Ενας από τους θεωρούμενους «προνομιακούς» χώρους επιρροής της Αριστεράς, ο χώρος των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, γύρισε χθες την πλάτη στην κυβέρνηση.

Στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά τους συμβούλια, στις οποίες το 2014 η παράταξη ΣΥΝΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταλάβει την πρώτη θέση στη μεγαλύτερη από τις κάλπες (ΚΥΣΔΕ), σημειώθηκε χθες ολική ανατροπή.

Η παράταξη ΔΑΚΕ της ΝΔ επιστρέφει στην πρώτη θέση πανελλαδικά με αύξηση ποσοστών που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7%, ενώ η ΣΥΝΕΚ πέφτει στη δεύτερη θέση με μείωση ποσοστών κατά περίπου 5 μονάδες. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα σε 7%-8%, καθώς η δύναμη της ΔΑΚΕ πανελλαδικά αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 27%-28% (από 21,8% το 2014) και των ΣΥΝΕΚ περί το 20% από 25% στις περασμένες εκλογές. Το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ φέρεται να κρατάει τα ποσοστά του γύρω στο 15%, οι Παρεμβάσεις (της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) επίσης, αλλά μάλλον με μικρή πτωτική τάση, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται και παράταξη που πρόσκειται στη ΛΑΕ (και είχε διασπαστεί από τη ΣΥΝΕΚ) με μικρά ποσοστά κοντά στο 1,5%-2%. Η ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) κινείται γύρω στο 7%-8%. Τα ανωτέρω ποσοστά αναφέρονται με επιφύλαξη, καθώς αφορούν σε στοιχεία από 50 κάλπες –επί συνόλου 60 –και η καταμέτρηση συνεχίζεται.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ. Το 2014 η μεγάλη κάλπη του ΚΥΣΔΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), -παρότι οι εκλογές των εκπαιδευτικών εμπεριέχουν το προσωπικό στοιχείο σε βαθμό αισθητά μεγαλύτερο από τις πολιτικές εκλογές, –είχε αποδειχθεί «πρόδρομη» των πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν έναν χρόνο μετά. Τότε, οι δυνάμεις της Αριστεράς ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 50% με ταυτόχρονη συμπίεση των δυνάμεων ΔΑΚΕ και ΠΕΚ (ΠΑΣΚ) σε λιγότερο από 30%.

Στις κάλπες των δασκάλων, πάντως, η σειρά κατάταξης των παρατάξεων δεν άλλαξε χθες σε σχέση με το 2014 και η ΔΑΚΕ πήρε ξανά την πρώτη θέση, αυξάνοντας μάλιστα τα ποσοστά της, όπως λέει ο επανεκλεγείς αιρετός της Βασίλης Παληγιάννης, ενώ δεύτερη ξαναβγήκε η παράταξη ΔΗΣΥ της Κεντροαριστεράς.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ και μέλος της ΔΑΚΕ Νίκος Παπαχρήστος δήλωσε ότι η μεγάλη νίκη της παράταξής του αποδεικνύει ότι οι καθηγητές αποδοκίμασαν ξεκάθαρα την κυβερνητική πολιτική στην παιδεία. Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης μίλησε για «ισχυρό ράπισμα στον υπουργό Παιδείας και στις άθλιες πολιτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ και συνεργάτης του υπουργού Παιδείας Θέμης Κοτσιφάκης εκτίμησε ότι οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος έχουν να κάνουν με τη διάσπαση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, την αναμενόμενη φθορά, αλλά και την καθολική πολεμική που υπέστη η παράταξη, παρότι δεν ταυτίζεται πλήρως με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Και ερμήνευσε ότι αν επρόκειτο για γενική αποδοκιμασία, τότε οι περισσότεροι αιρετοί υποψήφιοι της παράταξης θα καταψηφίζονταν, κάτι που δεν συνέβη.