Ο δράστης της επίθεσης με ματσέτες εναντίον στρατιωτικών στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, Αιγύπτιος 29 ετών, υποβλήθηκε σε ανάκριση την Κυριακή για πρώτη φορά στο κρεβάτι του νοσοκομείου που νοσηλεύεται, ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει στους αστυνομικούς.

Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για να επιβεβαιώσουν επίσημα την ταυτότητα του δράστη, που θα μπορούσε να είναι ο Αμπντάλα ελ Χαμάχμι, ο οποίος έφθασε αεροπορικώς στη Γαλλία πριν από μία εβδομάδα με τουριστική βίζα.

Μετά την πρώτη ακρόαση μικρής διάρκειας το πρωί της Κυριακής, οι ερευνητές επιχείρησαν να τον ανακρίνουν ξανά, ωστόσο ο ύποπτος «συνεχίζει να αρνείται να απαντήσει», ανέφερε δικαστική πηγή.

Ο άνδρας παραμένει υπό νοσηλεία έχοντας τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιακή χώρα αφού τον πυροβόλησε στρατιωτικός. Η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε σημαντικά και τέθηκε επίσημα υπό κράτηση στο νοσοκομείο ενώ οι γιατροί έκριναν πως μπορεί να υποβληθεί σε ανάκριση.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα: ο άνδρας που νοσηλεύεται είναι στην πραγματικότητα ο Ελ Χαμάχμι κι αν ναι, ποια είναι τα κίνητρα αυτού του νεαρού άνδρα που δεν έχει απασχολήσει τις αρχές, διαθέτει πτυχίο στα νομικά και εργάζεται ως εμπορικό στέλεχος σε επιχείρηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Στο Παρίσι το σενάριο που προτάσσεται είναι ότι έδρασε μόνος: τίποτα δεν υποδεικνύει προς το παρόν ότι είχε επαφές με συνεργούς.

Εισήλθε νόμιμα στη Γαλλία την 26η Ιανουαρίου, έχοντας τουριστική βίζα, με πτήση από το Ντουμπάι προτού καταλύσει σε διαμέρισμα κοντά στα Ηλύσια Πεδία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού.

Περιμένουν να μιλήσει το DNA

Πηγή που πρόσκειται στην έρευνα επισημαίνει ότι ο δράστης έβγαλε τη βίζα στο όνομα Χαμάχμι. Και το όνομα αυτό είναι εκείνο που αναγράφεται στο δίπλωμα οδήγησης που έβγαλε στα ΗΑΕ το 2011.

Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επίσημα πριν από τα αποτελέσματα του DNA. Οι γαλλικές αρχές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές. Επαφές υπάρχουν και με τα Εμιράτα και την Τουρκία, καθώς με το διαβατήριο του Χαμάχμι εκδόθηκαν δύο θεωρήσεις εισόδου για αυτήν την χώρα το 2015 και το 2016.

Την ίδια ώρα οι αρχές δεν εντόπισαν κανένα στοιχείο ότι ο δράστης ορκίστηκε πίστη σε τζιχαντιστική οργάνωση, κατά τις έρευνες στο διαμέρισμα που ενοικίασε μέσω Διαδικτύου. Οι ερευνητές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το τηλέφωνο και το τάμπλετ του.

Εχουν επίσης στρέψει το ενδιαφέρον τους στα tweet που αναρτήθηκαν γραμμένα στην αραβική γλώσσα, λίγα λεπτά πριν από την επίθεση, σε λογαριασμό με το όνομα Αμπντάλα ελ Χαμάχμι, με τα οποία ο συντάκτης απειλεί τη Γαλλία με αντίποινα για τη συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά στο Ιράκ και τη Συρία.

Ωρες πριν από την επίθεση στο Λούβρο, μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Χαμάχμι έγραφε:

«Γιατί φοβούνται την εγκαθίδρυση Ισλαμικού Κράτους; Διότι η χώρα του Ισλάμ θα υπερασπιστεί τους πόρους της και τα εδάφη της και την τιμή και την αξιοπρέπεια των Μουσουλμάνων».

Και παρότι ο «τρομοκρατικός χαρακτήρας» της επίθεσης «δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση» για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο πατέρας του Χαμάχμι, πρώην αξιωματικός της αιγυπτιακής αστυνομίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο γιος του δεν είχε παρουσιάσει καμία ένδειξη ριζοσπαστικοποίησης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για νεαρό εμπορικό διευθυντή, που έφυγε για «επαγγελματικό ταξίδι» στο Παρίσι και του οποίου η σύζυγος, έγκυος, βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία με τον γιο τους ηλικίας 7 μηνών.