Σε ισχύ, από τις 8.00 το πρωί (τοπική και ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης τέθηκε η «ανθρωπιστική» εκεχειρία, την οποία κήρυξε η Μόσχα και όπως ανακοίνωσε είναι πρόθυμη να παρατείνει. Προτού ωστόσο ανοιχτούν οι οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι για την αποχώρηση αμάχων, ασθενών, τραυματιών, αλλά και ανταρτών, η εκεχειρία αποδεικνύεται ήδη εύθραυστη: δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει μάχες και πυρά πυροβολικού.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana επέρριψε αμέσως την ευθύνη για τα πυρά σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Σε αυτές, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και οι ρώσοι σύμμαχοί του περιλαμβάνουν κυρίως τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα). Αυτές οι οργανώσεις, υποστηρίζουν επί βδομάδες Μόσχα και Δαμασκός, αποτελούν και τον λόγο των ανελέητων βομβαρδισμών των τελευταίων εβδομάδων που έχουν σκορπίσει τον θάνατο στο Χαλέπι.

Στον απόηχο της δριμύτατης κριτικής που ασκείται από τη διεθνή κοινότητα κυρίως στη Ρωσία, με τη Γαλλία να κάνει ευθέως λόγο εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε την Τετάρτη πρόθυμος να παρατείνει την εκεχειρία «για όσο διάστημα χρειαστεί». Οι αντάρτες από την πλευρά τους αντιμετωπίζουν αυτήν την κίνηση όχι μόνο ως επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης, αλλά μέρος μίας ευρύτερης ψυχολογικής εκστρατείας, με στόχο να υποχρεωθούν να παραδοθούν.

Οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι θα ανοιχτούν, οι έξι από τους οποίους προορίζονται για την απομάκρυνση των αμάχων, των ασθενών και των τραυματιών, και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, αλλά που θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αμάχους, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο.

Κάποτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι έγινε ένα από τα σύμβολα του εμφυλίου πολέμου που ρημάζει τη Συρία από τον Μάρτιο 2011. Η συριακή μητρόπολη είναι χωρισμένη από το 2012 στον δυτικό, φιλοκαθεστωτικό τομέα και τον ανατολικό τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών.