Αν κάτι γίνεται αντιληπτό την επόμενη ημέρα της συγκρότησης του εννεαμελούς ΕΣΡ είναι η σπουδή της κυβέρνησης να διενεργηθεί σε άμεσο χρόνο ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ελπίζουμε συντομότατα» ήταν η πρώτη αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά αμέσως μετά την εκλογή των μελών του ΕΣΡ για να ακολουθήσει λίγη ώρα αργότερα στο ίδιο πνεύμα και ο ανήκων στην κυβερνητική πλειοψηφία Νίκος Βούτσης με την επισήμανση πως λογικά θα πρέπει χωρίς καθυστερήσεις να αρχίσει και η προεργασία για τη χορήγηση και των περιφερειακών αδειών και για την αποκατάσταση του τοπίου στο φάσμα του ραδιοφώνου. Υπ’ αυτήν την έννοια, από διαγωνισμούς θα χορτάσουμε.

Τυπικά ωστόσο, είναι στο χέρι του νέου ΕΣΡ να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε νέο διαγωνισμό για τη διάθεση των τηλεοπτικών αδειών ή εάν θα παραγγείλει κάποια έκθεση βιωσιμότητας προτού καταλήξει στα επόμενα βήματά του. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως εφόσον το ΕΣΡ θελήσει να κινηθεί με βάση κάποια έκθεση στοιχείων κυρίως ως προς τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ενδεχομένως η διαδικασία για να εκκινήσει θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προσπαθήσει να καλύψει το κενό με νομοθετική ρύθμιση για την εξασφάλιση προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς που θέλουν να εκπέμπουν στο φάσμα των συχνοτήτων. Ο εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε χθες πως πρώτα θα υπάρξει διαβούλευση με το ΕΣΡ κι έπειτα θα καταλήξει η κυβέρνηση τι θα πράξει με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα τής παρουσιαστεί.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ. Από την πλευρά του, το Μαξίμου είναι γεγονός πως μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν σπατάλησε χρόνο και κινήθηκε στη γραμμή της διαφαινόμενης γνωμοδότησης του δικαστηρίου με πρώτο της μέλημα τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στη διαδικασία αυτή υποχρεώθηκε σε εμφανείς υποχωρήσεις, ωστόσο στο τέλος φάνηκε ότι καμία από τις πολιτικές δυνάμεις δεν έμεινε στην αρχική της θέση στο ζήτημα. Η ανάγνωση που κάνει το Μαξίμου καταλήγει με βάση το τελικό αποτέλεσμα στη διαπίστωση πως η ΝΔ επιχείρησε να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, βρέθηκε απομονωμένη από τα υπόλοιπα κόμματα στη Διάσκεψη των Προέδρων και τελικά αναγκάστηκε να συναινέσει. Αυτή είναι η προς τα έξω θεωρία που αναπτύσσουν τα κυβερνητικά στελέχη. Διότι στις εσωτερικές τους συζητήσεις αναγνωρίζουν πως εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρούσε στο ζήτημα του προσώπου για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της προηγούμενης Πέμπτης στη Βουλή θα οδηγούσε σε ένα ακόμη ναυάγιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η οριστική απόφαση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του Αθανάσιου Κουτρομάνου ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση το βράδυ της εκλογής Τραμπ στην αμερικανική προεδρία τα θέματα που απασχόλησαν τα μέλη του οργάνου ήταν το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, η δεύτερη αξιολόγηση και φυσικά η εμπλοκή με το ΕΣΡ που πάγωνε συνολικά κάθε εξέλιξη σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Νίκος Βούτσης πρότεινε στο όργανο να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΝΔ για να διευκολυνθεί και ο ίδιος στις διαβουλεύσεις με τα κόμματα και οι υπόλοιποι, ανάμεσά τους οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς, συμφώνησαν χωρίς να προβάλουν αντιρρήσεις με το σκεπτικό ότι «πρέπει να τελειώνει η ιστορία του ΕΣΡ». Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση διατυπώθηκε και η άποψη πως «πρόκειται για καλή περίπτωση», κάτι που λειτούργησε υπέρ της αποδοχής του από την κυβέρνηση. Μία ημέρα πριν, ο Πρόεδρος της Βουλής που βρισκόταν σε διαρκή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είχε αποφασίσει την αναβολή της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων πατώντας σ’ ένα τυπικό πρόβλημα, όμως στόχος του ήταν να προλάβει να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες για εκλογή μελών του ΕΣΡ. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες ο Βούτσης άρχισε να συνομιλεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων ζητώντας τους εχεμύθεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεργάστηκε κυρίως με τον Νίκο Δένδια από τη ΝΔ και τους Ανδρέα Λοβέρδο και Μανώλη Οθωνα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Επικοινωνία είχε στο μεσοδιάστημα τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τη Φώφη Γεννηματά. Το πρωί της Πέμπτης κλείδωσαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ. Στο μεταξύ ο Βούτσης είχε αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για τον πρώην ευρωβουλευτή Σαρειδάκη, παλιό πολιτικό φίλο του Κώστα Μητσοτάκη, όπως και την εξαίρεση του δημοσιογράφου Βασίλη Κουφόπουλου, η οποία συναντούσε αντιρρήσεις όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ελαφρώς και από Το Ποτάμι.

