Εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων το Μαξίμου επιδιώκει να κάνει πράξη την υπόσχεση για 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η κυβέρνηση επέλεξε να κοινοποιήσει την πρωτοβουλία της με πρωθυπουργικό τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, για να υπερτονίσει μεταξύ άλλων πως την ίδια ώρα που αρνείται να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019 και 2020, έχει στραμμένη την προσοχή της στους πιο αδύναμους στους οποίους και θα διανείμει μεγάλο μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων για το 2016. Συγχρόνως θα απαλλάξει από την αύξηση του ΦΠΑ τα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν στις πλάτες τους την προσφυγική κρίση, αναστέλλοντας την εφαρμογή του μέτρου. Η συγκεκριμένη κίνηση (για τον ΦΠΑ) αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μονομερή ενέργεια. Ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν πως υπάρχει ευρύτερη συμφωνία με τους Ευρωπαίους να δείχνουν ελαστικότητα στη διάθεση κονδυλίων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Δεν φθάνει που μας επιστρέφουν τους πρόσφυγες με την ενεργοποίηση του Δουβλίνου ΙΙ, θα αντιδράσουν και σ’ αυτό;» σχολίαζε χαρακτηριστικά ανώτερη κυβερνητική πηγή.

ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ». Την πρωθυπουργική πρωτοβουλία είχαν προαναγγείλει με πρωτοσέλιδό τους «ΤΑ ΝΕΑ» πριν από έναν μήνα, επισημαίνοντας τις συζητήσεις που γίνονταν στο εσωτερικό της κυβέρνησης για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους πιο αδύναμους και πρωτίστως στους χαμηλοσυνταξιούχους που πλήττονται από την απώλεια του ΕΚΑΣ. Σημειωτέον ότι το Μαξίμου αναζητούσε από το καλοκαίρι τρόπους κάλυψης των εισοδημάτων που χάθηκαν για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους από την περικοπή του ΕΚΑΣ, διαπιστώνοντας ότι μόνο με την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης θα μπορούσε να ικανοποιηθούν όσοι υπέστησαν την απώλεια.

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν γίνονται μόνο εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο πως το πλεόνασμα των εσόδων ύψους 1,1 δισ. ευρώ πρέπει να διατεθεί μέχρι τις 31/12, αλλιώς θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του χρέους. «Ηταν κάτι προσχεδιασμένο ως προς τη χρονική στιγμή διότι αν δεν πήγαιναν έως το τέλος της χρονιάς στους αδύναμους, με βάση τις μνημονιακές επιταγές θα έπρεπε να καταλήξουν στο χρέος» αναφέρει αρμόδια πηγή.

Οι σχετικές αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν την Τετάρτη το πρωί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που έγινε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Η 13η σύνταξη –το δώρο των Χριστουγέννων –θα δοθεί χωρίς να συνυπολογίζονται κοινωνικά κριτήρια ή εισοδήματα από ενοίκια κ.λπ. (σενάριο που είχε συζητηθεί) για γραφειοκρατικούς λόγους που θα προκαλούσαν τεράστιες εμπλοκές.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα διανεμηθούν 617 εκατ. ευρώ «σε όσους τα έχουν ανάγκη», ήτοι σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαίως έως και 850 ευρώ. Η διανομή θα γίνει από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή όσοι παίρνουν τα λιγότερα θα εισπράξουν περισσότερα –ακόμη και υπερδιπλάσιο ποσό από τη σύνταξή τους –ενώ όσοι βρίσκονται στην οροφή των δικαιούχων θα πάρουν μικρότερη ενίσχυση. Πάντως ουδείς από τους δικαιούχους θα λάβει λιγότερα από 300 ευρώ.

ΝΗΣΙΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ. Σε ό,τι αφορά την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ευρώπη τούς χρωστάει χάρη και επομένως είναι χρέος να βοηθηθούν με το πάγωμα της αύξησης του συντελεστή.

Από την αύξηση του ΦΠΑ γλιτώνουν η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και τα νησιά της άγονης γραμμής που βρίσκονταν αντιμέτωπα με την αύξηση των συντελεστών σε ποσοστό 30% από την 1η Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση των εξαιρέσεων για τα νησιά του Αιγαίου συμφωνήθηκε με τους δανειστές το 2015 και τέθηκε σε ισχύ τμηματικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας με το χθεσινό διάγγελμά του προσπάθησε συγχρόνως να τονώσει την αυτοπεποίθηση των πολιτών λέγοντας αφενός ότι η κυβέρνησή του «σε κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα προχωράει στην αποκατάσταση αδικών» και αφετέρου πως απομένουν ακόμη λίγα βήματα για να βγει η χώρα από την επιτροπεία και την οικονομική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε και χθες ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά και χωρίς παράλογες απαιτήσεις από τους θεσμούς. Σημειωτέον πως η κυβέρνηση προς το παρόν τουλάχιστον επαναλαμβάνει ότι δεν θα δεχτεί επιπλέον μέτρα για τη διετία μετά την λήξη του προγράμματος, όπως ζητάει το ΔΝΤ. Επίσης ότι δεν θα δεχτεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία δεκαετία μετά το 2018, όπως αξιώνει η γερμανική πλευρά.