Και οι τέσσερις, όπως όλα δείχνουν, είχαν αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση του νόμου περί αποσυμφόρησης των φυλακών, του γνωστού και πρόσφατου νόμου Παρασκευόπουλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που «ευνοημένοι» του νόμου μετά την αποφυλάκισή τους επιστρέφουν στις γνωστές τους συνήθειες, ληστεύουν, κλέβουν, απειλούν, δολοφονούν και πάλι από την αρχή.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι με τη χρήση του ίδιου νόμου αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο χρόνο ο Βασίλης Στεφανάκος, βαρυποινίτης καταδικασμένος για προστασία, λαθρεμπόριο, ηθική αυτουργία σε δολοφονία αλλά και συνεργός στην απόδραση των Ριζάι και Παλαιοκώστα.

«Εκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης» είναι ο τίτλος του άρθρου 12 του Νόμου 4322/2015, που δημοσιεύθηκε προ διετίας στο ΦΕΚ (27/4/2015). Προβλέπει την υπό όρους απόλυση. Παρότι η αρχική ισχύς του ήταν μονοετής, πήρε παράταση και ο νυν υπουργός φαίνεται πως σκέφτεται να δώσει κι άλλη παράταση –λόγω επιτυχίας (;).

Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι ο νόμος δεν εξετάζει σε βάθος τον βίο και την πολιτεία του εγκλείστου, τα αδικήματα και τα εγκλήματα που διέπραξε, τι έκανε, τέλος πάντων, και μπήκε φυλακή. Ούτε αν παραμένει επικίνδυνος για την κοινωνία και τους πολίτες, αν η αποφυλάκισή του βάζει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Αρκεί να πληροί τους τυπικούς όρους, είτε είναι βαρυποινίτης είτε όχι.

Πράγματι τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μειώθηκαν οι ένοικοι των φυλακών, ότι η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων προχωρά και οι λίστες με τους αποφυλακισμένους μεγαλώνει. Και; Ποιοτικά στοιχεία υπάρχουν; Ποιες ήταν/είναι οι επιπτώσεις για την κοινωνία; Διότι το θέμα δεν είναι αριθμητικό, είναι ουσίας. Αλλο να αδειάσουν οι φυλακές και άλλο να γεμίσει η κοινωνία. Ποιο είναι το ζητούμενο: η αποσυμφόρηση των ιδρυμάτων ή η προστασία του πολίτη; Και ποιο είναι το τίμημα; Κι άλλα θύματα; Αλλο νόμος και άλλο παρα-νόμος, είτε λειτουργεί παράπλευρα είτε, ακόμα χειρότερα, εναντίον της ίδιας της Δικαιοσύνης.