Η κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα είχε αρχίσει βεβαίως λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ΕΣΡ, με την κατάθεση δύο τροπολογιών που επέστρεφαν αφενός στην Ανεξάρτητη Αρχή τις αρμοδιότητες για τη διενέργεια του διαγωνισμού και προέβλεπαν αφετέρου τη σύμφωνη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Ωστόσο, ο νέος διαγωνισμός θα γίνει με τον νόμο Παππά υπενθυμίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Τα προβλήματα για την κυβέρνηση δεν τελειώνουν όμως με τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Την ημέρα του κυβερνητικού ανασχηματισμού που συνέπεσε με την παραίτηση της Λούκας Κατσέλη από τη θέση της προέδρου της Εθνικής, το Μαξίμου απέκτησε νέους μπελάδες. Η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής να εκλέξει στη θέση του προέδρου τον Τάκη Θωμόπουλο κόντρα στην υπόδειξη του βασικού μετόχου του ιδρύματος, δηλαδή του ΤΧΣ, που πρότεινε τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κυβέρνηση και παρέμβαση του ίδιου του αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη. Ο Δραγασάκης ενήργησε έχοντας ασφαλώς τις ευλογίες του Μαξίμου στην κατεύθυνση του να ζητήσει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να βρεθεί λύση στο ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στην τράπεζα. «Είναι φάουλ της διοίκησης της τράπεζας, δεν φταίει ο Θωμόπουλος» λένε κυβερνητικές πηγές θεωρώντας πως η επιλογή του ΔΣ απέναντι στην εισήγηση του ΤΧΣ που κατέχει πάνω από το 40% των μετοχών της Εθνικής «είναι πρωτοφανής». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν γίνεται να αγνοείται το ΤΧΣ με τα λεφτά του οποίου δανείστηκε η ελληνική κυβέρνηση για να σωθούν οι τράπεζες, επικαλούμενες μάλιστα έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών για όσα έχουν συμβεί στην Εθνική. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει επίσης τις επόμενες ημέρες, εάν δεν βρεθεί λύση μέσα από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται, να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα δώσει τις απαντήσεις. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απασχολήσει έντονα τον Αλέξη Τσίπρα που εμφανίζεται να θεωρεί αδιανόητη την αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής απέναντι στη βούληση του βασικού μετόχου. Πίσω ωστόσο από την εμπλοκή στην Τράπεζα και τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου κρύβεται και ο προβληματισμός για τον ρόλο που έχει παίξει στις τελευταίες εξελίξεις ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, η στενή σχέση του οποίου με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υποτιμάται καθόλου από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου οι πιέσεις για επίλυση του προβλήματος στην Εθνική θα μπορούσαν να μεταφραστούν και ως πιέσεις για παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Στο Μαξίμου έπεσαν σαν κεραυνός και οι τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Ράις περί εφαρμογής τέταρτου Μνημονίου με αντάλλαγμα το χρέος. Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση διαμήνυσε πάντως χθες ότι δεν υπάρχει «κανένα θέμα για λήψη νέων μέτρων» ακόμη κι αν το ΔΝΤ αποφασίσει να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο, αυτό ανήκει στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν κυβερνητικές πηγές. Την ίδια ώρα χαρακτηρίζουν το επικείμενο ταξίδι Ομπάμα στην Αθήνα ως επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και ουσίας, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα του χρέους θα πρωταγωνιστήσει στις συνομιλίες του έλληνα Πρωθυπουργού και του προέδρου των ΗΠΑ.