Το σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ψηφίζεται από την κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή συνιστά το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για «το πανεπιστήμιο του χθες», αλλά και τη θεσμική απάντηση της ηττημένης «Αριστεράς αυτού του τύπου», η οποία, αφού δεν μπόρεσε να κυριαρχήσει με τις απόψεις της στο πανεπιστήμιο, επιχειρεί με νομοθετικό τρόπο να αλλάξει, έστω πρόσκαιρα, τους συσχετισμούς. Ετσι περιγράφει ένα πανεπιστήμιο του χθες, με τις αγκυλώσεις των ομάδων και των πελατειακών δυνάμεων, βαθιά οπισθοδρομικό, αναχρονιστικό, γραφειοκρατικό, με τη δομή και λειτουργία του να απομακρύνονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του ενιαίου χώρου παιδείας και έρευνας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απαξιώνει τις μεταρρυθμιστικές κατακτήσεις όλων των τελευταίων ετών στη δομή και την οργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η προοπτική ενός τέτοιου πανεπιστημίου είναι προβλέψιμη: διοικητικό χάος στα πρυτανικά συμβούλια, παράδοση των ιδρυμάτων στις δυναμικές μειοψηφίες και στις εξαρτώμενες από αυτές ομάδες καθηγητών, λαϊκιστικές αυταπάτες περί δήθεν εκδημοκρατισμού του πανεπιστημίου, στην ουσία απαξίωσή του και φτωχοποίησή του, κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος και αντικατάστασή τους από γραφειοκρατικές συλλογικότητες, αλλά και εξώθηση μεγάλου μέρους του επιστημονικού του κεφαλαίου σε αποχή ή σε φυγή. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί το πανεπιστήμιο της μιζέριας, που μεγεθύνει τις ταξικές διαφορές υπέρ των εχόντων και εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, εις βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης.

Ο υπουργός οφείλει να ανακαλέσει την απρεπή και απρόκλητη επίθεση που έκανε στους έλληνες πανεπιστημιακούς όταν αναφέρθηκε στα μεταπτυχιακά προγράμματα και στους καθηγητές που αμείβονται από αυτά, λέγοντας «αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν».

Ποιοι να φύγουν; Οι υψηλού κύρους καθηγητές που δημιούργησαν στην πλειονότητά τους μεταπτυχιακά που διακρίνονται στις διεθνείς αξιολογήσεις; Να φύγουν οι χιλιάδες καθηγητές που εργάζονται στα μεταπτυχιακά προγράμματα και παράγουν έρευνα και καινοτομία; Να φύγουν αυτοί των οποίων η έρευνα είναι πηγή πλούτου για τη χώρα; Να φύγουν οι καθηγητές που συνεχίζουν με ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα να κρατάνε όρθια τα ιδρύματα και να παρέχουν ποιοτική γνώση, έρευνα και διδασκαλία; Είναι προκλητική μια τέτοια απαξίωση των πανεπιστημιακών από υπουργό Παιδείας. Πρόκειται για μια προτροπή της ντροπής.

Εμείς αυτούς τους καθηγητές τους προτρέπουμε να μείνουν και να δουλέψουν στα ιδρύματα τους, να δημιουργήσουν στη χώρα τους. Τους προτρέπουμε να συμμετάσχουν, με την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, στην ακύρωση αυτών των αντισυνταγματικών διατάξεων. Τους προτρέπουμε να συμβάλουν στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών του στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Γιατί είναι σίγουρο ότι αυτός ο νόμος που έρχεται από το βαθύ παρελθόν δεν θα έχει κανένα μέλλον. Η ημερομηνία λήξης του θα είναι ίδια με αυτή της κυβέρνησης που είναι σε αποδρομή και κάθε μέρα βλέπει την πτώση της να πλησιάζει. Στην Παιδεία ανήκει η επόμενη μέρα και εκεί βρίσκεται η ελπίδα για τη χώρα.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρ. υφυπουργός Παιδείας