Bρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όσοι δεν έφυγαν ακόμη διακοπές θα το κάνουν οσονούπω. Μήπως είσαι κι εσύ από εκείνους τους δρομείς που μόλις αποφασίσεις το μέρος των διακοπών σου, παράλληλα με το πού θα μείνεις, αναζητάς και το πού θα τρέξεις; Οι διακοπές είναι η ευκαιρία σου να βγεις από την καθημερινή ρουτίνα, να χαλαρώσεις, να αλλάξεις παραστάσεις, αλλά όχι απαραίτητα να εγκαταλείψεις αγαπημένες ασχολίες όπως το τρέξιμο. Αντιθέτως, νέα τερέν αποτελούν νέες δρομικές προκλήσεις. Ή μήπως προσκλήσεις; Φτιάξε εικόνα: ξυπόλητο τρέξιμο σε αμμώδη παραλία της Πελοποννήσου, ορεινή προπόνηση στα μονοπάτια και τα γεφύρια του Ζαγορίου, ανηφοροκατηφόρες στα καλντερίμια της Χώρας κυκλαδίτικου νησιού ή μήπως urban τρέξιμο στους δρόμους και τα πάρκα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας; Κάθε τόπος έχει τη χάρη του και σύμφωνα με τους ειδικούς το να συνεχίσεις να τρέχεις στα ταξίδια όχι μόνο σε κρατά σε φόρμα (ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι σε περίοδο προετοιμασίας για κάποιον αγώνα), αλλά είναι πολύ σημαντικό κι αναζωογονητικό για αρκετούς ακόμη λόγους.

Προσαρμόζεσαι ευκολότερα

Το σώμα χρειάζεται να επανέλθει και να επαναφορτιστεί έπειτα από μια πολύωρη διαδρομή με αυτοκίνητο, ένα κουραστικό ταξίδι με καράβι ή μια στριμωγμένη αεροπορική πτήση, αλλά και να προσαρμοστεί στις αλλαγές ζώνης ώρας. Το τρέξιμο αποτελεί εξαιρετικό αντίδοτο στο τζετ λαγκ! Επιπλέον, είναι κάτι πολύ οικείο σε ένα ανοίκειο, νέο περιβάλλον κι αυτό δημιουργεί αμέσως αισθήματα ηρεμίας, αισιοδοξίας και καλής διάθεσης.

Γνωρίζεις διαφορετικά τον κάθε τόπο

«Είναι κάτι που έχει να κάνει με την προσπάθεια, τη συναίσθηση και την παρατήρηση, που σου δίνει την ευκαιρία να «δεθείς» σε διαφορετικό επίπεδο με τον κάθε τόπο» λέει στο αμερικανικό περιοδικό «Runner’s World» η πρωταθλήτρια μαραθωνοδρόμος Σάρα Ατάρ. Εξερευνώντας ένα μέρος με τα πόδια (και τις ενδορφίνες σου στα ύψη) σε βοηθά να το ανακαλύψεις καλύτερα και περισσότερο ενστικτωδώς. Δεν νιώθεις τουρίστας αλλά γίνεσαι κομμάτι του τόπου. Παρατηρείς περισσότερο, αισθάνεσαι περισσότερο, βιώνεις την εμπειρία σωματικά και ψυχικά. Αφού το έχεις αποφασίσει λοιπόν, κάνε το σωστά.

Ξεκίνα διαβασμένος

Πρόκειται για τρέξιμο σε καινούργια «λημέρια», οπότε φρόντισε να έχεις πάρει προηγουμένως κάποιες πληροφορίες. Αναζήτησε στο Διαδίκτυο τις δρομικές ομάδες της περιοχής ή τα καταστήματα δρομικών ειδών. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα τα κατατόπια από τους ντόπιους «συναδέλφους»! Εκείνοι θα σου δώσουν πολύτιμες συμβουλές και τις εγκυρότερες πληροφορίες σχετικά με τα πάντα: από το τερέν, τις διαδρομές, τις κακόφημες γειτονιές μέχρι το κλίμα ή άλλα σημαντικά «ήθη» του τόπου που θα πρέπει να γνωρίζεις. Αν συμπέσει κάποιος τοπικός αγώνας τις ημερομηνίες της διαμονής σου, μην τον χάσεις! Συνήθως ακολουθούν πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές που περνούν από αξιοσημείωτα σημεία της πόλης, παρέχουν ασφάλεια, νερό κι έχουν πάντα πλάκα! Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (Ρώμη, Φλωρεντία, Βερολίνο, Πράγα, Δουβλίνο, Βαρκελώνη, Λονδίνο) διοργανώνονται και… sightjogging. Πρόκειται για μια τέλεια ευκαιρία να συνδυάσεις τρέξιμο με τουρισμό. Αναζήτησέ τα.

