Μετά από πολύμηνες έρευνες της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και συντονισμένη επιχείρηση σε Αττική και Πρέβεζα σε συνεργασία με το Λιμενικό εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αποκόμισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσα σε ένα χρόνο που υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, δεν δίσταζαν να ξυλοκοπούν τους πρόσφυγες, τους κρατούσαν παράνομα κάποια διαστήματα σε σπίτια- φυλακές, ενώ για την μεταφορά τους στην Ιταλία χρησιμοποιούσαν ακατάλληλα σκάφη, με «καπετάνιο» 35χρονο Αλβανό, χωρίς δίπλωμα και χωρίς γνώσεις στη ναυτική τέχνη.

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα καθώς δύο φορές ακυρώθηκαν μεταφορές προσφύγων στην Ιταλία, από τον περασμένο Ιανουάριο, επειδή παρουσιάστηκαν βλάβες στα πλωτά σκάφη που είχαν αγοράσει για τις μεταφορές.

Από την μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται είκοσι άτομα, εκ των οποίων 13 συνελήφθησαν σε Αττική και Πρέβεζα και άλλα επτά ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται.

Συλληφθέντες είναι τέσσερις Έλληνες, επτά Πακιστανοί, ένας Ινδός και ο 35χρονος Αλβανός «καπετάνιος». Από τους άλλους επτά που αναζητούνται, πέντε είναι ελληνικής υπηκοότητας, ένας Ινδός και ένας Πακιστανός.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, το κύκλωμα δρούσε παράλληλα στην μεταφορά προσφύγων προς την Ιταλία και στην διευκόλυνση άλλων από την Τουρκία στην Ελλάδα, από περάσματα του Έβρου.Από κάθε πρόσφυγα, τα μέλη του κυκλώματος ελάμβαναν ως αμοιβή 2.000-2.500 ευρώ.

Ως προς τον πρώτο σκέλος της «επιχείρησης», μέλη της οργάνωσης, είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να μεταβούν στην Ιταλία. Στη συνέχεια τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα.

Καθ’ οδόν όμως, τους κατεύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της οργάνωσης και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσε η οργάνωση σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας. Στο οίκημα αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.

Οι συνθήκες στο συγκεκριμένο οίκημα ήταν άθλιες, ενώ ενδεικτικό της απάνθρωπης συμπεριφοράς των διακινητών είναι ότι κακοποιούσαν βάναυσα όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί και παράλληλα τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, μέχρι να επιβιβαστούν στο σκάφος και να ολοκληρωθεί η μεταφορά.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 33 αλλοδαποί, (25 υπήκοοι Θιβέτ, 7 Πακιστάν και ένας Ινδίας) οδηγήθηκαν στην παραλιακή περιοχή της Αμμουδιάς Πρεβέζης (όρμος του Οδυσσέα), παρελήφθησαν από τον 35χρονο «καπετάνιο» και επιβιβάσθηκαν στο σκάφος, για την Ιταλία.

Τότε ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση των διωκτικών αρχών. Σκάφη του Λιμενικού μπλόκαραν το σκάφος των διακινητών ανοικτά των Παξών και το οδήγησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ ταυτόχρονα αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων εντόπισαν και συνέλαβαν σε Πρέβεζα και Αττική τα μέλη της οργάνωσης.Εκτός από το σκάφος κατασχέθηκαν, πέντε αυτοκίνητα, 30.000 ευρώ και πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σε ό,τι αφορά την διευκόλυνση εισόδου προσφύγων από την Τουρκία, μέλη της οργάνωσης, από κοινού με συνεργούς τους στην Ινδία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, παραλάμβαναν τους πρόσφυγες αμέσως μόλις έμπαιναν στην Τουρκία και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους, κοντά στον Έβρο, όπου κρατούνταν προσωρινά. Στη συνέχεια τους παραλάμβαναν άλλοι και τους μετέφεραν με αυτοκίνητα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πρέβεζα, όπου παρέμεναν υπό «κράτηση» μέχρι να πληρώσουν το συμφωνηθέν τίμημα.

Εκτιμάται ότι το κύκλωμα, κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Έβρου 400 προσφύγων, ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πλέον των 100.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.