«Ο ήλιος του Μαρτιού τρυπάει κέρατο βοδιού», λέει η παροιμία. Η άνοιξη μπήκε και η θερμοκρασία σιγά σιγά ανεβαίνει. Και επειδή όταν τρέχουμε, ιδρώνουμε, όσο πιο ψηλά σκαρφαλώνει ο υδράργυρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια υγρών. Το νερό είναι βασικό συστατικό του σώματός μας, αφού αποτελεί το 60% του βάρους μας και από αυτό εξαρτώνται η λειτουργία όλων των κυττάρων, η πέψη των τροφών, ο μεταβολισμός, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και γενικά η ίδια μας η ζωή. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό πολλές εβδομάδες, ενώ χωρίς νερό μόνο ελάχιστες μέρες. Μεταξύ των βασικών λειτουργιών του είναι και η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, των ηλεκτρολυτών, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία των μυών.

Αρα είναι ξεκάθαρο ότι έστω και η μικρή απώλεια υγρών, όπως συμβαίνει κατά το τρέξιμο, μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. «Η απώλεια υγρών εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως η ένταση της άσκησης, το περιβάλλον, το βάρος, η φυσική κατάσταση του αθλουμένου» εξηγεί στο «Τρέχω» ο Τάσος Παπαλαζάρου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Ακόμα, λοιπόν, και η μικρής διάρκειας άσκηση σε χαμηλή ένταση, όπως συνήθως συμβαίνει με ένα άτομο που ενδιαφέρεται να χάσει βάρος, μπορεί να οδηγήσει σε ήπιας μορφής αφυδάτωση, επηρεάζοντας την απόδοσή του. Εχει βρεθεί ότι όταν η άσκηση προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια της τάξεως του 2% του σωματικού βάρους, παρατηρείται μειωμένη ροή του αίματος στο δέρμα, μειωμένη εφίδρωση και αυξημένη θερμοκρασία στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο κουράζεται γρήγορα, μειώνεται η απόδοσή του και σταματά. Σε ένα υπέρβαρο/παχύσαρκο άτομο που αποφασίζει απλώς να περπατήσει σε ένα θερμό περιβάλλον, αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Το πρώτο βήμα είναι να έχουμε ξεκινήσει το τρέξιμό μας με σωστά επίπεδα υδάτωσης, δηλαδή να έχουμε φροντίσει να προσλάβουμε τα υγρά που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να θυμόμαστε ότι η πρόσληψη υγρών δεν γίνεται μόνο με νερό και ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι, αλλά και από τρόφιμα και κυρίως φρούτα και λαχανικά (μάλιστα πολλά φρούτα, όπως το καρπούζι και το πεπόνι, περιέχουν περισσότερο νερό από ό,τι το γάλα).

Το επόμενο βήμα είναι να έχουμε μαζί μας πάντα ένα μπουκαλάκι με νερό και να πίνουμε μικρές γουλιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να περιμένουμε να διψάσουμε. Η δίψα όχι μόνο δεν είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης ότι το σώμα μας χρειάζεται νερό, αλλά δείχνει ότι η αφυδάτωση έχει προχωρήσει. Με τις παραπάνω συστάσεις αυξάνουμε τις πιθανότητες να διατηρούμε την άσκηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές δράσεις της για την υγεία μας.

Μύθοι και πραγματικότητες

Ο μύθος

Αντικαταστήστε κάθε σταγόνα που χάνετε

Η επικρατούσα άποψη ότι πρέπει να ζυγιζόμαστε πριν και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα και να πίνουμε νερό για το βάρος που αντιστοιχεί στη διαφορά είναι τελικά λανθασμένη. Κι αυτό διότι ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο μεγάλη ποσότητα νερού, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πραγματικότητα

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις που έχουν γίνει σε ειδικά εργαστήρια, ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να απορροφά το 75% των υγρών που έχει αποβάλει κατά την άσκηση. Μπορείτε επίσης να πίνεται 230 ml ανά 20 λεπτά προπόνησης ή αγώνα.

Ο μύθος

Πιείτε πολύ νερό πριν ξεκινήσει ο αγώνας

Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό πριν από τον αγώνα, ώστε να κρατήσει γεμάτες τις αποθήκες του οργανισμού.

Η πραγματικότητα

Αν το κάνετε αυτό θα έχετε σίγουρα ένα ή ακόμη και δύο αρνητικά αποτελέσματα. Το πρώτο είναι να αναζητάτε τουαλέτα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το δεύτερο να πονέσει ο σπλήνας σας. Το καλύτερο είναι να πιείτε ένα λίτρο νερό μία ώρα πριν από τον αγώνα.

Ο μύθος

Ο καφές θασας αφυδατώσει

Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι έχει διουρητική δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και φυσικά συνεχές αίσθημα ούρησης.

Η πραγματικότητα

Ανασκόπηση που έγινε πρόσφατα στις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες κατέδειξε ότι ο καφές δεν φέρνει εντονότερο αίσθημα ούρησης από ό,τι τα ενεργειακά ποτά. Επιπλέον, μελέτες έχουν καταδείξει πως η μικρή ποσότητα καφέ αυξάνει την αντοχή, τη δύναμη και την πνευματική απόδοση.