Μεγάλα ή πρωτοφανέρωτα ονόματα της λογοτεχνίας, άντρες και γυναίκες συγγραφείς, με καταγωγή από τη Βρετανία, το Πακιστάν ή –μετά την προ διετίας επέκταση του θεσμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού –την Αμερική: η φετινή, μακρά λίστα των υποψηφίων για το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker που ανακοινώθηκε χθες διακρίνεται από ποικιλομορφία.

Πολλά φώτα ωστόσο πέφτουν καταρχήν στην Ινδή Αρουντάτι Ρόι, που είκοσι χρόνια μετά το επίσης βραβευμένο με Booker ντεμπούτο της «Ο Θεός των μικρών πραγμάτων» (Ψυχογιός) επιστρέφει με το δεύτερο μυθιστόρημά της «The ministry of utmost happiness» για να διεκδικήσει εκ νέου τη διάκριση και τις 50.000 στερλίνες που τη συνοδεύουν. Το μυθιστόρημα της Ρόι παρακολουθεί τη ζωή μιας ινδής διεμφυλικής γυναίκας και, σύμφωνα με δηλώσεις τής συγγραφέως στην «Guardian», υπήρχε λόγος που το γράψιμό του πήρε καιρό. «Η μυθοπλασία χρειάζεται τον χρόνο της, δεν βιάζεται» είπε. «Δεν θα μπορούσα να το γράψω πιο γρήγορα ούτε πιο αργά».

Η κριτική επιτροπή του βραβείου, με πρόεδρο τη συγγραφέα, βαρόνη Λόλα Γιανγκ, κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε περίπου 150 τίτλους. Τέσσερις από αυτούς ανήκουν σε συγγραφείς που διαγωνίστηκαν για το Booker και στο παρελθόν: η Αλι Σμιθ επιλέχτηκε για το μυθιστόρημα «Autumn» («ανθρώπινο, τρελούτσικο, γοητευτικό, αισιόδοξο», σύμφωνα με την επιτροπή), η Ζέιντι Σμιθ για την ιστορία δύο λονδρέζων χορευτριών την οποία αφηγείται στο «Swing time», ο Σεμπάστιαν Μπάρι για το βραβευμένο με Costa «Days without end» (όπου πρωταγωνιστεί ένας ιρλανδός στρατιώτης του αμερικανικού εμφυλίου) και ο Μόχσιν Χαμίντ για το «Exit West», μια ερωτική ιστορία δύο προσφύγων που ταξιδεύουν στον χωροχρόνο.

Οι αμερικανοί συγγραφείς, έπειτα από το άνοιγμα του Booker στη χώρα τους, το 2014, δεν είναι και λίγοι: ο Πολ Οστερ συμμετέχει με το «4 3 2 1» (οι τέσσερις παράλληλες ζωές ενός άνδρα), ο διηγηματογράφος Τζορτζ Σόντερς με το πρώτο του μυθιστόρημα «Lincoln in the Bardo» (η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο μνήμα του γιου του), ο Κόλσον Γουάιτχεντ με το ήδη πολυβραβευμένο «The underground railroad» (μια σκλάβα δραπετεύει από μια βαμβακοφυτεία) και η πρωτοεμφανιζόμενη Εμιλι Φρίντλουντ με το «History of wolves», μια ιστορία ενηλικίωσης σε έναν κόσμο θρησκευτικού φανατισμού.

Ενα ακόμα ντεμπούτο είναι το «Elmet» της βρετανίδας Φιόνα Μόζλεϊ («μια δυνατή ιστορία για την κρυμμένη Αγγλία»), ενώ τη λίστα συμπληρώνουν ο επίσης αλλοτινός διαγωνιζόμενος Τζον ΜακΓκρέγκορ με το «Reservoir 13» (η εξαφάνιση ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού), η Καμίλα Σάμσι με το «Home fire» (η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε δωμάτιο ανάκρισης αεροδρομίου) και τέλος ο Μάικ ΜακΚόρμακ με το «Solar bones», ένα μονοπερίοδο μυθιστόρημα που, σύμφωνα με την «Guardian», αποτελεί «ύμνο στη ζωή της κωμόπολης».

Η κριτική επιτροπή θα επανεξετάσει τα 13 μυθιστορήματα και θα επανέλθει με τα έξι της βραχείας λίστας, που θα δημοσιοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου. Πέρυσι, με το βραβείο Man Booker είχε διακριθεί ο Αμερικανός Πολ Μπέιτι για το μυθιστόρημά του «Ο πουλημένος» (Καστανιώτης). Ο τελικός νικητής για το 2017 θα ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου.