Την πρώτη του επαφή με τον Φρανσουά Ολάντ μετά τις «αποκαλύψεις» του γάλλου προέδρου περί βολιδοσκόπησης της ελληνικής πλευράς προς τη Ρωσία για τύπωμα δραχμής έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας. Ομως ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έχει το μυαλό του σ’ αυτά. Αλλωστε σε καμία περίπτωση δεν θέλει να γκρεμίσει την συμμαχία που έχτισε τον τελευταίο χρόνο με τον Ολάντ και τους Σοσιαλιστές «για προτάσεις που ο ίδιος δεν έκανε ποτέ», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η σκέψη του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώνεται στο ζήτημα του χρέους –ένα από τα μέτωπα που περιέγραψε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ –και στο πώς θα πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να προωθήσουν το θέμα της ελάφρυνσής του με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Πρωθυπουργός σε αυτήν την προσπάθεια δεν θέλει να παρακάμψει τους Γερμανούς που υψώνουν εμπόδια στην προοπτική απομείωσης του χρέους πριν από τις εθνικές τους εκλογές το επόμενο φθινόπωρο. Γι’ αυτό εξάλλου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες θα συναντήσει αύριο το πρωί και την Ανγκελα Μέρκελ στο πρώτο τους τετ α τετ έπειτα από αρκετούς μήνες. Κατά την παραμονή του στη βελγική πρωτεύουσα θα δει επίσης τους Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ και Μάρτιν Σουλτς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε χθες το απόγευμα για τη Σύνοδο Κορυφής αφήνοντας στους συνεργάτες του στην Αθήνα την ευθύνη της προετοιμασίας των συναντήσεών του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φθάνει κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι και τις 16 προκειμένου εν συνεχεία να σταθμεύσει στο Βερολίνο για επίσημες επαφές με τη γερμανική πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός πως ο Ομπάμα επέλεξε να αντιστρέψει τους σταθμούς του ταξιδιού του στην Ευρώπη και να επισκεφθεί πρώτα την Αθήνα και αμέσως μετά το Βερολίνο, όπου και αναμένεται να ζητήσει από τους Μέρκελ και Σόιμπλε να συναινέσουν στη διαδικασία διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα έχουν εκ παραλλήλου διευρυμένες συνομιλίες.

Από την ατζέντα Ομπάμα γίνεται σαφές ότι ο αμερικανός πρόεδρος προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο επιθυμεί να αφήσει το δικό του αποτύπωμα και στην Ευρώπη. Η ατζέντα περιλαμβάνει έξι τομείς στους οποίους και θα επικεντρωθούν οι συνομιλίες Αθήνας και Ουάσιγκτον. Το πρώτο και πιο βαρύ πακέτο περιλαμβάνει συζητήσεις για το θέμα του χρέους και το ελληνικό πρόγραμμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τη στάση του δείχνει ότι επιθυμεί να στηρίξει εμπράκτως το αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για διευθέτηση του χρέους, κάτι που εκ των πραγμάτων προκαλεί αισιοδοξία στο Μαξίμου σε σχέση με την επιρροή που θα ασκήσει ο ίδιος στην Ανγκελα Μέρκελ για επίλυση του προβλήματος. Ο Ομπάμα δείχνει με όλους τους τρόπους πως προκρίνει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων ως ασφαλή δρόμο για την ανάπτυξη και όχι της λιτότητας όπως ζητεί το Βερολίνο. Το είπε εξάλλου και στον Ρέντσι στη δεξίωση που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο, πως πρέπει να ξεπεραστούν οι πολιτικές λιτότητας και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Ο Μπαράκ Ομπάμα έρχεται στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ γνωρίζοντας ότι με τη στάση του θα υποδείξει και στον διάδοχό του –ιδίως εάν πρόκειται για την Κλίντον –πως βούληση της αμερικανικής πλευράς είναι η ρύθμιση του χρέους.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Το δεύτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα Ομπάμα είναι το Κυπριακό. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για επίλυση του ζητήματος και ενθαρρύνουν την πρόοδο των δικοινοτικών συνομιλιών αναγνωρίζοντας στην Ελλάδα τον ρόλο ενός εμπλεκόμενου μέρους σε ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Το τρίτο θέμα που θα βρεθεί στην κορυφή των συνομιλιών Τσίπρα – Ομπάμα είναι το Προσφυγικό. Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει έμφαση στις αξίες της αλληλεγγύης –κάτι που φάνηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό και δηλώνει πως αναγνωρίζει στη χώρα μας την προσπάθεια για διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Η αμερικανική υποστήριξη σ’ αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα περιοριστεί σε επίπεδο λόγων αλλά θα υπάρξει και υλική ενίσχυση της προσπάθειας.

Το δεύτερο πακέτο θεμάτων που θα απασχολήσουν τις διμερείς συνομιλίες αφορά τον ευρύτερο ρόλο της χώρας σε θέματα περιφερειακής πολιτικής, ασφάλειας και σταθερότητας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λευκός Οίκος δείχνει να αποδέχεται την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει από την τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ και την τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο, την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα, ακόμη και το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Ιράν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει να κατανοεί ακόμη και τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα. Κυβερνητικοί παράγοντες σχολιάζουν χαρακτηριστικά πως ο Τσίπρας είναι ο μόνο Πρωθυπουργός που έχει καταφέρει να φέρει στην Αθήνα και τον ρώσο και τον αμερικανό πρόεδρο.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται και ο τομέας των επενδύσεων. Ο Ομπάμα θα επιδιώξει να ενθαρρύνει αμερικανικούς ομίλους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε θα έρθει συνοδευόμενος από δεκάδες επιχειρηματίες, όπως επίσης και από διακεκριμένους εκπροσώπους της ομογένειας.

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να στείλει μέσω της Ελλάδας μηνύματα για τη Δημοκρατία δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με την τήρηση των θεσμών και των παγκόσμιων αξιών.