Σχεδόν έτοιμη να συζητήσει πιθανούς συμβιβασμούς για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εμφανίζεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, η οποία στρέφει σήμερα το ενδιαφέρον της σε Γενεύη και Βρυξέλλες παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στα δύο κρίσιμα μέτωπα του Κυπριακού και της διαπραγμάτευσης.

Κυβερνητική πηγή επισημαίνει προς «ΤΑ ΝΕΑ» πως «αν και αυτήν τη στιγμή η μείωση του αφορολογήτου δεν συζητείται, θα μπορούσε να ενταχθεί σ’ ένα πακέτο μέτρων για την περίοδο μετά το 2018». Η ίδια πηγή διευκρινίζει πως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου διότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και προσθέτει: «Σε καμία περίπτωση αυτό το πακέτο δεν θα νομοθετηθεί τώρα. Αυτή η εκδοχή έχει αποκλειστεί». Επομένως η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος –εφόσον δεν θα μπορέσει να αποφύγει την υποχώρηση στο αφορολόγητο –για μία πολιτική συμφωνία που πιθανότατα θα περιλαμβάνει εκτός του αφορολογήτου και την επέκταση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, του λεγόμενου κόφτη, για τη διετία 2019-2020. Επιμένει όμως ότι πρόσθετα μέτρα δεν θα ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχεται να συζητήσει την επέκταση του κόφτη, ίσως και με μερική περιγραφή των μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα υπάρξει νομοθέτηση τώρα. Παράλληλα θα ζητήσει ως αντίβαρο αυτής της παραχώρησης από την ελληνική πλευρά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι εάν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ισχύσουν μετά τη λήξη του προγράμματος θα επηρεάσουν προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έχουν συμφωνήσει ελληνική κυβέρνηση και δανειστές.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών, όπως αυτές δεν μπορούν να επιλυθούν σε βάρος της Ελλάδας που τηρεί τη συμφωνία. «Στο παρελθόν ετεροβαρείς συμβιβασμοί επιδείνωσαν την κρίση» τόνισε.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ. Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ξεκίνησαν χθες γύρο επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να προωθήσουν την ελληνική πρόταση-πακέτο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρώτος σταθμός ήταν το Παρίσι όπου και συναντήθηκαν με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι τρεις υπουργοί είχαν λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης. Επίσης τονίζουν ότι υπήρξε και από τις δύο πλευρές σύμπτωση στην άποψη ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Το τελευταίο στοιχείο αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετικό από κυβερνητικούς κύκλους, που τονίζουν ότι η συνάντηση με Σαπέν πήγε πολύ καλά και ότι ο γάλλος αξιωματούχος εμφανίστηκε να υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις. Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για το ξεμπλοκάρισμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Εκ παραλλήλου το EuroWorking Group θα αξιολογεί τις ελληνικές προτάσεις και θα κρίνει εάν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ κι ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν τις αποφάσεις του ΔΝΤ για τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα, με χθεσινές δηλώσεις του στο Reuters ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν φαν Οβερτβελντ ανέφερε ότι η ευρωζώνη θα προχωρήσει με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με ή χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν προτιμότερη, αλλά οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν και χωρίς αυτό.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ. Στη Γενεύη η Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινάει και επισήμως με εκπροσώπηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι εφόσον διαφανεί δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί τελικώς στη Γενεύη και σε μία τέτοια περίπτωση την Αγκυρα θα εκπροσωπήσει ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μη μετάβαση του Ερντογάν στη Γενεύη δεν συνδέεται με το Κυπριακό αλλά με ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες για το Κυπριακό με τους Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ, συνέχισε και χθες τα τηλεφωνήματα και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς η ΕΕ έχει επισήμως ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του ο έλληνας Πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις και στην ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.