Πληθαίνουν, καθημερινά πλέον, τα ερωτήματα που αφορούν την πώληση στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία, ενώ τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, παρά την κυβερνητική απαγόρευση, περιπλέκουν την κατάσταση σε ό,τι αφορά τον ρόλο και τις προθέσεις συγκεκριμένων προσώπων. Η ΝΔ αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εστιάζουν και στο ζήτημα του αριθμού των βομβών που ζήτησε η Σαουδική Αραβία από το ελληνικό κράτος και στις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του αιτήματος από την πλευρά του Ριάντ και του υλικού που θα διαχειριζόταν τελικά ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος –όπως φαίνεται –ήθελε να ελέγξει και την εξαγωγή του υλικού από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ενώ η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει 100.000 βλήματα των 105 mm, ο Βασίλης Παπαδόπουλος θα παραλάμβανε 300.000 βλήματα. Τα ερωτήματα που αβίαστα προκύπτουν είναι:

1. Πού θα πήγαιναν τα επιπλέον 200.000 βλήματα;

2. Ποια διαδικασία θα ακολουθούνταν;

3. Μπορούσε ο ίδιος τύπος όπλου να πουληθεί σε άλλη χώρα, πλην της Σαουδικής Αραβίας;

4. Τι γνώριζε για όλα αυτά το ΚΥΣΕΑ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός;

«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Στελέχη της ΝΔ που ασχολούνται με το θέμα υπενθύμιζαν χθες το βράδυ ότι «η συμφωνία χάλασε επειδή υπήρξε η εμπλοκή του ταξίαρχου και η προσπάθειά του να βοηθήσει με την πιστοποιημένη μεταφορική εταιρεία». Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν ότι σύμφωνα με το χρονικό της υπόθεσης ο Βασίλης Παπαδόπουλος εξέφρασε την έντονη δυσφορία του όταν ενημερώθηκε πως ο ταξίαρχος της αρμόδιας Διεύθυνσης είχε βοηθήσει τους σαουδάραβες αγοραστές να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με πιστοποιημένο μεταφορέα τού προς πώληση υλικού. Αυτή η διαδικαστικού τύπου διευθέτηση προκάλεσε κατόπιν την οργή Καμμένου προς τον ταξίαρχο και οδήγησε στην αποκάλυψη άγνωστων πτυχών της όλης υπόθεσης.

Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον μεσάζοντα και τον ακριβή αριθμό των βομβών που επρόκειτο να πουληθούν θέτει από την πλευρά του και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προανήγγειλε χθες και την κατάθεση σχετικής επερώτησης στη Βουλή. Σε δηλώσεις του, ο πρώην υπουργός τόνισε (Σκάι) ότι «από τα στοιχεία αποδεικνύεται πως η Σαουδική Αραβία ζητούσε να αγοράσει μόνο 100.000 βλήματα» και διερωτήθηκε πού θα πήγαιναν οι υπόλοιπες 200.000. «Θα τα καρπωνόταν ο μεσάζοντας ή θα πήγαιναν σε κάποια τρίτη χώρα; Είναι θέμα διαφθοράς ή είναι θέμα Υεμένης;» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, «η δουλειά φαίνεται να χάλασε στο θέμα της μεταφοράς των όπλων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη Σαουδική Αραβία και στην ασφάλιση του φορτίου».

ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ. Οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση αυτή γίνονται μέσα σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο πολιτικό κλίμα, το οποίο πυροδότησε και η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να απαγορεύσει ουσιαστικά σε βουλευτές να δουν τα σχετικά έγγραφα. Χθες, ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε να αναδιπλώνεται και ανακοίνωσε μέσω twitter ότι επιτρέπει στα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών να δουν τα σχετικά έγγραφα του υπουργείου του και αποχαρακτηρίζει όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας. Η κίνηση Καμμένου, που διέταξε και ΕΔΕ για τη διαρροή στοιχείων, αφορά μόνο τα έγραφα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όχι αυτά του υπουργείου Εξωτερικών, για τα οποία ο Νίκος Κοτζιάς απείλησε ακόμη και με φυλάκιση όσους τα δημοσιοποιήσουν.