Η επομένη της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες βρήκε το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπει δύο πολιτικά μηνύματα. Πρώτον ότι δεν εξέπεσε ο νόμος Παππά (4339/2015) και δεύτερον ότι δεν πέφτει ο ίδιος ο υπουργός Παππάς.

Ετσι, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει το κεφάλι του υπουργού επί πίνακι και η Νέα Δημοκρατία απαιτεί από την κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες επειδή κατέρρευσε το κεντρικό της αφήγημα, το Μαξίμου επιλέγει τη στρατηγική της αντεπίθεσης και προδιαθέτει για σκληρότερη μάχη κατά της διαπλοκής, με ζητούμενο την αποκατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου. Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να δείξει ότι δεν αποσταθεροποιείται από μια δικαστική απόφαση και για να πείσει επ’ αυτού αφήνει να διαρρέει ότι μεταθέτει τον κυβερνητικό ανασχηματισμό για αργότερα. Κάποιοι ωστόσο εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει προχωρώντας σε αλλαγές Κυριακή ή Δευτέρα.

Η κυβέρνηση παρά το ηλεκτροσόκ που υπέστη από την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας θεωρεί ότι έχει κριθεί αντισυνταγματική μόνο η διάταξη 2Α του περίφημου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, επομένως εκπίπτει ο διαγωνισμός, όχι όμως και το νομοθέτημα στο σύνολό του. Ο διαγωνισμός που θα διενεργήσει πια το ΕΣΡ θα γίνει με βάση τον ισχύοντα νόμο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τη Δευτερα το πρωί θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Εάν η ΝΔ δεν συναινέσει, τότε ο υπουργός Επικρατείας καταθέτει νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία όποιο τηλεοπτικό κανάλι θέλει να εκπέμπει –έως ότου υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ –θα πρέπει να εξασφαλίσει βεβαίωση λειτουργίας, δηλαδή προσωρινή άδεια. Για να τη λάβει όμως θα πρέπει να καταβάλει υποχρεωτικά ένα τίμημα και να τηρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις για θέσεις απασχόλησης, υποδομές και πρόγραμμα. «Τα επόμενα βήματα θα γίνουν με τον νόμο Παππά» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του τηλεοπτικού τοπίου. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι ο διαγωνισμός για την εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Ενα από τα θέματα που προκύπτουν μετά την επιθετική αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ είναι το ποιο θα είναι το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλουν όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν να εξασφαλίσουν προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αίτηση για εξασφάλιση προσωρινής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας μπορούν να υποβάλουν όχι μόνο τα υφιστάμενα κανάλια αλλά επιπλέον και όσα βρίσκονται υπό συγκρότηση ή όσοι επιχειρηματίες αποφασίσουν τώρα πως θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της τηλεόρασης. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» επιμένουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καθορίσει ένα fix τίμημα για όλους τους ενδιαφερομένους, το οποίο ενδεχομένως να σχετίζεται και με τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν την εκπομπή τους από το φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Νίκος Παππάς είπε ότι συνολικά θα μπορούσε να καταβληθεί από τους καναλάρχες το ποσό των 25 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση και έως ότου βεβαίως διενεργηθεί διαγωνισμός από το ΕΣΡ. «Λαθεύουν όσοι νομίζουν ότι μετά το ΣτΕ θα υπογράψω ένα παλιόχαρτο που θα λέει στο κλειστό κλαμπ των καναλαρχών “συνεχίστε”» ήταν μία από τις ατάκες του υπουργού Επικρατείας στην ΕΡΤ. Συνοδεύτηκε δε από την επισήμανση πως το «τζάμπα τελείωσε, τον διαγωνισμό θα τον κάνει το ΕΣΡ, ελπίζω γρήγορα» και την αιχμηρή διαπίστωση πως «αυτοί που τώρα αποθεώνουν το ΕΣΡ προσέτρεχαν εναντίον του για να μην τους επιβληθούν τα πρόστιμα που αποφάσιζε». Το κεντρικό μήνυμα των όσων είπε όμως ήταν πως «εάν νομίζει κανείς ότι η απόφαση του ΣτΕ θα μας κάνει να υπογράψουμε προσωρινές άδειες στα χνάρια του παρελθόντος, απατάται».

