Ηταν ο απίστευτα μεγάλος όγκος του νερού; Οι μπαζωμένοι χείμαρροι; Οι αυθαίρετες κατασκευές; Τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα; Ή μήπως οι πυρκαγιές που έχουν αποψιλώσει πλήρως το βουνό; Κάποιοι μίλησαν για φονική καταιγίδα που χτύπησε σε λάθος θέση και λάθος ώρα. Αυτό που οι απλοί άνθρωποι ονομάζουν «κακιά στιγμή». Μια στιγμή που έγινε εφιάλτης για 18.000 ανθρώπους στη Μάνδρα Αττικής και άλλους 8.500 στη Νέα Πέραμο. Αυτό που όλοι ομολογούν, κατόπιν εορτής βεβαίως, είναι ότι όλες οι φυσικές διέξοδοι του νερού στο Θριάσιο Πεδίο ήταν φραγμένες. Ετσι οι χείμαρροι, περίπου 50 που υπήρχαν κάποτε στην περιοχή, δεν μπόρεσαν να παραλάβουν τα υδάτινα φορτία και να εκτονώσουν τη δύναμή τους, με αποτέλεσμα το νερό να κατευθυνθεί πάνω στα σπίτια. Οσο για την απόδοση ευθυνών, εάν υπάρξει, θα αργήσει να έρθει πολύ. Προς το παρόν οι άνθρωποι μετράνε τις πληγές τους και κλαίνε. Οι ζημιές σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο, ανυπολόγιστες. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Σαν να πέρασε από την πόλη ένας τυφώνας και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Τι ειρωνεία! Δεν έχει συμπληρωθεί καλά καλά ούτε ένας μήνας που τα προβλήματα της ξεχασμένης Δυτικής Αττικής (ρυπογόνες βιομηχανίες, αυθαίρετη δόμηση, μπαζωμένα ρέματα, διαλυμένα φρεάτια) είχαν αναδείξει «ΤΑ ΝΕΑ» έπειτα από οδοιπορικό που έκαναν στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, το οποίο δημοσιεύτηκε σε τέσσερις συνέχειες. Και τώρα πάλι εδώ. Μόνο που αυτή τη φορά, αντί για καταγγελίες, έχουμε μπροστά μας νεκρούς κι ανθρώπους απελπισμένους.

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή, η Μάνδρα μοιάζει με έρημη πόλη. Λες και οι κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει. Κλείστηκαν από φόβο στα σπίτια τους. Οσα από αυτά απέμειναν όρθια. Κι όσοι δεν έχουν πια σπίτι φιλοξενούνται σε φίλους, γείτονες και συγγενείς.

Το 80% των σπιτιών στη Μάνδρα έχει υποστεί ζημιές και από αυτά το 40% έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Τα ισόγεια όλα πλημμύρισαν αφού το νερό σε πολλά σημεία ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Μόνο τα σπίτια στην περιοχή της Ράχης, που είναι ψηλά, έμειναν ανέπαφα. Οσοι έχουν το κουράγιο προσπαθούν με σκούπες και φτυάρια να βγάλουν τις λάσπες από μέσα. Μοιάζει μάταιο καθώς δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά. Δύσκολο και το έργο της Πυροσβεστικής αφού δεν μπορεί να προσεγγίσει σε όλα τα σημεία για να αδειάσει τα πλημμυρισμένα ισόγεια. Για τα υπόγεια, ούτε λόγος.

Το μποτιλιάρισμα στη γέφυρα της Αττικής Οδού που οδηγεί σε Μάνδρα και Μαγούλα μαρτυρά πως κάτι συμβαίνει. Η περιφερειακή λεωφόρος έχει μετατραπεί σε λασπώδη λίμνη, στην οποία πλέουν όγκοι από φερτά υλικά. Σίδερα και μπάζα σκορπισμένα παντού. Ο δρόμος γεμάτος παγίδες, μας ενημερώνει ο αστυνομικός από ένα περιπολικό που στέκεται εκεί. Οπου κι αν κοιτάξεις, καταστροφή. Το νεκροταφείο της πόλης αγνώριστο. Τεράστιοι κορμοί δέντρων έχουν παρασυρθεί από το νερό και έχουν φράξει την είσοδο. Αυτοκίνητα σμπαραλιασμένα και καρφωμένα παντού.

