Η παύση των συνομιλιών για το Κυπριακό προκαλεί απογοήτευση στο Μέγαρο Μαξίμου και μερικό πάγωμα των πρωτοβουλιών Τσίπρα που βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την κυβέρνηση Αναστασιάδη για τον σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων μετά την τελευταία αρνητική εξέλιξη δεν βάζει ως κεντρική της προτεραιότητα τη συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν –συνάντηση που έχει προτείνει ο έλληνας Πρωθυπουργός –καθώς, όπως ανέφερε χθες και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά το αδιέξοδο των διαβουλεύσεων, «θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα». Σημειωτέον πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες που ήθελαν τους δύο πολιτικούς να συναντιούνται στις 4 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση είναι γεγονός πως ανέμενε μια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προετοιμαστεί ακόμη και για μια πρωθυπουργική δήλωση χθες το πρωί από το Μαξίμου. Ομως πλέον τηρεί στάση αναμονής και διευκρινίζει ότι η εμπλοκή της αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και όχι το εδαφικό.

Η κυβέρνηση απέφυγε πάντως να σηκώσει το θέμα των αναφορών Ερντογάν που για μία ακόμη φορά αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάποιο «ιερό κείμενο». Επιπλέον ο εκπρόσωπός της εμφανίστηκε προσεκτικός και περιορίστηκε να σχολιάσει πως δεν πρόκειται για δηλώσεις του τούρκου προέδρου αλλά για δημοσιεύματα. Πρόσθεσε δε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και της παγκόσμιας κοινότητας για τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι γνωστή.

Η ΘΗΤΕΙΑ. Την ίδια ώρα φαίνεται πως το Μαξίμου θέλει να γειώσει την πρόταση του υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Ο Τζανακόπουλος αρνήθηκε πως υπάρχει στη συζήτηση της κυβέρνησης τέτοιο θέμα και μάλλον ενοχλημένος σχολίασε πως δεν πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της υποχρεωτικής στράτευσης. Αργότερα κύκλοι του Μαξίμου έλεγαν πως ο Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Να σημειωθεί ότι στο «Πεντάγωνο» το θέμα θίχτηκε με πρωτοβουλία του προέδρου των ΑΝΕΛ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με μια τέτοια προοπτική. Συγχρόνως, ο υπουργός Αμυνας επανέφερε –κατά γαλάζιους κύκλους –και το ζήτημα της στράτευσης των γυναικών, για το οποίο η ΝΔ μάλλον δεν πήρε θέση. Ωστόσο, ως γνωστόν, στο παρελθόν το Μαξίμου είχε πάρει αρνητική θέση απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση, κάτι που προκαλεί απορίες γιατί ο κυβερνητικός εταίρος ανοίγει εκ νέου ένα τέτοιο θέμα διά της τεθλασμένης οδού.

Τα εθνικά θέματα βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που το Μαξίμου επιμένει ότι το ενδιαφέρον του είναι μονοθεματικό και αφορά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, στον οποίο ανέφερε ότι η ολοένα αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική της αλβανικής πλευράς υπονομεύει την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την πρόοδο των διμερών σχέσεων. Συγχρόνως είπε στον Ράμα –το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του αλβανού πρωθυπουργού –πως η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας συνιστά κορυφαίο ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και βασική προϋπόθεση για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.

Η περιοδεία του Πρωθυπουργού στη Θράκη την ερχόμενη Παρασκευή και το πέρασμά του και από τους τρεις νομούς της περιφέρειας δεν φαίνεται πάντως να σχετίζονται με τα εθνικά θέματα. Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν πως η Θράκη είναι απλώς ένας σταθμός από τις πολλές περιοδείες που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ανά τη χώρα.

ΜΙΝΙ EUROGROUP. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία του μίνι Eurogroup στο Παρίσι, όπου μαζί με το ΔΝΤ θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα, και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως η ίδια διαθέτει τη βούληση για την ύπαρξη μιας πολιτικής συμφωνίας με τους δανειστές. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά αφορούν τα εργασιακά, τα ενεργειακά και τμήμα των δημοσιονομικών και επανέλαβε ότι ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά με στόχο την 5η Δεκεμβρίου. Διευκρίνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβερνητική βούληση για συμφωνία δεν συνδυάζεται με λήψη μέτρων λιτότητας και υποχωρήσεις στα εργασιακά, καλώντας το ΔΝΤ να έχει το θάρρος της γνώμης του και να λέει τι ακριβώς επιθυμεί για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Τζανακόπουλος είπε χθες για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ότι ο ΣΕΒ άλλα λέει το πρωί κι άλλα το βράδυ, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κατηγορούσε την ηγεσία των βιομηχάνων ότι προσπαθεί να στήσει κοινό μέτωπο με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, ενώ το προηγούμενο διάστημα μιλούσε για την ανάγκη ύπαρξης μιας «εθνικής γραμμής για τα εργασιακά».