«To ανακοινωθέν είναι καλό, όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας» αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup το οποίο έδωσε μια σχετική ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που κάποιοι προεξοφλούσαν την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των «ΝΕΩΝ» στη συνεδρίαση το ΔΝΤ για μία ακόμη φορά κινήθηκε χαλαρά απέναντι στη Γερμανία και έδειξε τα νύχια του στην ελληνική κυβέρνηση επιμένοντας στο θέμα των πρόσθετων μέτρων για την περίοδο μετά το 2018.

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. Πάντως, το Μαξίμου εμφανώς ικανοποιημένο από τη χθεσινή εξέλιξη σχολίασε τη νύχτα πως η ελληνική πλευρά δεν υποχώρησε στις ακραίες απαιτήσεις του Ταμείου για λήψη μέτρων άμεσα ώστε να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ επανέλαβε ότι τήρησε τη στάση αρχής με τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά. Παράλληλα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018.

Παρ’ όλα αυτά, ανώτερες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η ελληνική πλευρά ίσως και να δεχόταν την υιοθέτηση (προσωρινώς) υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου στην πορεία και ενώ θα έχει μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές –σαφέστατα προς τα κάτω –στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Την πρόοδο που καταγράφηκε στο Eurogroup σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Θετική εξέλιξη στο Eurogroup. Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Συνεχίζουμε για εργασιακά και πλεονάσματα μετά το 2018».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η απόφαση για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους αποτελεί μία σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, ήτοι 45 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5%, γεγονός που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετικό.

Για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να πάρει θέση για το αν απορρίπτει νέα μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος και αν συμφωνεί με την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στα εργασιακά.