Τα καταστήματα, σχεδόν όλα κατεστραμμένα. Αρρωστοι και ηλικιωμένοι αναζητούν φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακά τους. Τα λιγοστά ΙΧ που έχουν βγει στον δρόμο είναι για να προμηθευτούν μπουκάλια με νερό. Οι άνθρωποι παραμένουν από το πρωί της Τετάρτης χωρίς νερό, αφού το δίκτυο της ύδρευσης έχει υποστεί ζημιές.

«Ψωμί για τον κόσμο». Λίγα μέτρα πριν από την Πλατεία Κοροπούλη, στο κέντρο της πόλης, ένας μόνο φούρνος ήταν χθες ανοιχτός για «να βρει ο κόσμος να φάει σήμερα ένα κομμάτι ψωμί». «Φούρνιζα την ώρα που έγινε το κακό» λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδιοκτήτης. «Είδα το νερό που κατέβαινε με φόρα και τα αυτοκίνητα να σέρνονται ακυβέρνητα προς τα κάτω. Απίστευτη εικόνα. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο κακό». Τι πιστεύετε ότι έφταιξε; τον ρωτάμε. «Και το ρέμα που έχουν χτίσει παράνομα, και εμείς που δεν προσέξαμε και χτίσαμε όπου να ‘ναι. Είναι τώρα η ώρα για να αποδώσει κανείς ευθύνες ή να σκεφτούμε τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους;».

Στην Πλατεία Κοροπούλη έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα. Εικόνες Αποκάλυψης. Αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα, σπίτια χωρίς τοίχους, τζαμαρίες διαλυμένες, μαγαζιά βουτηγμένα στη λάσπη. Το φωτογραφείο, το χρυσοχοείο, το φαρμακείο, το σουπερμάρκετ, μας δείχνει ο κάτοικος της περιοχής Θεόδωρος Δούκας, στη στροφή της Κοροπούλη, διαλύθηκαν. Οι ιδιοκτήτες τους σε απόγνωση. Μέσα σε λίγη ώρα χάθηκαν ο μόχθος και οι θυσίες μιας ζωής. Οι άνθρωποι κοιτάνε και δεν πιστεύουν αυτό που βλέπουν.

Ο Γιώργος Πάσσαρης βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Υπάλληλος 20 χρόνια στον Δήμο Μάνδρας, είχε πάει το πρωί της Τετάρτης στο εργοτάξιο του δήμου, όταν άκουσε να του φωνάζουν «Γιώργο, τρέξε». «Μέχρι να καταλάβω τι συμβαίνει», λέει στα «ΝΕΑ», «το νερό είχε φτάσει στη μέση μου. Βγάζω τότε τη ζωστήρα από το παντελόνι μου και δένομαι σε μια κολόνα της ΔΕΗ. Ετσι σώθηκα» λέει και βουρκώνει.

Ζητούν βοήθεια. Στο Δημαρχείο της πόλης επικρατεί αναβρασμός: άνθρωποι κλαίνε, άλλοι ζητούν βοήθεια, άλλοι παρακαλούν για ένα μπουκάλι νερό και ομάδες εθελοντών με κίτρινες νιτσεράδες ετοιμάζονται να βγουν στον δρόμο καθώς η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι ακολουθούν νέα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι εθελοντές διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (30 άτομα) που έφτασαν εδώ από την πρώτη στιγμή περιμένουν από το Συντονιστικό του δήμου οδηγίες για να πάνε να βοηθήσουν ανθρώπους, αφού υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι. «Πρόκειται για βιβλική καταστροφή» λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηρακλής Μαρκουίζος. «Πηγαίνω σε καταστροφές 15 χρόνια, είναι η πρώτη φορά που συναντώ κάτι τέτοιο».