Εβδομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά για το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση βιάζεται. Και επιδιώκει το κλείσιμό της το συντομότερο δυνατόν γνωρίζοντας πως τον Φεβρουάριο θα κριθεί εν πολλοίς η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς το οποίο δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

Επομένως, η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο, κάτι που ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει σε όλους τους τόνους τόσο στην Ανγκελα Μέρκελ όσο και στον Φρανσουά Ολάντ με τους οποίους θα συναντηθεί εντός των επόμενων ημερών. Το Μαξίμου γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει γεύμα εργασίας στην καγκελαρία με τη Μέρκελ, ενώ αργότερα θα δει και τον αντιπρόεδρο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μία ημέρα πριν στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να τα ξαναπεί με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ (συναντήθηκαν πριν από μία εβδομάδα στο Αμπου Ντάμπι). Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψη στο Βερολίνο καθώς μέσα από το ραντεβού με την καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να υπερβεί το εμπόδιο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προφανώς ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει τη συνομιλήτριά του πως είναι προς όφελος όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να μπλοκάρει στις αξιώσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα την περίοδο μετά το 2018. Αποψη που φαίνεται πως δεν βρίσκει καθόλου αντίθετο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Ενας πρόσθετος λόγος για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει διακαώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης άμεσα αφορά το μήνυμα «τελειώνετε» που φέρεται να έχει εισπράξει από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την επισήμανση πως η Ευρώπη θα ασχοληθεί με το ελληνικό θέμα ώς τον Ιανουάριο καθώς μετά μπαίνει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Πάντως το ισχυρό χαρτί του Πρωθυπουργού στη συνάντησή του με τη Μέρκελ θα είναι πως η Ελλάδα σηκώνει μόνη της το βάρος της προσφυγικής κρίσης, άρα χρειάζεται στήριξη, ενώ δεν αποκλείεται να υπονοήσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν θα φοβηθούν τη σύγκρουση.

Ο Τσίπρας θα συνδυάσει την επίσκεψη στην καγκελαρία με τη συμμετοχή του στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στο οποίο και θα μιλήσει το πρωί του Σαββάτου. Ομως όσο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες –ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης –για τις ανάγκες του συμβουλίου κορυφής θα συμμετάσχει και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Πολιτικά, και παρά την πολιτική αποδυνάμωση των συμμάχων του Ολάντ και Ρέντσι, ο Τσίπρας εξακολουθεί να ποντάρει στην επιρροή των δύο χωρών στις αποφάσεις, ακόμη και στην αριθμητική επίδραση που θα είχε μία θετική στάση Γαλλίας και Ιταλίας απέναντι στην Ελλάδα.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΟΡΕΙΑ. Βεβαίως κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης και των ισορροπιών παραδέχονται ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται επίμονα τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2019 και 2020 και επαναλαμβάνει πως κάτι τέτοιο δεν αφορά το τρέχον πρόγραμμα στο οποίο η ίδια δείχνει συνέπεια. Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, το ανέφερε με την ίδια ένταση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Το να νομοθετήσουμε τώρα είναι κάτι που δεν τρώγεται» αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή. Ομως σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ κυβερνητικών στελεχών υπάρχουν πάντα και οι αστερίσκοι.

Για παράδειγμα, μέσω του κόφτη –για τον οποίο η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί σχεδόν ανοιχτά ότι θα επεκταθεί –θα μπορούσε να γίνει αναφορά σε δημοσιονομικά μέτρα χωρίς να υπάρξει ποσοτικοποίηση και συγκεκριμενοποίησή τους. Μία τέτοια εξέλιξη φαίνεται πως δεν αποκλείεται από κυβερνητικούς παράγοντες που συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της διαπραγμάτευσης.

Πάντως η γραμμή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση είναι αυτή που διατύπωσε και από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επιμένει σε πλεονάσματα ύψους 2,5% και 1% να διοχετευθεί υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ που θέλει πλεονάσματα της τάξης του 1,5% αλλά και ο Σόιμπλε που επιμένει στο θέμα της ανταγωνιστικότητας.

Κυβερνητικές πηγές την ίδια ώρα δεν αποκλείουν την πιθανότητα να γίνει δεκτό ακόμη κι ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% ώστε το 1,5% να κατευθυνθεί στην ανταγωνιστικότητα και σε φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων.

Σημειωτέον στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις και με τους Μάρτιν Σουλτς και Νίκο Αναστασιάδη. Με τον δεύτερο θα συζητήσει εκ νέου τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, θέμα για το οποίο κάλεσε από τη Βουλή τη ΝΔ να καταθέσει τις προτάσεις της.