαστηρίων παρέμβαση του Σταύρου Κοντονή στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων. Αυτό το οποίο όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν, ότι δηλαδή η κυβέρνηση επιδιώκει να παρέμβει σε συγκεκριμένες υποθέσεις, σε αποφάσεις και σε χρόνους έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλάριου, αντιδρώντας στις βολές του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο μετριοπαθής ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος μάλιστα ήταν από εκείνους που αντιμετώπιζαν θετικά τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, «εξερράγη» κάνοντας λόγο για «ωμή παρέμβαση» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα πρωτοφανές περιστατικό, που εν πολλοίς επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που υπήρξαν (από την εποχή της δικαστικής κρίσης για τον νόμο – φιάσκο του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες) από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα που το ΣτΕ είχε κρίνει με συντριπτική πλειοψηφία ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, παρεμβαίνοντας ευθέως στη δικαστική υπόθεση που ακόμη βρισκόταν στο στάδιο της διάσκεψης. Εκείνες τις ημέρες τουλάχιστον τρεις πολιτικοί αρχηγοί, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης είχαν προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό για τον κίνδυνο που εγκυμονούν για την ίδια τη δημοκρατία τέτοιου είδους παρεμβάσεις, σε περίπτωση που δεν προστατευθεί η σαφής διάκριση των εξουσιών.

ΝΔ: «ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΚΟΝΤΟΝΗ». Με αφορμή τη χθεσινή σύγκρουση η ΝΔ επανήλθε, σημειώνοντας ότι μετά τα όσα έγιναν στην τακτική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί. «Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από τη θέση του», σημείωσε η αξιωματική αντιπολίτευση και κατέληξε: «Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα – Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει τη Δημοκρατία».

ΠΑΣΟΚ: «ΩΣ ΕΔΩ!». Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί με θρασύ και απροκάλυπτο τρόπο να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και να μεταχειρίζεται τους λειτουργούς της ως μέσα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και σκοπών». Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη οι συγκυβερνώντες «ματαιοπονούν», καθώς το μήνυμα των δικαστικών λειτουργών «είναι σαφές κι αυστηρό: Κανείς δεν διώκεται κατά παραγγελία κέντρων εξουσίας και συμφερόντων. Κανείς δεν παγιδεύεται σε σκηνοθετημένες διώξεις και αναμοχλεύσεις υποθέσεων. Κανείς δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε καφκικές ανακριτικές και διωκτικές διαδικασίες». «Η Δικαιοσύνη –καταλήγει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του –δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα και πιέσεις απ’ όσο ψηλά κι αν προέρχονται. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών. Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Ώς εδώ!».