«Θα ήταν τιμητική μια ενδεχόμενη πρόταση για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι επιδίωξή μου» δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήθελε να γίνει γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Νίκος Φίλης τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη (στην τηλεόραση του Σκάι) ότι έχει ακόμα να κάνει έργο στο υπουργείο Παιδείας και δεν επιδιώκει να γίνει γενικός γραμματέας, ωστόσο σε περίπτωση που του προταθεί –όπως θέλουν ορισμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό –η θέση αυτή, «θα τα κουβεντιάσουμε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής». Πάντως ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τιμητική μια τέτοια πρόταση, καθώς «είναι πρόταση για δουλειά και μάχη. Πιστεύω πως υπάρχουν πάρα πολλοί σύντροφοι ικανοί να ανταποκριθούν σ’ αυτήν τη δουλειά».

ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Φίλης παραδέχθηκε ότι θα είναι ήττα για την κυβέρνηση αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει τελικά αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τα τηλεοπτικά κανάλια, αν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αρνήθηκε ότι υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις για απόφαση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ομοβροντία εκβιαστικών δηλώσεων» με στόχο τη Δικαιοσύνη.

Οσο για την επίμαχη τροπολογία που αποσύρθηκε και προέβλεπε μαύρο σε κανάλια που δεν πήραν άδεια εντός πέντε ημερών, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές λύσεις και για αυτόν τον λόγο δεν την έχει καταθέσει ακόμα εκ νέου.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. Σχετικά με τις αλλαγές στην παιδεία εξάλλου, μετά και την προχθεσινή επίθεση της ΟΛΜΕ εναντίον των προτάσεων της Επιτροπής του Αντώνη Λιάκου, ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και οι προτάσεις Λιάκου θα συζητηθούν, μεταξύ αρκετών άλλων, προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές σε Λύκειο και Εξεταστικό μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Ωστόσο, όποιες κι αν θα είναι αυτές, δεν θα αφορούν τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν πριν από το 2020.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι αντιδράσεις κατά των προτάσεων του Αντώνη Λιάκου συνεχίζονται. Χθες η Ενωση Σχολικών Συμβούλων ανακοίνωσε τις παρατηρήσεις της, συνοψίζοντας ότι «το πόρισμα της Επιτροπής απέχει πολύ από το να μπορεί να αποτελεί τη βάση των αλλαγών που έχει ανάγκη το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα».