Είχαμε –τι πρωτότυπο; – κι άλλο κρούσμα τώρα που ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα. Ενας ακόμη συριζαίος, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, μας πληροφόρησε από την τιβί πως «δεν είναι αρχηγός κράτους το Αγιο Φως και άρα δεν μπορεί να έρχεται με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου. Ερχεται ένα αντικείμενο, η φωτιά, το Αγιο Φως, με τιμές αρχηγού κράτους. Στην πολιτισμένη Ευρώπη αυτό δεν συμβαίνει. Ξέρετε εσείς κάποια άλλη χώρα, το Βατικανό ας πούμε, να κουβαλάει το Αγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους; Στην Πολωνία, στην Αγγλία, στη Γερμανία δεν συμβαίνει αυτό». Η αλήθεια είναι πως η θέση του περί της μεταφοράς ή μη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα μικρή αξία έχει. Από το 2015 που ήρθε η ελπίδα, ο Πάνος Καμμένος –για να χρησιμοποιήσω τον καραγιαννίδειο όρο –«στήνεται» και το υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων. Οπότε το θέμα μάλλον δεν υφίσταται. Είχε, εξάλλου, φανεί από το εκλογικό βράδυ εκείνου του Ιανουαρίου πως τα αριστερά πιστεύω βαραίνουν λιγότερο από τα έδρανα της εξουσίας. Το ντεσού είναι, όμως, πως ο βουλευτής που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το μακρινό 2013 χάρη στη δήλωση «έχω δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες, δύο ρόπαλα στα οποία είναι πάνω οι σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και τον τσελεμεντέ του αναρχικού» επικαλείται το παράδειγμα της πολιτισμένης Ευρώπης. Το λες και σουρεαλιστικό.
Η επιστροφή

«Αυτή η κουβέντα δεν έχει ξεκινήσει από μένα. Ξαφνικά βλέπω στα social media να γράφεται, να υπάρχουν προτάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φτιάξει γκρουπ στα κοινωνικά δίκτυα, γι’ αυτό και προς έκπληξή μου πρόσφατα με κάλεσαν να μιλήσω σε μια εκδήλωση εντελώς αυτοδιοικητικού χαρακτήρα! Μιλάμε, όμως, για δύο χρόνια μετά. Κοίτα, δεν το απορρίπτω ως ιδέα. Δεν είναι, όμως, κάτι που θα ήθελα να αποφασίσω αυτή την ώρα. Θα δούμε…». Απάντηση πρώτη σε ερώτηση ότι ακούγεται και γράφεται πως θα διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων. «Πιθανόν… Ξέρεις, στη διαδρομή αυτών των χρόνων είχα ευκαιρίες να πολιτευθώ, αν το ήθελα, με άλλα κόμματα και πιθανότατα θα εκλεγόμουν, αν το έκανα. Δεν το αποφάσισα, όμως, γιατί αφενός ερχόταν σε αντίθεση με τη συνείδησή μου και αφετέρου δεν συμμεριζόμουν τον προγραμματικό τους λόγο». Απάντηση δεύτερη σε ερώτηση αν θα επέστρεφε στα γαλάζια ψηφοδέλτια σε περίπτωση που του το ζητούσε η ΝΔ. Ενδιαφέρον. Υπάρχει, δηλαδή, σύμφωνα πάντα με τον Γιώργο Βουλγαράκη, διαδικτυακό κίνημα για την επιστροφή στην ενεργό πολιτική. Και τα χρόνια που πέρασαν τον ζητάγανε κι από άλλα κόμματα. Η ενεργός πολιτική και τα άλλα κόμματα το ξέρουν;

Καραμανλικοί υπάρχουν

«Το 2009 η ρήση του Γιώργου Παπανδρέου “λεφτά υπάρχουν” δεν ήταν ψεύτικη. Είχε ήδη συμφωνηθεί ένα δάνειο 40 δισ. από την προηγούμενη κυβέρνηση χαμηλότοκο, για κάποιο λόγο δεν το πήρανε, μας φτάσανε το 2015. Σύμφωνα με ομολογία που είναι γραμμένη στα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας, που είναι πολύ σοβαρός πολιτικός, είπε μετά τον Φλεβάρη η κυβέρνηση δεν θα είχε να πληρώσει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη χώρα και την έχουμε στήσει στα πόδια της». Νίκος Μανιός, βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ, χθες στα ερτζιανά. Σαν να λέμε τα είχε λύσει τα προβλήματα της χώρας η κυβέρνηση του Καραμανλή του νεότερου. Καλό θα ήταν, πάντως, να τον ενημερώσει κάποιος ότι το φλερτ του κόμματός του με τους καραμανλικούς έχει κάπως ατονήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Θέατρο

«Η Ολγα Κεφαλογιάννη είναι η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη βουλευτής στην Κρήτη με τη ΝΔ. Πρώτη σε ψήφους σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις στην Α’ Αθηνών. Πάνω από όλα όμως ένας άνθρωπος της εποχής μας» ακούγεται να λέει η φωνή που ντύνει το πλάνο της εισόδου τής πρώην υπουργού με τη λευκή πουκαμίσα στο πάλλευκο γραφείο της. «Τι δεν μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι σου αρέσει πάρα πολύ να κάνεις;» τη ρωτά ευθύς αμέσως ο ρεπόρτερ της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα». «Ε! Καλά, νομίζω ότι ξέρετε όλοι πάρα πολύ καλά ότι μου αρέσει πάρα πολύ το θέατρο, ο κινηματογράφος, το τραγούδι», απαντά εκείνη, «παρακολουθώ πάρα πολλές παραστάσεις και θα ήθελα πάρα πολύ να μπορούσα κι εγώ να έχω ένα τέτοιο ταλέντο αλλά… Αλλά το εγκατέλειψα νωρίς». Αν κρίνω από τον τρόπο με τον οποίο υποδύεται την πολιτικό, μάλλον δεν έχασε το θέατρο.