Να ξαναβάλει τα βαγόνια της κυβέρνησης στις ράγες και να ξεφύγει από το ζοφερό κλίμα των τελευταίων ημερών και τις κυβερνητικές αρρυθμίες επιχείρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιώντας ιταλική χείρα βοηθείας –την οποία προέβαλε εν πολλοίς και ως συνέχεια της γαλλικής βοήθειας που προσέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Από την Κέρκυρα, με τη συνέργεια του ιταλού ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι, ο Πρωθυπουργός ενεργοποίησε ξανά το «μέτωπο του Νότου», έστρεψε το ενδιαφέρον στην υψηλή πολιτική και συγκεκριμένα στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης και επανέφερε στην πρώτη γραμμή το θέμα των επενδύσεων, με την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους (Ferrovie dello Stato Italiane).

Η συμφωνία που συνυπέγραψαν οι δύο Πρωθυπουργοί προβλέπει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ από τους Ιταλούς στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η διαγραφή των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το Δημόσιο ύψους 692 εκατ. ευρώ αποτρέπει την επιστροφή τους από την Ελλάδα προς την Κομισιόν ως παράνομων επιδοτήσεων. Αυτό ήταν και το επιχείρημα Τσίπρα κατά των επικρίσεων για το τίμημα της συμφωνίας, το οποίο δεν ξεπέρασε τα 45 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο προηγούμενος διαγωνισμός που είχε γίνει επί διακυβέρνησης Σαμαρά (αλλά ακυρώθηκε) είχε τίμημα 300 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας βρέθηκαν και άλλες επενδύσεις, όπως αυτή της ιταλικής Snam στον αγωγό ΤΑΡ ή της επίσης ιταλικής Enel στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά πάρκα), αλλά και συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των υποδομών, του τουρισμού κ.λπ. Σύμφωνο συνεργασίας υπογράφηκε και στον τομέα της ενέργειας. «Η οικονομία διψά για επενδύσεις γιατί φέρνουν θέσεις εργασίας» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας έτσι να διαλύσει τα σύννεφα που μαζεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στο επενδυτικό πεδίο.

Στηρίζει Μακρόν. Στις δηλώσεις του, ο Τσίπρας υποστήριξε ξανά την πρόταση Μακρόν για υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ πρότεινε επιπλέον τη θέσπιση θέσης υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και τόνισε ότι η Ιταλία μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο της Ελλάδας στη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού για τις προτάσεις Μακρόν δεν είναι τυχαία, καθώς θα αξιοποιηθεί το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση, η οποία, μετά και τις προτάσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διαβλέπει την ευκαιρία να πάρει μέρος ενεργά στη σχετική συζήτηση και να «κατεβάσει» μια δική της ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης. Από το Μαξίμου επισημαίνεται μάλιστα πως υπάρχουν κοινά σημεία στη στρατηγική τους τόσο με τη Γαλλία όσο και με την Ιταλία –σε αντίθεση προφανώς με τις γερμανικές θέσεις.

Από τη δική του πλευρά, ο Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε πως η Ιταλία κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα και επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει συντελεστεί, αλλά και το ανεπανόρθωτο πλήγμα που δέχθηκε από την οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, συντάχθηκε και εκείνος με την πρόταση για την καθιέρωση θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και τις προτάσεις Γιούνκερ.