Σχεδίασε τη διαδρομή σου

Εχοντας ήδη «εικόνα» της απόστασης, θα τρέξεις πιο ανέμελα και θα το απολαύσεις περισσότερο. Χρησιμοποίησε έτοιμες διαδρομές: άλλων δρομέων από διάφορα δρομικά προγράμματα, για παράδειγμα το GarminConnect, τις διαδρομές τοπικών αγώνων ή δοκίμασε την εφαρμογή Map My Run η οποία, βάσει της τοποθεσίας, σου προτείνει διάφορες αποστάσεις. Αν πάλι δυσκολεύεσαι με τους χάρτες, τρέξε συμβουλευόμενος τον χρόνο. Αν π.χ σκοπεύεις να τρέξεις μία ώρα, ξεκίνα χαλαρά και στο μισάωρο κάνε αναστροφή. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να είσαι παρατηρητικός και να βάλεις κάποια σημάδια στα σταυροδρόμια ώστε να βρεις εύκολα τον δρόμο της επιστροφής.

Φρόντισε τον εξοπλισμό σου
Αφού πάρεις τις πληροφορίες για τις συνθήκες (δρομικές, κλιματικές κ.λπ.) του προορισμού σου, πακέταρε τον ανάλογο δρομικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου κι ενός φακού. Το κινητό τηλέφωνο είναι απαραίτητο αφού θα σε βοηθήσει να παρακολουθείς τη διαδρομή, αλλά και για να καλέσεις βοήθεια ή κι ένα ταξί αν απομακρυνθείς πολύ. Επίσης, να έχεις μαζί σου κάποιο έγγραφο με τα στοιχεία σου, όπου να αναφέρονται τυχόν αλλεργίες, αλλά κι ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης.
Τρέξε με ασφάλεια

Οσο σημαντικό είναι να ξέρεις πού θα πας, το ίδιο σημαντικό είναι να ξέρεις και πού να μην πας! To να χαθείς και λίγο μες στην πόλη μπορεί να έχει την πλάκα του, όμως αν βρεθείς σε παράξενες γειτονιές ενδεχομένως να νιώσεις άβολα. Μη ρισκάρεις. Σε καινούργια μέρη, απόφυγε να τρέχεις «μετά μουσικής» κι ας είσαι σε εγρήγορση για ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Προτίμησε να τρέξεις νωρίς το πρωί με το πολύ φως και τη λίγη κίνηση. Τέλος, καλό θα είναι να ενημερώσεις κάποιον δικό σου ή ακόμη και τον άνθρωπο στη ρεσεψιόν για το πού και πόση ώρα θα τρέξεις.

Μην το παρακάνεις

Mην ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε διακοπές, ε! Ευκαιρία να βγεις από κάθε είδους ρουτίνα, ακόμη και τη δρομική. Το τρέξιμο να είναι «ταξιδιάρικο», ανέμελο, διαφορετικό! Η μεταδρομική ευφορία ας σου δώσει ενέργεια και κέφι για να χαρείς έντονα τις μέρες με την παρέα ή την οικογένειά σου. Μη χάσεις την ευκαρία να αποδείξεις επιτόπου πως το τρέξιμο σε κάνει πιο υγιή, χαρούμενο, ευχάριστο και ηρεμότερο. Και ποιος ξέρει; Την επόμενη φορά ίσως κάποιος απ’ όλους σού ζητήσει να τρέξετε παρέα! Καλές διακοπές!