Από σήμερα στην Αθήνα ξεκινά ένα ράλι επτά ημερών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς της κυβέρνησης σε ένα δεύτερο γύρο τετ α τετ διαπραγματεύσεων, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί στην ερχόμενη Δευτέρα.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος θεωρεί ότι ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο διάστημα των επταήμερων διαπραγματεύσεων είναι εφικτός. Αν μείνουν κάποια πεδία ανοιχτά, ο χρόνος κρίνεται επαρκής έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να κλείσουν έστω και εκ του μακρόθεν, μέσω τηλεδιασκέψεων, όποια θέματα της ατζέντας δεν κλείσουν στην Αθήνα έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Λίγος χρόνος, πολλές εκκρεμότητες και οι σφήνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίες δεν αποκλείεται, κατά τις ίδιες πηγές, να εκδηλωθούν έντονα τις επόμενες ημέρες συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να απαιτήσει διαπραγματεύσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου, αν όχι έως τον Ιανουάριο του 2017. Ηδη το ΔΝΤ έχει δημιουργήσει κλίμα νέων δυνητικών παρεμβάσεων στο αφορολόγητο και στις υφιστάμενες συντάξεις και μένει να φανεί αν θα μετουσιωθεί σε απαιτήσεις. Ετσι, ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν πιθανό να χρειαστεί νέα επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση κορυφαίου ευρωπαίου αξιωματούχου, «αν κλείσει η συμφωνία τον Ιανουάριο, δεν χάθηκε ο κόσμος». Αυτό όμως θα σημάνει διαδοχικές καθυστερήσεις στην αλληλουχία των γεγονότων στα οποία προσβλέπει η κυβέρνηση: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου, συμφωνία για την άμεση ενεργοποίηση των βραχυχρόνιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, συζήτηση για τα μέσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. Οι συζητήσεις ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι με μία επισκόπηση όλων των ανοιχτών θεμάτων, για να ακολουθήσουν το απόγευμα επιμέρους ειδικές συζητήσεις για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την αγορά εργασίας. Οπως έγινε χθες γνωστό, η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου προτίθεται να προσέλθει στη συνάντηση χωρίς να έχει θέσει στους δανειστές ένα κείμενο αρχών αναφορικά με τις αλλαγές στα εργασιακά όπως είχε προαναγγείλει ο προκάτοχός της Γιώργος Κατρούγκαλος. Η υπουργός φαίνεται να μπαίνει στη διαπραγμάτευση με μαξιμαλιστικούς στόχους χαράζοντας ατύπως κόκκινες γραμμές στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην επέκταση των συμβάσεων, στη διατήρηση του προβλεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων και του ισχύοντος καθεστώτος για το λοκ άουτ.

Από τη σημερινή πρώτη συνάντηση αναμένεται να φανεί αν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμών ή τα εργασιακά θα εξελιχθούν σε ένα από τα βασικά πεδία διαφωνιών.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ. Κρίσιμο θεωρείται και το δημοσιονομικό πακέτο. Οι δανειστές έφυγαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ζητώντας διορθωτικές κινήσεις τη διετία 2017-18 κατά την οποία εκτιμούν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 350-400 εκατ. ευρώ και 700-800 εκατ. αντίστοιχα. Οι αποστάσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν γεφυρωθεί. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι ιδίως για το 2017 δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει επικαλούμενο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου με υπέρβαση εσόδων κατά 1,572 δισ. αλλά και υποεκτέλεση δαπανών κατά 3,2 δισ.

Το κουαρτέτο μέχρι τώρα φέρεται να αποδέχεται ως επαναλαμβανόμενο μόνο ένα τμήμα της υπέρβασης εσόδων, ζητώντας παράλληλα περικοπές επιδομάτων για να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2018, όταν ο στόχος αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, πάντως, αναμένεται να ενταχθούν και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό 1,5% το τρίτο τρίμηνο, αν και η ΝΔ συνδέει την επίδοση αυτή με τη χαμηλή βάση σύγκρισης της αντίστοιχης περιόδου του 2016.