Το Σάββατο δεν ήταν μια εύκολη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Κατά τη συνεδρίαση των γραμματέων των τομέων του κόμματος αλλά και αυτή του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου (Πολιτικό Συμβούλιο και Κοινοβουλευτική Ομάδα) οι τόνοι ανέβηκαν, στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Αφορμή στάθηκε το πολυσυζητημένο θέμα τού πώς ελήφθη η απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη θετική στάση στο ζήτημα του ΕΣΡ. Ηταν ή όχι μια συλλογική απόφαση; Αιχμές υπήρξαν στις παρεμβάσεις των ομιλητών, ενώ λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης οι διαφωνίες έλαβαν προσωπικό χαρακτήρα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε σε αυστηρό τόνο πως «έχουμε έναν αυτόνομο σχεδιασμό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει». Οποιος καλλιεργεί, είπε, την αίσθηση ότι εμείς συμπλέουμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στέλνει τον κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν κάποτε αυτοί που κατηγορούσαν το κόμμα ότι είναι ουρά του Σαμαρά. Ακολούθως αναφέρθηκε και σε αυτούς που κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι συστρατεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο στέλνουν τους ψηφοφόρους στη ΝΔ. Η νύξη ήταν σαφής, αλλά δεν έμεινε αναπάντητη.

Ως ευχάριστο διάλειμμα ακολούθησε η συζήτηση με τους γραμματείς τομέων, καθώς διεξήχθη σε καλό κλίμα. Το μήνυμα, λέγεται, που εισπράττει το κόμμα από την περιφέρεια είναι αυτό της επιστροφής των ψηφοφόρων. Το μήνυμα που στέλνει το ίδιο προς τα έξω είναι πως είναι ανοιχτό στον κόσμο που παρασύρθηκε από τα ψέματα και τον λαϊκισμό.

ΕΝΤΑΣΕΙΣ. Στις τέσσερις το απόγευμα, το Πολιτικό Συμβούλιο άρχισε με τοποθέτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο επίμαχο θέμα του ΕΣΡ. Μολονότι υπήρξε πλήρης ομοφωνία από τα στελέχη του κόμματος για τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση της ΚΟ για τη στάση της, πλην του ίδιου –δηλαδή συλλογικά –ο Βενιζέλος φέρεται να έβαλε στο τραπέζι και άλλα θέματα. Οπως για παράδειγμα τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα του ΕΣΡ, πάντως, σημειώθηκε ένταση στο τέλος της συνεδρίασης –γύρω στις εννιάμισι το βράδυ –ανάμεσα στον Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο Βενιζέλος φέρεται να στράφηκε με οξύ προσωπικό χαρακτηρισμό κατά του Λοβέρδου, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Συμπαράταξης να μην απαντά καθώς δεν ήθελε να υπάρξει αντιπαράθεση θεωρώντας την επιζήμια για το κόμμα στη φάση αυτή. Προς τον γραμματέα της ΚΟ ο Βενιζέλος φέρεται να είπε ότι «οι Κρητικοί φοράνε παντελόνια» και του συνέστησε να μην κάνει σαν τον Γιώργο Παπανδρέου. «Τι εννοείς;» ρώτησε ο Κεγκέρογλου. «Την υπονόμευση» απάντησε, σύμφωνα με πρόσωπα που ήταν παρόντα, ο Βενιζέλος. Στο τέλος ωστόσο έγινε μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές να πέσουν οι τόνοι και να εκτονωθεί η ένταση, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να προσπαθεί με χιούμορ να αλλάξει το σκηνικό.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ. Χθες πάντως, στην κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Για την ακρίβεια, καθόλου συγκρουσιακό, όπως λέγεται, μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, ακούστηκαν πολλές και ιδιαιτέρως εποικοδομητικές απόψεις. Οι εισηγήσεις της Φώφης Γεννηματά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου ήταν ακριβώς στον ίδιο τόνο. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η Συμπαράταξη θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του αυτόνομου πόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά της «αφήνουμε πίσω αυτούς που πήγαν αλλού» δεν αφορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον πρώην πρωθυπουργό αφορά περισσότερο η φράση της «δεν υπάρχει περιθώριο για διαβουλεύσεις, για διαδικασίες, για συζητήσεις, για επιτροπές, για φόρουμ. Προτεραιότητα έχουν τα προβλήματα των ελλήνων πολιτών και το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα. Τέρμα η ομφαλοσκόπηση. Κουράστηκε και ο κόσμος, κουραστήκαμε κι εμείς».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στον ανασχηματισμό αναβάθμισης των ΑΝΕΛ «τελείωσαν οριστικά και οι τελευταίες αυταπάτες ορισμένων που παρακολουθούσαν ή ακόμη και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για στροφή στην Κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία». Γι’ αυτό ο Θεοχαρόπουλος απηύθυνε κάλεσμα σε όσους ψήφιζαν στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜΑΡ ή ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, λέγοντας πως «τώρα, που πλέον έχουν συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν και επιθυμούν στην ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς».

«ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επισήμανε πως, παρότι όλα όσα λέγονται είναι σωστά, καμιά φορά το μήνυμά μας θολώνει. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, βάζοντας ωστόσο το τετράπτυχο «πρώτα εκλογές – ήττα ΣΥΡΙΖΑ – νέοι συσχετισμοί – νέα κυβέρνηση».

Για τον ίδιο είναι πολύ σημαντική η αυτονομία του χώρου. Ομως, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με έναν καθαρό προγραμματικό λόγο, χωρίς να υπερτερεί η αγωνία για μη ταύτιση των θέσεων της Συμπαράταξης με της ΝΔ καθώς, όπως είπε, «η πατρότητα είναι δική μας». «Εάν η πρότασή μας δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρέπει να πούμε ποια είναι η λύση που θέλουμε. Κι αν θέλουμε άλλη Βουλή, αν θέλουμε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο που θέλουμε είναι να μην υπάρξει μια ανιστόρητη αυτοδυναμία της ΝΔ και, πολύ περισσότερο, μια ανιστόρητη και επικίνδυνη παντοδυναμία της ΝΔ. Είναι ιστορικά άδικο η ΝΔ να επανέρχεται στα πράγματα σχεδόν αλώβητη, παρά την ευθύνη που έχει για την περίοδο 2004-2009» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και διερωτήθηκε «μήπως εμείς προωθούμε άθελά μας επιλογές πολιτών που τείνουν στην αυτοδυναμία της ΝΔ, επειδή προκαλούμε μια αβεβαιότητα με τις τοποθετήσεις μας για το ποια είναι η δική μας θέση και η δική μας προοπτική;». Για να προσθέσει ότι «δεν πρέπει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ούτε ρητά ούτε υπαινικτικά να υποθάλπουμε, να ενθαρρύνουμε ή να αποδεχόμαστε τη λύση μιας αυτοδύναμης παλινόρθωσης της ΝΔ».

Για τον Βενιζέλο πάντως η λύση είναι μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των πραγματικά δημοκρατικών, φιλευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων, όπου «ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει». «Αν θέλει όμως να αυτοαποκλεισθεί κάνοντας τη μικροκομματική επιλογή μιας νέας δημαγωγίας, ας την κάνει με τη δική του ευθύνη» πρόσθεσε.