Ελπίδες για συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους εξακολουθούν να τρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Με οδηγό τη δήλωση – έκκληση Τσίπρα αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή πως «τώρα είναι η ώρα των δανειστών», η κυβέρνηση προσδοκά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να οδηγήσουν στον τερματισμό τη διελκυστίνδα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία.

Ανάλογη έκκληση απευθύνει, λίγες ώρες πριν από τη «σέντρα» στο Eurogroup, και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες με ψηφισμένα τα μέτρα στη βαλίτσα του, ενώ υποστηρικτικά, στον ίδιο τόνο, κινήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο το καθήκον της, ώρα και των εταίρων μας να πράξουν το δικό τους. Τούτο δεν είναι μόνο θέμα εταιρικών σχέσεων, είναι θέμα εφαρμογής βασικών αρχών της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, κυρίως των αρχών της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης» δήλωσε από την Κέρκυρα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μια καλή και οριστική λύση» ήταν η ανάλογη επισήμανση (στο ΑΠΕ) του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ; Στην κυβέρνηση δείχνουν να μην προβληματίζονται από την παρέμβαση Σόιμπλε, εκτιμώντας πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπήρξε τις προηγούμενες μέρες και εξακολουθεί να υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς εκείνη λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις και όχι ο υπουργός Οικονομικών, όπως χαρακτηριστικά λένε. Θετικά διαβάζουν επίσης δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως αυτή του επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε χθες την ελπίδα ακόμη και σήμερα ή διαφορετικά στις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.

Αντικειμενικός στόχος είναι το ζήτημα να έχει κλείσει οριστικά έως το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου ή και νωρίτερα, σε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ούτως ή άλλως, η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται έως το τέλος Ιουνίου, ενώ έως τις αρχές Ιουλίου θα αποφασιστεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα προετοιμαστεί η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Από το κυβερνητικό επιτελείο καλλιεργείται κλίμα πως η συνολική συμφωνία και η διευθέτηση του χρέους σηματοδοτούν αλλαγή σελίδας για τη χώρα και την απαρχή μιας νέας πορείας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει προσωπικά στο εξής τα projects των επενδύσεων, ενώ παράλληλα στόχος είναι να επιστρέψει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί η οικονομία.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τους ορίζοντες που ανοίγονται μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι το γεγονός ότι επαναβεβαιώθηκε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής. Και μάλιστα, κατά τα φαινόμενα, στην τελευταία δύσκολη ψηφοφορία μέχρι τις εκλογές –όποτε και αν γίνουν αυτές –δεδομένου ότι τα μέτρα της συμφωνίας θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αποκλίσεις από το πανηγυρικό κλίμα που επιδιώκει να διαμορφώσει το Μαξίμου. Την εικόνα αντικατοπτρίζει κατά τον καλύτερο τρόπο η απάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην ερώτηση για ποιον λόγο ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα και αν αισθάνονται υπερήφανοι για την πράξη τους. «Ποιος μπορεί να είναι υπερήφανος; Δεν είχαμε όμως άλλη επιλογή» δήλωσε (Σκάι) ο υπουργός Ναυτιλίας.

Και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου παραδέχθηκε ευθέως πως το πολυνομοσχέδιο ισοδυναμεί με ένα νέο Μνημόνιο, όπως κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση: «Είναι ένα είδος Μνημονίου, αφού μας δεσμεύει με μέτρα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος» ήταν η δική του αντίδραση.

ΣΤΡΟΦΗ ΤΣΙΠΡΑ. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η κυβέρνηση να τρέξει στους επόμενους μήνες όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε στα τέλη του 2018 να έχουν επιτευχθεί κάποιοι βασικοί στόχοι και ο Αλέξης Τσίπρας να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τα αντίμετρα, όπως έχει δεσμευτεί, σηματοδοτώντας την έξοδο από την επιτροπεία. Τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία, προκειμένου να αξιολογήσει και να συντονίσει το κυβερνητικό έργο. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί στροφή στην καθημερινότητα και τη «θετική ατζέντα» με τα πρώτα νομοσχέδια. Ηδη το Σαββατοκύριακο το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το τριετές πλάνο δράσης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία είναι ένας από τους άξονες του κυβερνητικού έργου την επόμενη μέρα της αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά εξάλλου το πολιτικό πεδίο, ειλημμένη απόφαση Τσίπρα είναι να αντιπαρατεθεί σε δίπολο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στη ΝΔ.