Τα ελληνικά Μνημόνια εξαρχής στηρίχτηκαν σε μια τριγωνική σχέση. Eurogroup –ΔΝΤ – Ελλάδα. Επί το ρεαλιστικότερον, Σόιμπλε – ΗΠΑ – «κυβέρνηση να ‘μαι κι ό,τι να ‘ναι»!

Ο Σόιμπλε δεν αλλάζει τη σκληρή γραμμή που επέλεξε απέναντι στην ελληνική κρίση. Το ΔΝΤ συνδυάζει την πίεση για μέτρα με την πίεση για κούρεμα του χρέους και οι ελληνικές κυβερνήσεις φωνάζουν αντιμνημονιακά και ενεργούν μνημονιακά (λουφάροντας όπου μπορούν). Αποτέλεσμα, το ΔΝΤ θα μείνει γιατί το θέλουν οι ΗΠΑ (το ξέρει ο Σόιμπλε), το τέταρτο Μνημόνιο έρχεται τo 2019 και η αποπληρωμή του χρέους θα επεκταθεί πέραν του 2050.

Θα περίμενε κανείς, ύστερα από όλα όσα πάθαμε, να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτικών, των κομμάτων, των πολιτών. Αλλά όμως όχι. Εμμένουμε στον κακό εαυτό μας. Γιατί; Γιατί έτσι!

Η «ήπια προσαρμογή» των Καραμανλή – Αλογοσκούφη εκτίναξε το χρέος από 100% του ΑΕΠ στο 150%. Κι όμως σήμερα «ωσεί παρόντες» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Καμμένο, οδηγούν το «καραβάνι» στην έρημο. Πληρώσαμε και κάτι παραπάνω τον Βαρουφάκη και η οικονομία καθηλώθηκε για τα καλά. Αλλάζουν αυτά; Οχι γιατί το κυβερνητικό μείγμα διακατέχεται από τη νοοτροπία τού χθες. Από την αδράνεια και τα γνωστά πλην εγκαίρως παραγραφέντα «παίγνια» εκείνης της περιόδου.

Ζούμε την εμπέδωση της χρεοκοπίας σε καθεστώς. Μέχρι και στο νέο Σύνταγμα θα μπουν όροι δημοσιονομικής λιτότητας! Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλή δουλειά. Ακόμα και τώρα η εξουσία διακρίνεται για την αλαζονεία της. Κανείς δεν πασχίζει να αλλάξουν αντιλήψεις και νοοτροπίες. Μη μου τους κύκλους τάραττε!

Η κοινωνία, θολωμένη και χολωμένη, «δουλεύει» εναντίον του εαυτού της. Στη Βουλή την ώρα της μεγάλης κρίσης και του επισφαλούς αύριο οι πολιτικοί, σε μια νοσηρή ατμόσφαιρα, συνεδριάζουν προσπαθώντας να διχάσουν εαυτούς και αλλήλους, κυρίως όμως τους πολίτες. Η κρίση εμπιστοσύνης στο δημοκρατικό πολίτευμα και στους θεσμούς θα έπρεπε να κάνει κυβέρνηση και κόμματα να μη κοιμούνται τα βράδια. Κι όμως, είναι όλοι ξύπνιοι!

Ο μακαρίτης ο Ηλιού, αριστερός και άριστος, έλεγε σε συνάδελφό του αυτοσατιριζόμενος «έλα να σε συνεδριάσoυμε», για να δείξει ότι οι πολλές κουβέντες, αναλύσεις και κομματικές κορόνες δεν έχουν και πολλή σχέση με το γίγνεσθαι και την πράξη της πολιτικής.

Είναι το «συνεδριαζόμαστε» του ΣΥΡΙΖΑ αφορμή για αλλαγές εκ βάθρων; Δύσκολο. Μάλλον δύο χρόνια εξουσίας δεν δίδαξαν τίποτα και σε κανένα!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός