Στο 16σέλιδο κείμενο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη, η απόφαση είναι σαφής: Συνέδριο εντός του 2017, το οποίο θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης. Αραγε η Φώφη Γεννηματά έκανε μισό βήμα πίσω, δεδομένου ότι δεν διευκρινίζεται πουθενά η εκλογή αρχηγού από τη βάση και πληροφορίες την ήθελαν να προχωρά σε μια τέτοια κίνηση; Πηγές από τον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη απαντούν αρνητικά. Το Συνέδριο, λένε, θα είναι πλήρες και η εκλογή θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Παραπέμπουν μάλιστα στις «10 προτάσεις – απαντήσεις της Προοδευτικής Παράταξης», όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «το Συνέδριό μας θα είναι ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό και η πορεία προς αυτό απαιτεί την οργανωτική συγκρότηση, την πολιτική – προγραμματική εμβάθυνση και την ανάπτυξη δικτύων πρωτοβουλίας της ΔΗΣΥ σε όλη την Ελλάδα».

Γι’ αυτό και οι επόμενοι δύο μήνες, το πρώτο δίμηνο του 2017, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Ολοι οι εμπλεκόμενοι και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμβάλουν και να καταλήξουν στον οδικό χάρτη του Συνεδρίου. Να συνδιαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς αυτό. Οταν θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του οδικού χάρτη, λένε οι ίδιες πηγές, θα ειπωθούν όλα από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ανοιχτό προσκλητήριο. Σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση; Από τη Συμπαράταξη διαμηνύεται πως «είμαστε ανοιχτοί σε όλους». Εννοούν όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου, τις κινήσεις και τα πολιτικά στελέχη που ανήκουν στην Κεντροαριστερά και το προοδευτικό Κέντρο. «Θέλουμε να ακούσουμε όλες τις απόψεις. Να κατατεθούν τώρα, στο πλαίσιο του διμήνου και όχι μέσω δηλώσεων που δημιουργούν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται πως για κάποιους άλλος είναι ο στόχος», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αν και ξεκαθαρίζει πως «όποιος θέλει φυσικά μπορεί να δώσει τις προτάσεις του στη δημοσιότητα αλλά να τις καταθέσει και στη Συμπαράταξη. Να μην υπάρχει μόνο γκρίνια και αρνητική κριτική, αλλά και περιεχόμενο».

Ομοίως και στη Δημοκρατική Αριστερά θεωρούν αυτονόητη την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Ο λόγος; Διότι μόνο έτσι θεωρούν ότι μπορεί να συντελεσθούν η ενοποίηση και η υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων που είναι και ο στόχος του Συνεδρίου. Ωστόσο και η πλευρά του Θανάση Θεοχαρόπουλου κρατά χαμηλούς τόνους. Οι διαδικασίες για το Συνέδριο ξεκινούν με το νέο έτος και, όπως λέγεται στην Αγίου Κωνσταντίνου, η «δημιουργική ασάφεια» που υπάρχει στο πολυσέλιδο κείμενο γύρω από την εκλογή αρχηγού γίνεται για να μην επιχειρήσουν κάποιοι να ρίξουν τη Συμπαράταξη σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Εξορμήσεις «πόρτα πόρτα»

Τις περιοδείες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα διαδεχθούν οι εξορμήσεις «πόρτα πόρτα». Δηλαδή με επιτόπια παρουσία βουλευτών και στελεχών της παράταξης στο Λεκανοπέδιο όσο και στην περιφέρεια και επισκέψεις σε δήμους, σπίτιακαι εργασιακούς χώρους. Η αρχή θα γίνει με μια τρίμηνη πειραματική πορεία στη Δυτική Αθήνα και όλη η προσπάθεια γίνεταιστο πλαίσιο της ανάληψης πρωτοβουλιών παρουσίασης και διαλόγου πάνω στις ήδη επεξεργασμένες θέσεις της Συμπαράταξηςγια θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και στήριξης των πολιτών, εργασιακών σχέσεων κ.λπ.