Στα εσωτερικά μέτωπα στρέφει τώρα το βλέμμα του ο Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών από την Αθήνα και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαβουλεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση. Ετσι, σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίκεινται –από την επόμενη, πιθανότατα, εβδομάδα –συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας είχε προαναγγελθεί αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, δεδομένων και των αντιδράσεων που προκάλεσε η συμφωνία για τα F-16. Οπως λένε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για ένα κομματικό όργανο, το οποίο επιβάλλεται να συνεδριάζει τακτικά και να αποτιμά τις εξελίξεις στο σύνολό τους. Ειδικά για τη σημερινή συνεδρίαση, τα ίδια στελέχη τόνιζαν πως η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί κυρίως γύρω από την τρίτη αξιολόγηση και τις συζητήσεις με τους δανειστές, το Προσφυγικό (σ.σ.: με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα να κάνει ανακοινώσεις την ερχόμενη Τετάρτη), αλλά και την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, μολονότι το Μαξίμου διαμηνύει πως ειδικά για τα F-16 οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή εξάντλησαν το ζήτημα.

ΕΝΤΑΣΕΙΣ. Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί μεν εκρηκτικό, είναι τεταμένο, κυρίως λόγω της παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία δεν έχουν συνεδριάσει τα κομματικά όργανα –γεγονός που έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει κυρίως τα μέλη της ομάδας των 53+. Η Πολιτική Γραμματεία ουσιαστικά συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι (σ.σ.: είχε συνεδριάσει εκτάκτως στο Μαξίμου για το θέμα του Ελληνικού και της γνωμοδότησης του ΚΑΣ το Πολιτικό Συμβούλιο) και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεκλήθη τελευταία φορά τον Ιούλιο.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί πάντως τη βασική προτεραιότητα του Μαξίμου την προκειμένη χρονική περίοδο, με το κυβερνητικό επιτελείο να εκπέμπει θετικό κλίμα από τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. Μιλούν συγκεκριμένα για ολοκλήρωσή της εντός χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς πολλά εμπόδια και χωρίς νέα μέτρα, μολονότι παραμένουν ανοιχτά δεκάδες προαπαιτούμενα, για τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να κλείσουν έως το τέλος Νοεμβρίου. Το ίδιο θετικό κλίμα εκπορεύεται και από τις τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Ομως, σύμφωνα με κορυφαία κομματικά στελέχη, τα δύσκολα θα έλθουν το καλοκαίρι, όταν θα κριθεί οριστικά η «καθαρή» έξοδος από τα Μνημόνια, όπως την οραματίζεται ο Πρωθυπουργός.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και η task force για τις επενδύσεις, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα γίνουν ανακοινώσεις για μεγάλα επενδυτικά projects. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις για την πρώτη αμερικανική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα, εντός του Νοεμβρίου, με ευθύνη της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας και Εμπορίου των δύο χωρών, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Η αίσθηση που επιχειρεί να δώσει το Μαξίμου στην κοινή γνώμη είναι αυτή της επιστροφής στην κανονικότητα, με τον Τσίπρα να χτίζει το αφήγημα της επόμενης μέρας που έχει έντονο προεκλογικό άρωμα, ακόμη κι αν δηλώνει διαρκώς ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Σ’ αυτή τη λογική εντάσσονται και η συζήτηση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και οι σχετικές προτάσεις με δυνητική απήχηση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, όπως η ιδέα περί διαγραφής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ. Φαίνεται, όμως, ότι επικρατεί η άποψη για στοχευμένες παροχές σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως υποστηρίζουν δημοσίως κυβερνητικά στελέχη. Παράδειγμα, ο Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν θα ήθελα να είναι οριζόντια η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά επιλεκτική», δήλωσε (Σκάι) ο υπουργός Μεταφορών.