Οσα διαδραματίστηκαν στην κεκλεισμένων των θυρών χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξοπλιστικών στη Βουλή ερμηνεύθηκαν σχεδόν από όλα τα μέλη της ως επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως να ξεπεράσει τον σκόπελο της σκανδαλώδους υπόθεσης της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Η κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή «μπλόκαρε» το αίτημα της ΝΔ για να κληθούν και να ενημερώσουν σχετικά με την επίμαχη συμφωνία πώλησης 300.000 βλημάτων, ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρεσβευτής και ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ, ο ταξίαρχος της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ Μισαήλ Παπαδάκης, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, καθώς και ο Τζον Σφακιανάκης τον οποίο ενέπλεξε στην υπόθεση ο Πρωθυπουργός.

Υπέρ του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκαν η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι, λέγοντας πως είναι «καλοδεχούμενη» κάθε συζήτηση για το θέμα, καθώς πρέπει να «φωτιστούν οι σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης». Από τη ΝΔ, ο Κώστας Τασούλας τόνισε πως υπάρχουν πολλά ασαφή σημεία στη συμφωνία, σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης μετά την απόρριψη της πρότασής της. Απαντώντας οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στις αιτιάσεις των κυβερνητικών βουλευτών για τυχόν διαρροές, εξήγησαν πως και στο παρελθόν πολλές φορές έχουν κληθεί αρμόδια πρόσωπα στην επιτροπή και ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή διαρροή προς τα ΜΜΕ. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης όμως δεν έπεισαν τους κυβερνητικούς βουλευτές που επέμειναν στην άρνηση, με επιχείρημα και ότι δεν αποτελούν Εξεταστική Επιτροπή, δείχνοντας ότι επιθυμούν να μην επανέλθουν στο προσκήνιο όσα μέχρι τώρα έχουν διαδραματιστεί γύρω από την υπόθεση. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν είναι κακό» να γίνει ακρόαση των προσώπων που ζήτησε η ΝΔ, ενώ η Ενωση Κεντρώων συντάχθηκε με την κυβερνητική «γραμμή» υποστηρίζοντας πως μια τέτοια συζήτηση μπορεί να δράσει αποπροσανατολιστικά.

Η «ΓΡΑΜΜΗ» ΦΙΛΗ. Ωστόσο, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής ο Νίκος Φίλης πρότεινε να επανέλθει το ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας, εμμένοντας στην άποψή του πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να «κλείνει τα μάτια» και ότι θα πρέπει να υπακούσει στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία των αμάχων στην Υεμένη. Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Πάνος Καμμένος είχε φέρει στην επιτροπή τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ο Νίκος Φίλης δεν ήταν μέλος της επιτροπής. Βεβαίως, είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα η μερική «οπισθοχώρηση» του Πάνου Καμμένου στη θυελλώδη συζήτηση της επερώτησης, λέγοντας πως αντιλαμβάνεται τι εννοεί ο Νίκος Φίλης και πως απαιτείται πολιτική συμφωνία για την ακύρωση της διακρατικής συμφωνίας.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του δεύτερου ορόφου της Βουλής, όπου συνεδριάζουν τα μέλη της Επιτροπής Αμυνας και Εξοπλιστικών, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν ανοικτά με τη «γραμμή» Φίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Μαρία Τριανταφύλλου έλαβαν τον λόγο και με σημαία την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιχείρησαν να «ξηλώσουν» τη σκανδαλώδη συμφωνία που εκθέτει τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, το αίτημα του Νίκου Φίλη υπερψηφίστηκε ομόφωνα, καθώς συντάχθηκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου.

Ενδεικτικό της καχυποψίας που επικρατεί, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσαν τα όσα συνέβησαν στη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός Δημήτρης Βίτσας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έφερε προς έγκριση άλλες δύο διακρατικές συμφωνίες για την αγορά πολεμικού υλικού από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού τόνισαν την επιφυλακτικότητά τους στις πρακτικές Καμμένου, ψηφίζοντας «παρών» στις νέες διακρατικές συμφωνίες, όπως επίσης και το ΚΚΕ, ενώ η ΝΔ αποφάσισε να διαχωρίσει τη σκανδαλώδη υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας με τη σύναψη των νέων διακρατικών συμφωνιών.