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ. Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε πως είχε προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο, αυτό δηλαδή που θα ακύρωνε τον διενεργηθέντα τηλεοπτικό διαγωνισμό αναγκάζοντας την πολιτεία να επιστρέψει στους υπερθεματιστές τα ποσά που ήδη έχουν καταβάλει. Η απόφαση βρήκε τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του να περιμένουν στο γραφείο του πρώτου για να καθορίσουν την κυβερνητική αντίδραση. Από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη έγινε σαφές εξαρχής ότι η κυβέρνηση δεν προετίθετο να αντιδράσει με ηττοπάθεια στη βόμβα που έσκασε στην πόρτα της. Το Μαξίμου δεν δίστασε να κρίνει τη δικαστική απόφαση με το σκεπτικό πως «και οι κρίνοντες κρίνονται» και συγχρόνως προσπάθησε να διεγείρει το λαϊκό αίσθημα περί δικαίου επισημαίνοντας πως τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες που θα γυρίσουν στους πλούσιους θα στείλουν πίσω στο σπίτι 15.000 παιδιά που έχουν εγγραφεί στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η κυβέρνηση είχε προϊδεάσει για την αντίδρασή της όλες τις προηγούμενες ημέρες. «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας σε κομματικά στελέχη στην Κουμουνδούρου, ενώ μία ημέρα πριν είχε ρίξει δίχτυ προστασίας στον Νίκο Παππά λέγοντας πως η μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες κατά της διαπλοκής δεν είναι υπόθεση ενός υπουργού αλλά είναι μάχη της παράταξης.

Το Μαξίμου προσπαθεί να ξεπεράσει τους κραδασμούς που προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες ακολουθώντας τη γραμμή «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Θέμα αντικατάστασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά δεν τίθεται, ούτε ετέθη ποτέ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Παππάς στον ανασχηματισμό όταν γίνει θα διατηρήσει τα καθήκοντά του, ενώ κάποιοι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ενδέχεται να αναλάβει και πρόσθετους ρόλους. «Μια αλλαγή του Παππά θα αντανακλούσε στο πρόσωπο του ίδιου του Τσίπρα και θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ότι λειτούργησε εσφαλμένα» αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει το πρόγραμμά του κανονικά θέλοντας να δείξει πως οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο τον σχεδιασμό του. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στον εορτασμό της εθνικής επετείου από το νησί του Αϊ-Στράτη, όπου στην επίσημη δοξολογία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα εξαρτηθούν από την τροπή που θα εχει ο σχεδιασμός για τα κανάλια. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο αλλαγών στο μυαλό του για το νέο κυβερνητικό μοντέλο. Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν πως η παρεξήγηση Τσίπρα – Σκουρλέτη έχει ξεπεραστεί, επομένως ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού γίνεται στη βάση της διατήρησης του υπουργού Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση. Η μία εκδοχή θέλει τον Πάνο Σκουρλέτη να παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στα προειδοποιητικά μηνύματα του υπουργού του πως «δεν πάω σε άλλο υπουργείο». Αυτό φαίνεται πως μπορεί να εξηγηθεί με βάση τη δήλωση Σκουρλέτη πως και ο ίδιος υπηρετεί την πολιτική απόφαση που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία στο 2ο Συνέδριο του κόμματος. Επιπλέον υπάρχει και η εναλλακτική που έχει προτείνει ο Σκουρλέτης στον Πρωθυπουργό, δηλαδή να αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο της κυβέρνησης με έδρα του το Μαξίμου.

Είναι γεγονός ότι για τη συνθηκολόγηση Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Σκουρλέτη λειτούργησαν συμβιβαστικά δυνάμεις που ασκούν επιρροή και στους δύο. Ετσι το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον υπουργό του και του ζήτησε να τον επισκεφθεί στο Μαξίμου. Η αλήθεια είναι ότι το κόψιμο του Σκουρλέτη από την πρόταση Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν προσχεδιασμένο. Το όνομα του υπουργού εμπεριεχόταν στην πρώτη λίστα. Ομως, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, η ποσόστωση για τις γυναίκες έπρεπε να ισχύσει και στο συγκεκριμένο όργανο, μολονότι αποτελεί υποσύνολο ενός ευρύτερου οργάνου. Ο Τσίπρας αφαίρεσε από τη λίστα τους Σκουρλέτη και Δρίτσα, δύο υπουργούς που έχουν θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις. Τυχαίο; Μάλλον όχι. Η απουσία του Πάνου Σκουρλέτη από την πρώτη συνάντηση με την τρόικα και οι δηλώσεις του πως κάποιοι δανειστές επιθυμούν να ελέγχουν τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ηχούσαν ακόμη στα πρωθυπουργικά αφτιά. Ωστόσο, αυτό που δεν είχε ξεχάσει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο αριθμός 23 που αποκάλυψε ο Σκουρλέτης από το βήμα του Συνεδρίου, λέγοντας ότι ενώ η πλειοψηφία ψήφισε για εννέα ιδιωτικοποιήσεις τώρα ζητούν 23.