Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θυμίζει τον μαθητή που δεν διαβάζει σε όλες τις τάξεις του λυκείου, αλλά στο τέλος ελπίζει ότι με ένα «κατοστάρι» θα περάσει στην καλύτερη ανώτατη σχολή. Με τη φράση αυτή αξιόπιστοι παράγοντες της αγοράς περιγράφουν τα τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα που θέλει να πετύχει η ηγεσία της κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι θα πάρει ανάσες στο ξέφωτο της ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι.

Με άλλα λόγια, για να επιβεβαιωθεί το νέο κυβερνητικό αφήγημα, θα πρέπει στη νέα επίσκεψη της τρόικας, στο διάστημα από 14 ώς 21 Νοεμβρίου, να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι στην πρώτη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών άνοιξαν περισσότερα θέματα από όσα υποτίθεται θα έκλειναν, είναι σαφές πως ο συγκεκριμένος στόχος προϋποθέτει άλματα υψηλού ρίσκου για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση την ίδια.

Για να συμβούν όλα αυτά, οι νέοι και οι (παλαιοί) υπουργοί στα κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υπογράψουν τις αλλαγές στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και ενδεχομένως επιπλέον επώδυνα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές. Οι εταίροι μας γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με το χρονόμετρο στο χέρι και με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς εναλλακτικό success story αν αποτύχει ο στόχος του QE. Και αυτό, εκ των πραγμάτων, ανεβάζει τον λογαριασμό της αξιολόγησης, το πολιτικό διακύβευμα, αλλά και το τίμημα της όποιας συμφωνίας, αφού χωρίς αυτήν η μόνη διέξοδος θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Βέβαια, ο δρόμος προς τον Ντράγκι είναι τραχύς και δύσβατος. Περνάει από τη Λαγκάρντ με οδηγό τον Σόιμπλε. Ετσι, παραμένει ακόμη άλυτος ο γρίφος για τα μέτρα που θα ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στο ελληνικό πρόγραμμα –ως αντίβαρο στην άρνηση του Σόιμπλε να συζητήσει τώρα για το χρέος. Και όπως ο Σόιμπλε δεν κάνει βήμα χωρίς το ΔΝΤ, έτσι και ο Ντράγκι δεν πρόκειται να δώσει το QE χωρίς να έχει υπογράψει το Ταμείο.

Την κατάσταση περιπλέκουν περισσότερο τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να εκπληρώσει το αφήγημά της. Εγκυροι οικονομικοί παράγοντες βλέπουν ως τελευταίο ορόσημο τον ερχόμενο Φεβρουάριο για τη δυνατότητα των δανειστών να λάβουν αποφάσεις θετικές για την Ελλάδα. Μετά εκτιμάται ότι θα είναι αργά, καθώς η προεκλογική περίοδος σε Γαλλία και Γερμανία θα έχει αρχίσει, καθιστώντας ανέφικτες «φιλικές» προς την Ελλάδα αποφάσεις.

Τόσο αβέβαιες προβλέπονται οι εξελίξεις στο επόμενο τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό θα κριθούν οι αντοχές του νέου κυβερνητικού σχήματος, το πολιτικό σκηνικό του 2017 και η πορεία της ελληνικής οικονομίας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου απειλούμενη από τέταρτο Μνημόνιο.