Οι ιδιωτικοποιήσεις τέμνουν εγκάρσια τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ισχυρές πιέσεις του Βερολίνου για το Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων από τη μια πλευρά και η ιδεολογική αποστροφή κυβέρνησης και κόμματος προς την πολιτική αυτή από την άλλη λειτουργούν ως καταλύτης στη διαμόρφωση των δύο πόλων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Των εκσυγχρονιστών, που αντιλαμβάνονται την προσγείωση στην πραγματικότητα του τρίτου Μνημονίου ως αναγκαίο κακό για το κυβερνητικό μέλλον του κόμματος. Και της τάσης των λαϊκιστών, που εξακολουθούν να σηκώνουν τη σημαία της αντίστασης στις επιταγές του τρίτου Μνημονίου. Οι τελευταίοι μάλιστα, όταν δρουν από κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, προκαλούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολιτικών και αναταράξεις στις σχέσεις με τους δανειστές.

Ο ΡΟΛΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ. Κεντρικό ρόλο στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εσωκομματικών πόλων, λένε πηγές με γνώση του θέματος, διεκδικεί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Δεν είναι λίγοι όσοι αποδίδουν στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του υπουργού προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα –με αφορμή την κατά άλλα αποφασισμένη ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ –προσωπικές φιλοδοξίες του να ηγηθεί του αντισυστημικού ρεύματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, τον «κόκκινο» Πάνο, μεταξύ άλλων, φωτογραφίζουν οι δανειστές όταν μιλούν για υπουργούς που δεν οικειοποιούνται τα συμφωνηθέντα, φρενάρουν την υλοποίηση του προγράμματος και μπλοκάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Κυρίαρχο αφήγημα του Πάνου Σκουρλέτη είναι η μη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο και η εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου διατήρησης του κρατικού ελέγχου σ’ αυτές μέσω της διάθεσης μετοχών τους στο Χρηματιστήριο. Μια παραλλαγή του σχεδίου αυτού επιχειρείται να εφαρμοσθεί από τον υπουργό Ενέργειας στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, της επιχείρησης που ελέγχει τα δίκτυα ηλεκτρισμού της χώρας, η οποία σήμερα ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ και βάσει των δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί και να περάσει στον ιδιωτικό τομέα.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης έπειτα από διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών εξασφάλισε την καταρχήν έγκρισή τους να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του για τον ΑΔΜΗΕ. Αυτό προβλέπει την απόσχισή του από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του σε ανεξάρτητο φορέα που θα ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο με την αναλογία του ελέγχου που ασκεί σήμερα το Δημόσιο στη ΔΕΗ (51% Δημόσιο και 49% ιδιώτες μέτοχοι). Το υπόλοιπο 49% του ΑΔΜΗΕ κατά 24% θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και έχει ήδη προσελκύσει, όχι τυχαία, το ενδιαφέρον ισχυρών παγκόσμιων παικτών της ενέργειας, όπως η γαλλική RTE, οι Κινέζοι της State Grid και οι Ιταλοί της Terna. Το 25% θα πωληθεί σε εταιρεία συμμετοχών που θα δημιουργήσει το Δημόσιο (τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), της οποίας προβλέπεται να έχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή. Αν δεν κριθεί αποτελεσματικό το σχέδιο, το τρίτο Μνημόνιο ορίζει ρητά ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ στους ιδιώτες.

Ομως, παράγοντες της αγοράς και ειδικοί από τον χώρο της ενέργειας βλέπουν στο σχέδιο του Πάνου Σκουρλέτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ από την πίσω πόρτα. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο στρατηγικός επενδυτής που θα αποκτήσει το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα έχει ένα ισχυρό ποσοστό στην εταιρεία. Από την άλλη, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το γεγονός ότι ο νέος ανεξάρτητος, από τη ΔΕΗ, φορέας που θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται αφενός από το 49% των ιδιωτών της ΔΕΗ και αφετέρου από το 51% που απαρτίζεται από το 34% του Δημοσίου και από το 17% του ΤΑΙΠΕΔ που πρόκειται να πωληθεί!

Αρα στον νέο φορέα το Δημόσιο θα έχει μόνο το 34% και θα είναι μειοψηφία.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ. Σε ποιον θα περάσει ο έλεγχος; Θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις του στρατηγικού επενδυτή που θα αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να διεκδικήσει και την απόκτηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που θα πωληθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό 25% που θα ανήκει στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, σε επόμενη φάση και με νέο νόμο μπορεί να επιτραπεί η πώλησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι ως προς τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ εκτιμάται ότι το συνολικό ποσοστό ελέγχου του Δημοσίου πέφτει κάτω από το πλειοψηφικό 51%.

Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης, ανεξάρτητα από την περίπλοκη μορφή του. Και ο μεν «κόκκινος» Πάνος μπορεί να ασχολείται με τη μορφή και να χαρακτηρίζει ξεπερασμένες πολλές από τις παλιές προτάσεις ιδιωτικοποίησης, όμως στην αγορά κρίνουν και τοποθετούνται με βάση τα πραγματικά και ουσιαστικά στοιχεία και όχι το περιτύλιγμα που πολλές φορές υποκρύπτει την ουσία.

Η ταυτότητα

Ο ΑΔΜΗΕ είναι η επιχείρηση που ελέγχει τα δίκτυα ηλεκτρισμού της χώρας και η οποία σήμερα ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ. Βάσει των δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί και να περάσει στον ιδιωτικό τομέα