Η κυβέρνηση παριστάνει ότι ανησυχεί για τον δημόσιο χώρο. Πολλά στελέχη της εκφράζουν, συχνά, τον φόβο τους για τα λεγόμενα fake news και τον λόγο που προτρέπει σε βία.

Μερικές μέρες μετά τη δημόσια επικήρυξη του καθηγητή Αγγελου Συρίγου, ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται χωρίς ορατό το τέλος της, έπειτα από μια βίαιη ρατσιστική επίθεση κατά μεταναστών εργατών γης από φασίστες, την ώρα που τα Εξάρχεια ξαναγίνονται θέατρο οδομαχιών, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος έδινε μια συνέντευξη στο ΑΠΕ όπου ανέφερε ότι αφού ρυθμίσει το Διαδίκτυο με νόμο που θα αντιμετωπίζει την «αποτροπή ψευδών ειδήσεων και την προτροπή βίας», στη συνέχεια προτίθεται να ασχοληθεί και με τον παραδοσιακό Τύπο, για τον οποίο προτείνει τη δημιουργία ενός οργάνου αντίστοιχου του ΕΣΡ για να κρίνει και να βάζει ποινές.

Υπάρχει κακός Τύπος στη χώρα; Πολύς. Εκπέμπει μισαλλοδοξία; Τεράστια. Καθημερινά; Παντού –ακόμα και στον χώρο τον οποίο διακονούν ο ηθικιστής Κρέτσος και η συνεργάτριά του, η «δικαιωματικιά» Μαρία Γιαννακάκη. Είναι γνωστή, άλλωστε, η δράση των φιλοκυβερνητικών τρολ, όταν έγινε κατανοητό ότι ωφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική του κοινωνικού μίσους. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος υπεδείκνυε στους πολιτικούς αντιπάλους του να στηθούν στα τέσσερα, σε ένα σεξιστικό μοτίβο που θα ανατρίχιαζε τη Μαρία Γιαννακάκη. Ο ίδιος έχει πει, και πρόσφατα, αναρίθμητα ψέματα. Ψέματα έχει πει, επίσης αναρίθμητα, και ο Πρωθυπουργός. Θα έπρεπε να απαιτήσουμε να υπάρχει ΕΣΡ για τα ψέματα ή τον μισαλλόδοξο λόγο και των πολιτικών;

Είναι προφανές ότι δεν υπερασπίζομαι τον μισαλλόδοξο λόγο. Αλλά γνωρίζουμε καλά ότι, πίσω από τη ρητορική περί «ρυθμίσεων» που διακινεί η κυβέρνηση, βρίσκονται προθέσεις ελέγχου και καθαρής λογοκρισίας του Τύπου. Η μόνη σοβαρή απάντηση στον μισαλλόδοξο λόγο είναι ο αντίλογος. Κι ο μόνος τρόπος να χτυπηθούν τα δημοσιογραφικά σκουπίδια είναι να υπάρχουν ισχυρές φωνές δημοκρατικού Τύπου κύρους, με συνεργάτες υψηλού επιπέδου που τηρούν τη δεοντολογία και υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της εργασίας τους.

Οσο για τον κ. Κρέτσο, ας ασχοληθεί με τον μισαλλόδοξο λόγο που εκπέμπει η κυβέρνησή του. Αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πιστεύουν σε κάτι απ’ ό,τι διατυμπανίζουν, ας προστατεύσουν την κοινωνία από τις μισαλλόδοξες πράξεις που είναι αδικήματα σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους. Διότι, κατά τα άλλα, θυμίζουν τον πασίγνωστο στίχο του Μιχάλη Κατσαρού: «Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν».