Ποιος (στρατηγός) άνεμος έφερε ένα πρωί Σαββάτου εν μέσω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει για τις τηλεοπτικές άδειες τον Βύρωνα Πολύδωρα στο Μέγαρο Μαξίμου; Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί έως τώρα από κυβερνητικές πηγές εμφανίζουν τον πρώην υπουργό της ΝΔ να δέχθηκε την προηγούμενη Πέμπτη διερευνητικό τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό με το ερώτημα αν θα αποδεχόταν πρόταση να οριστεί πρόεδρος του ΕΣΡ. Ο Πολύδωρας αποκρίθηκε θετικά και την επομένη της εθνικής επετείου βρέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να αποδέχεται επισήμως την πρόταση. Οι απαντήσεις όμως εξηγούν το πώς και όχι το γιατί της επιλογής του Βύρωνα Πολύδωρα.

Η πρώτη διαρροή που έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου προτού ανακοινωθεί επισήμως το όνομα του πρώην υπουργού συμπύκνωνε το σκεπτικό της πρότασης. Ανέφερε πως τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιθυμώντας τη συγκρότηση του ΕΣΡ επρόκειτο να προτείνουν στη Διάσκεψη των Προέδρων πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, «το οποίο η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει». Το συγκεκριμένο σχόλιο φανερώνει πως το Μαξίμου, αφενός, στόχευε να οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε δεινή πολιτική θέση με την άρνησή της να υποστηρίξει μια υποψηφιότητα από τον χώρο της για την προεδρία του ΕΣΡ και, αφετέρου, επιδίωκε ακριβώς την απόρριψη της πρότασης Πολύδωρα για να καταδείξει ότι η ΝΔ, όποιος κι αν προταθεί για τη θέση του προέδρου, θα είναι αρνητική επειδή δεν επιθυμεί τη συγκρότηση της ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό επιβεβαιώνει και σχετικό σχόλιο κορυφαίου υπουργού πως «ήταν μια επιλογή με σκοπιμότητα» για να εκθέσει τη Νέα Δημοκρατία.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν άλλωστε πως στόχος είναι στη Διάσκεψη των Προέδρων να ακουστούν τα Οχι των εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΟΚ ΑΠΟ ΚΑΜΜΕΝΟ. Ο Αλέξης Τσίπρας προτού δεχτεί το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μαξίμου τον Πολύδωρα είχε επικοινωνήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνικώς με τον κυβερνητικό εταίρο του, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Τον ενημέρωσε πως επρόκειτο να προτείνει για την προεδρία του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα και ο Καμμένος φέρεται να συναίνεσε με απολύτως θετικά σχόλια, θυμίζοντας στον Τσίπρα πως εκτιμά απολύτως το συγκεκριμένο πρόσωπο και ότι ο ίδιος ήταν από τους ελάχιστους που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα Πολύδωρα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Το κεφάλαιο ΑΝΕΛ είχε κλειδώσει για το Μέγαρο Μαξίμου. Για ποιο λόγο όμως η κυβέρνηση επέλεξε ένα πρόσωπο που γνώριζε ότι θα προκαλούσε και εσωκομματικές αντιδράσεις. Ηδη ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης από την ομάδα των 53 αντέδρασε οξύτατα στα social media, ενώ τον ακολούθησε και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα η Αννέτα Καββαδία αφήνοντας υπολανθάνουσες αιχμές μέσα από ποίηση Καβάφη. Απομένει να φανεί τι θα κάνει η Τασία Χριστοδουλοπούλου των 53, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων. Αν τελικώς η υποψηφιότητα Πολύδωρα φθάσει έως την συνεδρίαση, καθώς ο ίδιος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση υπαινίχθηκε πως μπορεί και να αποσυρθεί. Στις αιτιάσεις των αντιδρώντων βουλευτών απάντησε μέσω της ίδιας οδού, δηλαδή τα social media, ο διευθυντής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης εξηγώντας πως «ο Πολύδωρας δεν έγινε ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε “γραμμή” Πολύδωρα. Η πλειοψηφία επιβάλλει συζήτηση και με αντιπάλους».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν λοιπόν ότι η πρόταση προς το πρόσωπο Πολύδωρα δεν είναι άστοχη, καθώς σε ανύποπτο χρόνο και για την ακρίβεια τον περασμένο Φεβρουάριο εκείνος με δήλωσή του είχε βγει υποστηρικτικά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τότε ακολούθησε και μία συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Κύκλοι κοντά στον υπουργό επισημαίνουν πάντως ότι δεν ήταν ιδέα Παππά η πρόταση στον Βύρωνα Πολύδωρα. Ομοίως κύκλοι κοντά στον Πρόεδρο της Βουλής αναφέρουν ότι δεν ήταν ιδέα του Νίκου Βούτση. Οι περισσότεροι ωστόσο δείχνουν πως η πρόταση είχε αναφορά το Μαξίμου και ότι συζητήθηκε την Πέμπτη, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τον εμπνευστή της πρότασης.

Στις εξηγήσεις που δίνουν αρμόδιες πηγές για την επιλογή Πολύδωρα εντάσσεται η άποψη πως ο ίδιος θα μπορούσε να απευθυνθεί στους καραμανλικούς που δεν είχαν ολοκληρώσει τη σχετική νομοθεσία στο παρελθόν. Επίσης στη θέση του, την οποία διατύπωσε και έξω από το Μαξίμου με δηλώσεις του ότι το «ρήγμα» με τη Δικαιοσύνη πρέπει να κλείσει.

Πάντως, καλά πληροφορημένοι πολιτικοί παράγοντες πιστεύουν ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν θα εμφανιστούν υποστηρικτικά στην πρόταση Πολύδωρα οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Νικήτας Κακλαμάνης, παρότι δεν υπηρετούν την ίδια σκληρή γραμμή με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι με την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε εκκινήσει προσπάθειες για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν λόγω αντιρρήσεων που είχαν διατυπώσει τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Παρ’ όλα αυτά, κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν πως ακόμη κι αν ατυχήσει τελικώς η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων –κάτι που φαίνεται ως πιο πιθανή εξέλιξη με τα έως τώρα δεδομένα –η κυβέρνηση θα επανέλθει με νέες προτάσεις προσώπων, τα οποία όμως για ευνόητους λόγους δεν έχουν προσεγγιστεί ακόμη.