Πλήγμα για τις μικρές επιχειρήσεις προκαλεί η σημαντική καθυστέρηση των πληρωμών άνω των 30 ημερών από πελάτες ή υπηρεσίες του Δημοσίου. Τη διαπίστωση αυτή έκανε η Κομισιόν η οποία εγκαλεί την Ελλάδα, καθώς δεν εφαρμόζει όπως θα όφειλε την ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών με στόχο να αποτρέψει απώλειες για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της δίνει διορία δύο μηνών στην Ελλάδα να συμφορφωθεί, στέλνοντας προειδοποιητική επιστολή στην οποία ζητά την άμεση λήψη μέτρων, καθώς η νέα νομοθεσία στη χώρα μας καταργεί δικαιώματα πιστωτών σε τόκους και αποζημίωση.
Οπως δήλωσε η επίτροπος αρμοδία για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Ελιζαμπέτα Μπιενκόβσκα, «οι καθυστερήσεις πληρωμών συνιστούν σοβαρότατη επιβάρυνση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές. Οταν οι επιχειρήσεις μπορούν να βασιστούν στην έγκαιρη αποπληρωμή τους, μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά τους και να παραγάγουν αξία για τους πελάτες και τους εργαζομένους τους. Οι πληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων Αρχών πραγματοποιούνται συχνά αργότερα από ό,τι έχει συμφωνηθεί».
Σε ορισμένα κράτη – μέλη οι πληρωμές από τις δημόσιες Αρχές πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο έπειτα από έως και 130 ημέρες (και σε ορισμένους τομείς έπειτα από έως και 500 ημέρες). Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν την ίδια οικονομική ισχύ με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, είναι περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις των καθυστερήσεων πληρωμών, ιδίως σε καιρούς οικονομικής ύφεσης.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, καθώς πλήττουν τη ρευστότητα και τις ταμειακές ροές τους, περιπλέκουν την οικονομική διαχείρισή τους και θέτουν εμπόδια στη μεγέθυνσή τους. Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών ενισχύει τα δικαιώματα των πιστωτών τάσσοντας προθεσμίες για τις πληρωμές από τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες Αρχές κατά την προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών. Σε περίπτωση μη τήρησης των εν λόγω προθεσμιών, η οδηγία παρέχει στις επιχειρήσεις δικαίωμα δίκαιης αποζημίωσης.

Εκτός από την Ελλάδα, συστάσεις για συμμόρφωση έκανε η ΕΕ στην Ιταλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.