Η ακολούθηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει κατά σχεδόν το ήμισυ τον κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Η παρακολούθηση 16.000 εθελοντών επί μία δεκαετία κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο) είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν περιττά κιλά.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ναβάρα και το Ινστιτούτο Υγείας Κάρλος ΙΙΙ στην Ισπανία.

Όπως είπαν οι ερευνητές,παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στο 24ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO2017) που διεξήχθη στο Πόρτο, στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως 584 εθελοντές έγιναν παχύσαρκοι.

Όσοι εθελοντές ανήκαν στο 20% που τηρούσε περισσότερο τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής (έτρωγαν τα περισσότερα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και άφθονα ψάρια), είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν περισσότερο κρέας και ζωικής προελεύσεως λιπαρά.

Οι εθελοντές με τον μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας δεν απέκλειαν το κρέας από τη διατροφή τους, αλλά το έτρωγαν σχετικά σπάνια, είπαν οι ερευνητές.

Και πρόσθεσαν πως τα ευρήματά τους για την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής έναντι του βάρους παρέμειναν αναλλοίωτα όταν έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, όπως το φύλο, την ηλικία, την κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας, το τσιμπολόγημα, τον ύπνο, το κάπνισμα και την άσκηση.