Τίποτα δεν θεωρείται οριστικό ως προς τη συμμετοχή Τσίπρα και Ερντογάν στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, όπως τουλάχιστον προκύπτει μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο με επίκεντρο τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας διήρκεσε περίπου μία ώρα (διπλή διερμηνεία) και το περιεχόμενο της συνομιλίας τους επιτρέπει σε πηγές του Μαξίμου να επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που έως την Πέμπτη διαφανεί λύση στο Κυπριακό, θα επανέλθει και η πιθανότητα να μεταβούν αμφότεροι στη Γενεύη.

Η επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν λίγες ώρες μετά τις διαρροές από τουρκικής πλευράς ότι ο δεύτερος δεν επρόκειτο να συμμετάσχει τελικώς στη Διάσκεψη έγινε εν μέσω των ενημερωτικών επαφών που είχε χθες ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις περί το Κυπριακό και παράλληλα να διατηρήσουν ανοιχτή επικοινωνία εν όψει της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο Πρωθυπουργός τόνισε στον Ερντογάν τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Από τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς φάνηκε επίσης μια συναντίληψη –με εξαίρεση τη θέση του ΚΚΕ –στη γραμμή πάνω στην οποία κινείται το Μαξίμου για το Κυπριακό. Αυτή η σύμπλευση καταγράφηκε και στις δηλώσεις που έκαναν αργότερα οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών δυνάμεων, συμφωνώντας στην κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και στην αναγκαιότητα να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής από το νησί.

Αυτή τη σύγκλιση επισήμανε άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο γραφείο του τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. «Μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση». Επιπλέον ο Πρωθυπουργός σχολίασε πως «δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά (η λύση) δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».

Ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε σταθερό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και σχολίασε πως αν η Τουρκία ακολουθήσει εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει θετική εξέλιξη. «Αν δούμε ότι εκ μέρους της τουρκικής πλευράς υπάρχει διάθεση για συζήτηση και συνεννόηση και υπάρχει και η αποφασιστικότητα για την εξεύρεση μιας λύσης μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε και ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη» είπε στον Σκάι.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Λύση σταθερότητας

εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης»

Να κινηθεί σε εθνικό πλαίσιο και να μη συνδέσει το Κυπριακό με αντιπολιτευτικές ασκήσεις επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης –και το μήνυμα αυτό φρόντισε να εκπέμψει μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την αδιαλλαξία που επιδεικνύει την τελευταία περίοδο η τουρκική πλευρά, ενώ εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στη «μεγάλη και επίμονη προσπάθεια» που καταβάλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Το μοναδικό «καρφί» Μητσοτάκη που στόχευε στην κυβέρνηση είχε να κάνει με τον χρόνο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, η οποία έγινε παράλληλα με την έναρξη των κρίσιμων διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. «Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση. Ομως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Απαιτείται λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων» ήταν η προσδοκία που εξέφρασε για την κατάληξη του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν από το γαλάζιο επιτελείο, ακόμη και αν η Διάσκεψη της Γενεύης δεν οδηγήσει σε συμφωνία, πρέπει από κάθε πλευρά να επιδιωχθεί η παράταση των συζητήσεων ώστε να αποφευχθεί ένα οριστικό ναυάγιο, που θα μπορούσε να βάλει ταφόπλακα στις προσπάθειες για αδιαίρετη και ενιαία Κύπρο.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

«Η Κύπρος αποφασίζει,

η Ελλάδα στηρίζει»

Αυτή η συνάντηση δεν είχε αιχμές και υπονοούμενα. Ούτε μπροστά ούτε πίσω από τις κάμερες. Η αρχική αμηχανία έσπασε από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πώς πέρασε τις γιορτινές ημέρες. Η Φώφη Γεννηματά τού απάντησε «οικογενειακά» και ως «γνήσια» ελληνίδα μάνα μοιράστηκε μαζί του τη δύσκολη στιγμή του αποχωρισμού που βιώνει, κάθε φορά που πηγαίνει την κόρη της στο αεροδρόμιο προκειμένου να φύγει για το εξωτερικό όπου σπουδάζει.

Η αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ενημέρωση από τον Πρωθυπουργού σχετικά με τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, δεν είχε εκπλήξεις. Εξέπεμψε όμως το μήνυμα πως όταν υπάρχει θέληση μπορεί να υπάρξει χώρος για συναίνεση και εθνική στρατηγική. Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τη σταθερή θέση της Συμπαράταξης ότι «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει» και κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στη λογική ότι στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικοί τακτικισμοί. Βεβαίως δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά δεδομένου ότι, πιστή η ίδια στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, συνηθίζει να λέει πως αυτή ξεκινά από τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής» δήλωσε μετά τη συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οπως πρόσθεσε, τόνισε προς τον Πρωθυπουργό ότι αυτή την κρίσιμη ώρα η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του με ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος, να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Σε γενικές γραμμές, το συμπέρασμα είναι πως δεν έχει σημειωθεί ακόμα ιδιαίτερη πρόοδος στο Κυπριακό, ενώ η διαπραγμάτευση προχωρά με αργούς ρυθμούς. Οι χαμηλές προσδοκίες αφορούν και τα μεγάλα εμπόδια στο θέμα των στρατευμάτων, για το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ανάγκη για Εθνικό

Συμβούλιο Ασφαλείας

«Για εμάς τα πράγματα ήταν και είναι ξεκάθαρα» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη δήλωση που έκανε από τα γραφεία του Ποταμιού στη Σεβαστουπόλεως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. «Στηρίζουμε την προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδηκαι των ηγετών της Κύπρουγια μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.Υποστηρίζουμε την ύπαρξη μιας ενιαίας, κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κύπρου,μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Και βέβαια μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις ούτε από στρατεύματα κατοχής». Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχασε την ευκαιρία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αλλά και στο τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα στο πρωθυπουργικό γραφείο να υπενθυμίσει την πρόταση του κόμματός του για ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο πλαίσιο του οποίου όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, παρά τις όποιες συγκρούσεις τους, θα συζητούν τα μεγάλα εθνικά θέματα. Με στόχο, όπως σημείωσε, να καταλήγουν σε μια πραγματικά εθνική γραμμή με ευθύνη του εκάστοτε Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

«Λύση σημαίνει

ένα κράτος και όχι δύο»

Και ο Δημήτρης Κουτσούμπας είδε χθες τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το Κυπριακό, μιας και είχαμε σειρά διαδοχικών συναντήσεων των αρχηγών με τον Πρωθυπουργό ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στη Γενεύη. Για το Κυπριακό ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ είπε αυτό που όλοι ξέρουμε πως λέει με συνέπεια το ιστορικό κόμμα, παρότι προσφάτως είχε μια μικρή τριβή με το ΑΚΕΛ –αδελφό του κόμμα στην Κύπρο. «Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ηγέτης του ΚΚΕ.