Η πορεία προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ήταν η πιο πολωτική στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ και το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο: Μέχρι και στην επικράτηση του Τραμπ, αποκλίνουν η λαϊκή ψήφος και η εικόνα στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Μετά τα πολλά που γράφτηκαν για το πόσο διαφέρουν η «Αμερική του Τραμπ» κι η «Αμερική της Κλίντον», η εφημερίδα New York Times έρχεται να αποτυπώσει τη διαφορά με δύο χάρτες.
Με την καταμέτρηση των ψήφων να βαίνει προς ολοκλήρωση, επιβεβαιώνεται ότι η Χίλαρι Κλίντον μπορεί μεν να πήρε περισσότερες ψήφους σε ομοσπονδιακό επίπεδο (και να κέρδισε τη «λαϊκή ψήφο») αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε επειδή ήρθε πρώτος στις πολιτείες με τους περισσότερους εκλέκτορες (και άρα κέρδισε το Κολέγιο των Εκλεκτόρων).
Οι ΝΥΤ αποτύπωσαν, με την υπογραφή του Τιμ Γουάλας, το εκλογικό αποτέλεσμα βάσει περιφερειών, κι όχι πολιτειών, ώστε να δείξουν πού επικράτησε η Κλίντον και πού ο Τραμπ. Σχημάτισαν έτσι τους δύο χάρτες αυτών των δύο διαφορετικών χωρών.
H αντιδιαστολή τους είναι εντυπωσιακή. Η «Αμερική του Τραμπ» θα είχε ως εξής:
Ο Τραμπ επικράτησε στις κομητείες που γεωγραφικά καλύπτουν το σώμα της ενδοχώρας μέχρι τις παρυφές των ακτών. Η έκταση αυτής της χώρας θα κάλυπτε μεν το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών ΗΠΑ, αλλά ο πληθυσμός της θα ήταν μικρότερος εκείνης της Κλίντον.
Επειδή η Κλίντον επικράτησε στα περισσότερα μεγάλα και μεσαίου μεγέθους αστικά κέντρα -κυρίως στις ακτές αλλά και στην ενδοχώρα. Δεν υπάρχει μάλιστα καν ορατή διάσταση βορρά-νότου.
Η «Αμερική της Κλίντον» θα είχε ως εξής:
Στις «πεδιάδες» του Τραμπ θα έμενε το 46% των κατοίκων των ΗΠΑ, ενώ στα «νησιά» της Κλίντον το 54% του αμερικανικού πληθυσμού.
Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε όλες τις ΗΠΑ, την Κλίντον την ψήφισαν περίπου 61,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι ενώ τον Τραμπ τον ψήφισαν 60,8 εκατομμύρια. Χάρη στο σύστημα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων όμως, η τελική επικράτηση του Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητη.